Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Προς το παρόν, παύση πληρωμών

Published

on

Το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιμένουν οι άνθρωποι του αθλητισμού προκειμένου να πάρει και πάλι μπρος ο μηχανισμός , καθώς πολλές ομοσπονδίες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Οι πολιτικοί αρχηγοί άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους! Όπως και αρκετοί Έλληνες πολίτες από τις 7 το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σε όσους παραμένουν αναποφάσιστοι, η νομοθεσία δίνει περιθώριο μέχρι τις 7 το απόγευμα να καταλήξουν σε μία επιλογή και να επισκεφτούν κάποιο εκλογικό κέντρο.
Από τη δύση του ηλίου και έπειτα, βέβαια, όλη η Ελλάδα θα αναστενάξει στους καναπέδες σε αναμονή των πρώτων exit polls και στη συνέχεια των εκλογικών αποτελεσμάτων. Με την ειδική υπηρεσία της ΕΛ. ΑΣ. να βρίσκεται επί ποδός πολέμου για να αποτρέψει ενδεχόμενη επίθεση των περίφημων… ανώνυμων.
Οι επώνυμοι κάθε χώρου, βέβαια, θα ζουν με τη δική τους αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν, άλλωστε, αρκετοί κλάδοι που βρίσκονται στον αέρα! Στον αθλητισμό, για παράδειγμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο. Διότι με την καθυστέρηση στην έγκριση κρατικής επιχορήγησης, στις περισσότερες Ομοσπονδίες σήμανε συναγερμός.
«Υπάρχουν παράγοντες που προχώρησαν σε παύση πληρωμών», λένε εκείνοι που ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στο αθλητικό κίνημα της χώρας. Όχι μόνο επειδή τέλειωσε ο Ιανουάριος δίχως να γνωρίζουν σε πόσα χρήματα μπορούν να υπολογίζουν, αλλά διότι δεν ξέρουν αν και πότε θα βγει το κονδύλι της κρατικής επιχορήγησης.
«Ακόμα και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι πρόεδροι πληρώνουν με όσα χρήματα τους έχουν απομείνει από την προηγούμενη σεζόν. Όχι, βέβαια, από την επιχορήγηση, αλλά από τις διάφορες χορηγίες που βρίσκουν για να ενισχύσουν τον αγωνιστικό αθλητισμό», προσθέτουν.
Το πρόβλημα έχει φτάσει έως την πόρτα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μπήκαμε, άλλωστε, σε Προολυμπιακή χρονιά με τους πρωταθλητές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο με προορισμό το Ρίο. Άρα, αυξάνονται και τα έξοδα για την προετοιμασία των αθλητών. Μόνο που τα χρήματα από την περσινή επιχορήγηση έχουν εξαντληθεί και έτσι άρχισαν οι περικοπές στις δηλώσεις αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις ή και σε καμπ προετοιμασίας. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο καθένας πληρώνει από την τσέπη του το κόστος. «Είναι θέμα επιβίωσης να βγει άμεσα κυβέρνηση, να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να αρχίσει χθες η εκταμίευση χρημάτων», υπογραμμίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό αθλητισμό σε διοικητικό επίπεδο.
Η άλλη εκκρεμότητα που έχουν στην ΕΟΕ και στο αθλητικό κίνημα γενικότερα αφορά στο θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε στη σύνταξη ενός αθλητικού νομοσχεδίου που έμεινε στα συρτάρια λόγω εκλογών. Ο Γιάννης Ανδριανός υποσχέθηκε να το πάει προς ψήφιση εάν πάρει εκ νέου το ίδιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή και θα συνταχθεί άλλο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει τη φιλοσοφία του κόμματος για τον αθλητισμό.
«Όχι πώς θα έχει και πολλές διαφορές με το νομοσχέδιο του Ανδριανού», λένε εκείνοι που ξέρουν και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι «αρκετά μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού διατηρούν ανοικτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Οπότε, το συμπέρασμα είναι ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο με περίσσεια αγωνία για το αθλητικό κίνημα. Κυρίως, όμως, με σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για λουκέτο σε κάποιες ομοσπονδίες εάν δεν βρεθεί άμεσα φόρμουλα για την εκταμίευση χρημάτων.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες