Connect with us

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Προτάσεις σκοποβολής Ολυμπιακών αγωνισμάτων πήλινου στόχου

Published

on

Σκοπός των προτάσεων της Ενωτικής Κίνησης για την ΣΚΟΕ είναι να αναδείξει και τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγωνίσματα του Ολυμπιακού πήλινου στόχου για την ανάπτυξη του αθλήματος της σκοποβολής στο συγκεκριμένο αγώνισμα και την έκδοση σύγχρονης εγκυκλίου, σύμφωνα με αυτές προηγμένων χωρών της Ευρώπης και όχι πιστή αντιγραφή από την εγκύκλιο της προηγούμενης χρονιάς.

Δεν έχει κανένα σκοπό αντιπαλότητας ή ψηφοθηρίας ή  κακόβουλης κριτικής ή προσβολής σε κανένα πρόσωπο ή θεσμό της σκοποβολής. Αντίθετα αντικειμενικός σκοπός είναι η ανάπτυξη του αθλήματος της σκοποβολής   ταυτόχρονα με την προβολή των αγωνισμάτων του πήλινου στόχου με προοπτική νέας  πολιτικής της ομοσπονδίας για εξωστρέφεια και ανταποδοτικότητα.  

Η σκοποβολή του πήλινου στόχου στην Ελλάδα οργανώνεται – συντονίζεται  από την πενταμελή επιτροπή του πήλινου στόχου του ΔΣ της ΣΚΟΕ. Κατόπιν αυτού εκδίδεται η ετήσια εγκύκλιος στο τέλος του χρόνου,  που αφορά τις υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς και η οποία είναι συνήθως παραπλήσια εγκύκλιος της προηγούμενης χρονιάς με ορισμένες μικρές αλλαγές. Παράλληλα η ετήσια εγκύκλιος περιγράφει τον τρόπο εισαγωγής στην Εθνική ομάδα των αθλητών.

Αυτό το οποίο αποσιωποιείται είναι το γεγονός  ότι σε ετήσια βάση όλο και λιγότεροι αθλητές της σκοποβολής ασχολούνται με τον πήλινο στόχο ή συμμετέχουν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και κύπελλα λόγω των υπερβολικών εξόδων τα οποία απαιτούνται από τον ίδιο τον σκοπευτή ή την οικογένειά του, την έλλειψη κινήτρων που διέπει τους νέους αθλητές, την αποφυγή συγκρότησης εθνικών – προεθνικών ομάδων με την παράλογη αξιολόγηση και την έλλειψη ομοσπονδιακών προπονητών. Στο skeet για παράδειγμα ενώ το 2015 συμμετείχαν όλη την χρονιά 127 αθλητές το 2020 συμμετείχαν μόνο 97 αθλητές περίπου 24 % περίπου  λιγότεροι.

Υπερβολικά έξοδα 

Ένας αθλητής για να συμμετέχει σε 7 αγώνες πρωταθλήματος – κυπέλλου μαζί με τις προπονήσεις και την προετοιμασία του, αναγκάζεται να έχει ετήσια έξοδα της τάξης των 5.000€ με 8.000€ ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία της κατοικίας του. Το ποσό αυτό προκύπτει από τους 7 συνολικά αγώνες πρωταθλήματος – κυπέλλου εάν υπολογισθούν τα έξοδα μετακίνησης με αυτοκίνητο – διόδια ή αεροπλάνο ή πλοίο, η αγορά των 7.000 – 10.000 φυσιγγίων (μέση κατανάλωση)  που απαιτείται περίπου για όλη την χρονιά, η αγορά των παραβόλων 45€ σε κάθε αγώνα, η αγορά για 25 δίσκους στόχευσης (πούλες) των προπονήσεων περίπου 1.000€ ετησίως και έξοδα διανυκτέρευσης 2 – 3 ημερών  τουλάχιστον για κάθε αγώνα.

Δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος για την αγορά του  λειόκανου το οποίο τιμάται από 1.000€ έως 3.000€ για ένα μεταχειρισμένο. Για ένα καινούργιο η μέση τιμή είναι από 5.000€ έως 10.000€

Αμέσως λοιπόν τίθεται το απλό ερώτημα. Ποιος σκοπευτής έμμισθος ή μη μπορεί να διαθέσει το παραπάνω ποσό για να κάνει το αγαπημένο του σπορ? Πού βρίσκεται η ΣΚΟΕ να βοηθήσει τους νέους αθλητές;

Πριν 5 μήνες  μία νέα αθλήτρια ακόμα,  από τις συνολικά  5 – 6 αθλήτριες του trap  που υπάρχουν στην Ελλάδα σταμάτησε τον αθλητισμό. Θα έπρεπε  η ΣΚΟΕ να εστιάσει στα προβλήματα της νεαρής αθλήτριας και στην κάθε νέα αθλήτρια / αθλητή  που σταμάτησε πρόσκαιρα ή μόνιμα ώστε να υπερκεράσει όλα τα προβλήματά της / του  και να συνεχίσει. Η επαφή με τους γονείς της είναι επιβεβλημένη σε ένα άθλημα που οι αθλήτριες μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.  Δεν πρέπει να αρκείται η ΣΚΟΕ  στην ανακοίνωση της αθλήτριας από το facebook.  Το ίδιο παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε και στο skeet για προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης (skeet νεανίδων) η οποία απότομα σταμάτησε  την αγωνιστική της δραστηριότητα. Ασφαλώς υπάρχουν και προσωπικά προβλήματα που αναγκάζουν αθλητές υψηλού επιπέδου να σταματήσουν, όμως η ομοσπονδία θα πρέπει να είναι το στήριγμα των αθλητών και συμπαραστάτης τους οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, ατομικά και κυρίως έμπρακτα. 

Αλλά ακόμα και οι καλύτεροι 5 με 6 αθλήτριες / αθλητές του πήλινου στόχου στην Ελλάδα  στο trap και skeet της Εθνικής Ομάδας που είναι επιδοτούμενοι στα φυσίγγια και δίσκους στόχευσης  (πούλες)  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν δεδομένων των ατομικών εξόδων σε σχέση με την εργασία τους. 

Συμπερασματικά προτείνεται να οργανωθεί ειδική κατηγορία επιλέκτων αθλητριών / αθλητών ώστε να καλύπτονται τα έξοδα (παράβολο αγώνα, προπονήσεις, ταξίδια, φυσίγγια) από την ΣΚΟΕ  και να προστεθούν και  επιπλέον αθλήτριες / αθλητές νεανίδες / έφηβοι που αποτελούν την δεξαμενή των ταλέντων. Συνεπώς, να υπάρχει ένα  σύνολο 20 με 25 αθλήτριες / αθλητές στο trap και skeet (Α1 κατηγορία) και να αποτελούν την εθνική ομάδα ενώ όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από την ΣΚΟΕ. Αυτό θα αποτελούσε κίνητρο και για τις άλλες κατηγορίες αθλητών να θέλουν να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους και να ανέβουν κατηγορία.

Πλαισίωση Εθνικών ομάδων 

Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΣΚΟΕ για το trap του 2020 (12 Δεκεμβρίου 2019), οι κορυφαίοι αθλητές – αθλήτριες στη ranking list των αγώνων του 2019 για να συμμετάσχουν στην Εθνική Ομάδα το 2020, θα πρέπει να έχουν επιδόσεις υψηλότατου επιπέδου που θα ζήλευαν οι πιο αναπτυγμένες χώρες στο trap και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές σε χώρες όπως η  Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ.  

Αναγράφεται λοιπόν στην εγκύκλιο της ΣΚΟΕ – ότι η ΣΚΟΕ συγκροτεί Εθνική Ομάδα (μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου), η οποία εθνική ομάδα όμως «ενδέχεται» να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες, εφόσον οι πρωταθλήτριες φέρουν 2 φορές πάνω από 119/125 και οι πρωταθλητές επίσης πάνω από 121/125 σε 2 αγώνες μέσα στην χρονιά για το trap. Πρόκειται για όριο απίστευτων επιδόσεων για τα ελληνικά δεδομένα  και φυσικά μόνο στην περίπτωση αυτή καλύπτονται τα έξοδα από την ΣΚΟΕ. Με την λογική αυτή λοιπόν κανείς από το trap για φέτος δεν μπορεί να ενταχθεί στην εθνική ομάδα διότι δεν έπιασε τα όρια. Φέτος η καλύτερη επίδοση στις γυναίκες – πανελλήνιο ρεκόρ ήταν 102/125 και στους άνδρες 119/125 το οποίο σημαίνει δεν μπορεί να είναι κανένας πλέον στην εθνική ομάδα με βάση την εγκύκλιο της ΣΚΟΕ.   

Συνεπώς για  φέτος δεν υπάρχει εθνική ομάδα στο trap (με βάση την εγκύκλιο της ΣΚΟΕ); Θα πρέπει να  πληρώσουν για να συμμετέχουν σε αποστολή εξωτερικού ή να περιμένουν στην μέση της χρονιάς εάν κάνει κάποιος άνδρας 2 φορές πάνω από 121/125 και για τις γυναίκες  το 119/125 για να ενταχτούν στην Εθνική ομάδα?

Για να γίνουν σαφείς οι υψηλότατες επιδόσεις που ζητά η ΣΚΟΕ ώστε να ενταχθούν οι αθλήτριες  / αθλητές στην Εθνική ομάδα,  αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2019 στο Μιλάνο, στον προκριματικό αγώνα η 1η  γυναίκα είχε 118/125, η 2η και 3η  113/125 ενώ ο 1ος και 2ος άνδρας είχε 122/125 και ο 3ος 121/125.  Στην εγκύκλιο του 2018 το όριο εισαγωγής στην Εθνική μας Ομάδα ήταν 110 / 125 και μέσα σε 2 χρόνια ανέβηκε στο 119 / 125. Για όσους γνωρίζουν το trap και την διαφορά  των ορίων αύξησης καθίσταται  ευνόητο ότι η αύξηση αυτή είναι επιδόσεων νικητών Ολυμπιακών αγώνων όταν το MQS (Minimum Qualification Score) είναι μόνο 92 / 125.

Οι υψηλότατες επιδόσεις που ζητά η ΣΚΟΕ ως κριτήριο για την εθνική ομάδα δημιουργούν την υποψία ότι γίνεται εσκεμμένα ώστε να μην ξοδεύονται χρήματα στον πήλινο στόχο και ο πήχης να είναι πάντοτε ψηλός. Επιπλέον το υψηλό όριο άμεσης συμμετοχής στην εθνική ομάδα δημιουργεί υψηλότατο στρες σε όλους τους αθλητές διότι αποτελεί λόγο επιβίωσης – ανάδειξής τους. 

Εκτός της Εθνικών  ομάδων (που στο trap δεν υπάρχει εθνική ομάδα όπως φαίνεται από την εγκύκλιο για την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον), υπάρχουν έστω δεξαμενές προ εθνικών ομάδων ή μόνο στη θεωρία και ποια είναι τα κριτήρια? Προτείνεται να αλλάξει άμεσα το σύστημα αξιολόγησης για τις Εθνικές  ομάδες και να δημοσιευθούν σε εγκύκλιο τα σαφή κριτήρια καθώς και οι υποχρεώσεις – παροχές  για λόγους διαφάνειας.

Προπονητές ΣΚΟΕ

Δεν υπάρχει επίσημα ανακοίνωση από την ΣΚΟΕ ποιος είναι εθνικός προπονητής  – Head coach στο trap και skeet, ποιοί είναι οι Ομοσπονδιακοί προπονητές και οι ποιοί οι Τεχνικοί Σύμβουλοι. Οι ορισμοί είναι σε επίπεδο προφορικό ή επίπεδο ιδιωτικής γραπτής συμφωνίας. Ο επίσημος εξαιρετικός και καταξιωμένος πρώην πρωταθλητής Ελλάδας  τεχνικός σύμβουλος  του trap διαμένει στην Ξάνθη. Το ίδιο ισχύει επίσης  και για  τον αντίστοιχο εξαιρετικό  τεχνικό σύμβουλο και  πρώην πρωταθλητή – εκπρόσωπο της χώρας μας σε Ολυμπιακούς αγώνες – στο skeet που διαμένει στα Χανιά. Βεβαίως  λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων διαμένουν στις πόλεις των συμφερόντων τους  (σεβαστοί οι λόγοι και των δύο) και φυσικά δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. 

Το ερώτημα που υπάρχει είναι τι γίνεται με τους αθλητές υψηλού επιπέδου που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής ή αλλού όπου οι παραπάνω προπονητές δεν μπορεί να βρίσκονται, όπου διαμένουν τα 4/5 της υπόλοιπης  Ελλάδας και κατά συνέπεια η πλειοψηφία των αθλητών; Η προπόνηση – προετοιμασία  πως μπορεί να είναι επιτυχής αφού ο μόνος ομοσπονδιακός προπονητής trap και skeet που βρίσκεται στην Αθήνα, η ΣΚΟΕ τον έχει ορίσει μόνο για τους έφηβους που κατοικούν στην Αττική; Τι γίνεται με τους άλλους έφηβους που κατοικούν στο Βόλο, στο Γύθειο ή στην Πάτρα;  Μπορούν οι σύλλογοι του πήλινου στόχου στην επαρχία να προσλάβουν προπονητή, ο οποίος θα έχει την απαιτούμενη πείρα και προσόντα  για υψηλό επίπεδο Εθνικής ομάδας;

Η ομοσπονδία πρέπει να εκδώσει άμεσα επίσημα εγκύκλιο – οδηγία ποιοι είναι οι Εθνικοί – ομοσπονδιακοί προπονητές ή οι τεχνικοί σύμβουλοι στην Ελλάδα στο πήλινο στόχο. Εάν δεν υπάρχουν στο προπονητικό δυναμικό της χώρας μας προπονητές κατέχοντες τα «τυπικά» και τα «ουσιαστικά» προσόντα  ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σαν Εθνικοί ή ομοσπονδιακοί προπονητές, ας προσλάβει από το εξωτερικό, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Σε προηγούμενη δημοσίευση της Ενωτικής Κίνησης προτάθηκε επίσημα από την Ενωτική Κίνηση στην ΣΚΟΕ να στείλει τους εξαιρετικούς και καταξιωμένους τεχνικούς συμβούλους στο trap και skeet στην επίσημη εκπαίδευση της ISSF υπό τον Head Coach  Diego Gasperini  και να τους αναβαθμίσει  σε Εθνικούς ομοσπονδιακούς αρχιπροπονητές (ομιλούν Αγγλικά και η πρώτη φάση της εκπαίδευσης γίνεται διαδικτυακά).

Οι αρχιπροπονητές  θα πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά ώστε να μετακινούνται παντού στην ελληνική επικράτεια αφήνοντας τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους διαφορετικά δεν μπορείς  να τους ζητάς ευθύνες και επιτυχίες μόνο. Προπονητική με χαμηλούς μισθούς δεν γίνεται διότι τότε η ίδια η ομοσπονδία με την στάση της αυτή  υποβαθμίζει τον θεσμό του προπονητή. 

Η ΣΚΟΕ είναι υποχρεωμένη από τον αθλητικό νόμο να τηρεί λίστα με τους κατέχοντες τα «τυπικά» προσόντα προπονητές. Θα πρέπει επιπλέον να κοινοποιήσει την λίστα έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι (σωματεία – αθλητές) να γνωρίζουν το προπονητικό δυναμικό. Η ομοσπονδία με την στάση της αυτή θα υποστηρίξει τον θεσμό του προπονητή αλλά κυρίως τον θεσμό του Head Coach όπως υπάρχει παντού.

Εγκύκλιοι αγωνισμάτων 2021

Η νέα αγωνιστική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι ανεξάρτητα της πανδημίας αποτελεί εποχή  προετοιμασίας σε επίπεδο διεθνές και εθνικό για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγωνισμάτων της σκοποβολής.

Ενώ διάγουμε το τέλος του Ιανουαρίου 2021, η ομοσπονδία δεν έχει εκδώσει  καμία εγκύκλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες διεξαγωγής κι προγραμματισμού των πρωταθλημάτων και κυπέλλων των Ολυμπιακών αγωνισμάτων του πήλινου στόχου του τρέχοντος έτους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Αυτό έχει ως συνέπεια οι αθλητές να μην έχουν καμία πληροφορία (άσχετα εάν υπάρχουν περιορισμοί λόγω  πανδημίας) ώστε να προγραμματίσουν την προετοιμασία τους αλλά και τις άδειές τους δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.  

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι οι προς έκδοση νέοι εγκύκλιοι να μην  είναι πιστή αντιγραφή εγκυκλίων από το προηγούμενο έτος (copy paste) αλλά να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα  άλλων προηγμένων χωρών με σχεδιασμό, οργάνωση  και προγραμματισμό σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΣΚΟΕ ώστε να είναι υλοποιήσιμη στην πράξη. 

Επιδόσεις – Αξιολογήσεις

Το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης για Εθνικές Ομάδες δεν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγωνίσματος και δεν συμβαδίζει με την υπάρχουσα κατάσταση στο αθλητικό δυναμικό της χώρας μας, ούτε και με τις σύγχρονες μεθόδους προπονητικής και αθλητικής ψυχολογίας. Χωρίς παροχές και κίνητρα, βάζει ανέφικτους στόχους στους αθλητές με αποτέλεσμα την απογοήτευση και την αποστροφή τους για τον χώρο και την φθίνουσα πορεία του αγωνίσματος στην Ελλάδα. Θέλει εκ νέου μελέτη και αλλαγή όλου του συστήματος αξιολόγησης αθλητών – παροχών σε αυτούς καθώς και των κινήτρων. 

Προτείνεται να υπάρχει εθνική ομάδα στο trap και skeet από 2 έως 5 χρόνια και η αξιολόγηση (με βάση την ετήσια ranking list) να αρχίσει στον 2ο χρόνο ώστε να έχει περιθώρια η κάθε αθλήτρια / αθλητής να δώσει το 100% στην διετία αυτή ώστε να υπάρξει πρόοδος κατόπιν εισήγησης του ενός ομοσπονδιακού προπονητή (head coach) για το trap και ενός ομοσπονδιακού προπονητή για το skeet. 

Trap Mixed Team  – Skeet Mixed Team

Μετά την κατάργηση του double trap (δυστυχώς υπάρχει ακόμα στο  site της ΣΚΟΕ το double trap ως Ολυμπιακό αγώνισμα) θα πρέπει η ΣΚΟΕ να εκδώσει εγκύκλιο και για το trap mixed team, το οποίο ολυμπιακό αγώνισμα θα διεξαχθεί στο Τόκιο το 2021. Θεωρείται απαράδεκτο να μην έχει εκδοθεί εγκύκλιος εδώ και 2 χρόνια για trap mixed team και να μην διεξάγεται από 4 με 5 ζευγάρια τουλάχιστον αθλητριών / αθλητών στην χώρα μας. 

Η ISSF πρότεινε πρόσφατα στην ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να υπάρχει Skeet  Mixed  Team. Η ΣΚΟΕ θα πρέπει από τώρα να βγάλει την εγκύκλιο για την νέα χρονιά 2021 ώστε να συμπεριλάβει το αγώνισμα αυτό μέσα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και κύπελλο.

Πανελλήνια ρεκόρ

Η ΣΚΟΕ θα πρέπει να κοινοποιήσει τα πανελλήνια ρεκόρ πήλινου στόχου όπως κοινοποιεί τα πανελλήνια ρεκόρ σταθερού στόχου στην ιστοσελίδα της.

Προβολή των αγωνισμάτων πήλινου στόχου 

Η προβολή του αγωνίσματος  της σκοποβολής του πήλινου στόχου είναι η αφετηρία για την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Το άθλημα δυστυχώς δεν προβάλλεται και παραμένει στα επίπεδα των δημοσιεύσεων του Facebook των προσωπικών λογαριασμών των αθλητών και παραγόντων της σκοποβολής. Η δημιουργία Facebook από την ΣΚΟΕ επίσης θα ήταν κάτι σημαντικό. Όταν το άθλημα της σκοποβολής δεν προβάλλεται δεν διαμορφώνεται θετικά η κοινή γνώμη για το άθλημα και τα όπλα, δεν έχεις νέους αθλητές και φυσικά δεν μπορείς να έχεις επενδυτές.

Το παράδειγμα που ακολούθησε ο Σκοπευτικός Όμιλος Κυνηγητικού Συλλόγου Βόλου με την μετάδοση Live Streaming αγώνα κυπέλλου πριν λίγους μήνες (όπου κάμερες μπορούν να διατεθούν από τοπικά κανάλια ή ιδιωτικά συνεργία από το sponsoring), θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ώστε να καλύπτονται live οι σκοπευτικοί αγώνες και  το άθλημα της σκοποβολής να μην απουσιάζει από την τηλεόραση και την τηλεθέαση. 

Χωρίς την προβολή του αθλήματος – σε όλη την σλληνική σπικράτεια – δεν θα υπάρξει ποτέ επαρκές sponsoring ώστε να καλυφθούν οι άμεσα αυξανόμενες  ετήσιες αγωνιστικές ανάγκες του προϋπολογισμού και η ταυτόχρονη οικονομική στήριξη όλων των αγωνισμάτων της σκοποβολής. Η ΣΚΟΕ έχει 2 αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί βρίσκοντας sponsors. Εάν δεν έχει τμήμα marketing, θα πρέπει να το δημιουργήσει άμεσα, όπως έχουν ακόμα και  μικρά κράτη. Με τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού της ομοσπονδίας  από την ετήσια επιχορήγηση, έσοδα πάσης φύσεως από συλλόγους (εγγραφές, διαγραφές, ανανεώσεις, βεβαιώσεις, ετήσιες συνδρομές, ενοίκια κλπ), καλύπτονται μόνο βασικές ανάγκες στο αγωνιστικό μέρος (βασική προετοιμασία και αγώνες πρωταθλητών). Αυτή είναι και η αιτία που η ΣΚΟΕ δεν μπορεί να καλύψει στις εγκυκλίους της τα  έξοδα μετακίνησης αθλητών – πρωταθλητών υψηλού επιπέδου στο εσωτερικό και εξωτερικό βάζοντας επιδόσεις και υψηλά όρια.  

ΑΜΕΑ – Σκοποβολή πήλινου στόχου 

Η ISSF διοργανώνει με την IPC  αγώνες paratrap σε όλα τις μεγάλες διοργανώσεις , όπως παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα πήλινου στόχου. Η αθλητές ΑΜΕΑ δεν έχουν συνεργασία με την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος στην οργάνωση τέτοιων αγώνων και έχουν  μηδενική συμμετοχή στους παραπάνω αγώνες αντιμετωπίζοντας εμπόδια παντού όπως  θεσμικά, προσβασιμότητας και κακής νοοτροπίας. Η ΣΚΟΕ θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα εγγραφής αθλητών ΑΜΕΑ που ταξινομούνται στο άθλημα της σκοποβολής   σε όλους τους σκοπευτικούς συλλόγους της χώρας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αρτιμελείς αθλητές. Οι σύλλογοι και τα εθνικά σκοπευτήρια θα πρέπει να δημιουργήσουν χώρους κατάλληλης πρόσβασης και η προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την αδειοδότηση λειτουργίας των σκοπευτηρίων. 

Σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της σκοποβολής  των ΑΜΕΑ στον πήλινο στόχο αποτελεί η  ένταξή τους  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής προπονητών της ΓΓΑ με εισήγηση της ΣΚΟΕ.  Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται ένα μνημόνιο συνεργασίας με την από κοινού συναίνεση των ομοσπονδιών της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας  Ελλάδος και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας  ΑΜΕΑ με την εποπτεία και την έγκριση της Γενικής Γραμματείας.

Ολυμπιακό σκοπευτήριο Μαρκόπουλου

Η ΣΚΟΕ θα πρέπει να διεκδικήσει συνδιαχείριση με το Υπουργείο της Προστασίας του Πολίτη για διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.  Υπάρχουν μέρες που η ΕΛΑΣ δεν το χρησιμοποιεί – κυρίως της αργίες. Η συζήτηση του θέματος αυτού θεσμικά θα μπορούσε να λύσει το θέμα της απουσίας της χώρας μας από όλες τις διοργανώσεις. Δεν αναζητείται υπεύθυνος γιατί δόθηκε, αναζητείται λύση. 

Η Ενωτική Κίνηση μετά την προκήρυξη των εκλογών θα συζητήσει άμεσα με όλους τους θεσμικούς παράγοντες για το θέμα του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου με λεπτομέρειες ακόμα και με τον υψηλότερο θεσμό εξουσίας στη χώρα μας.     

Δυστυχώς όμως ακόμα και 13 χρόνια μετά δεν έχει δοθεί ούτε μία εναλλακτική λύση για τα  Ολυμπιακά αθλήματα πήλινου στόχου. Το θέμα αυτό αφορά όλη την σκοπευτική οικογένεια, αφορά την συνέχεια του αθλήματος της σκοποβολής, αφορά τους ίδιους τους σκοπευτές που έχουν χάσει την στέγη τους, αφορά την διεθνή εικόνα της χώρας μας. Αυτό έχει ως συνέπεια από το 2004  η  χώρα μας να είναι απούσα από την διοργάνωση διεθνών αγώνων Ολυμπιακών αγωνισμάτων στο ετήσιο πρόγραμμα της παγκόσμιας ISSF και ευρωπαϊκής ESC σκοπευτικής ομοσπονδίας διότι απλά έχασε το μοναδικό  σκοπευτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών που είχε και είναι θεατής των διεθνών αθλητικών δρώμενων στην σκοποβολή.  

Συμπερασματικά η ΣΚΟΕ θα πρέπει να εναρμονισθεί σε σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης της σκοποβολής του πήλινου στόχου ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των απαιτήσεων της νέας εποχής  με ιδιαίτερο βάρος στην εκπροσώπηση των Εθνικών ομάδων μας σε διεθνείς αγώνες  και την ανάπτυξη νέων ταλέντων που θα αποτελέσουν την συνέχεια της σκοποβολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και 2028 τουλάχιστον. 

Συντονιστική Επιτροπή του Πήλινου Στόχου της Ενωτικής Κίνησης για την ΣΚΟΕ

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες