Connect with us

ΤΡΙΑΘΛΟ

Πρωταθλητής 60 ετών

Published

on

Έχει φτάσει τα 60 του χρόνια και όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τον αθλητισμό αλλά κάνει και πρωταθλητισμό. Ο Χρήστος Γαρέφης αποτελεί πρότυπο για μία μεγάλη γκάμα ενηλίκων.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Κολυμβητής, πολίστας, ιστιοπλόος και εσχάτως τριαθλητής μα πάνω απ’ όλα ο Χρήστος Γαρέφης είναι αθλητής ή καλύτερα πρωταθλητής. Όταν στα 60 του χρόνια συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες τριάθλου, ενός εκ των πιο απαιτητικών σπορ, καταφέρνει να στείλει πολλά μηνύματα σε νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Μέσω του Sportsfeed ο Γαρέφης εξηγεί το γιατί πρέπει ένας άνθρωπος στα 60 του χρόνια να αθλείται. «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το χρόνο. Οφείλουμε να καθυστερήσουμε τη δράση του χρόνου στο σώμα μας. Ανεξαρτήτως επιπέδου ο καθένας έχει μία επίδοση που είναι το προσωπικό του ρεκόρ. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται στα 5χλμ. για κάποιον στα 30 λεπτά, για άλλον στα 20, για άλλον στα 15. Το alter ego του ανθρώπου σηματοδοτεί πολύ καλά μέσα του την ευχαρίστηση της επιτυχίας. Αν το πάρουμε αυτό από τον οργανισμό μας, ανεξάρτητα αν ο άλλος είναι καλύτερος ή χειρότερος, φεύγουμε μονιασμένοι με τον εαυτό μας και αυτό μας δίνει μία γαλήνη. Ουσιαστικά είναι ο εσωτερικός καθαρισμός των οργάνων μας και αυτό ανακύπτει μέσα από τους καρδιακούς παλμούς. Έχουμε παραγωγή έξι λίτρων αίματος το λεπτό τώρα που μιλάμε και αν τρέξουμε μισή ώρα με δέκα καρδιακούς παλμούς, θα υπάρξει παραγωγή 24 λίτρων το λεπτό. Αυτή η παραγωγή καθαρίζει τον ανθρώπινο οργανισμό, ντοπάρει τις φλέβες, με αποτέλεσμα να έχουμε καταρχήν αυτομάτως χαμηλότερη πίεση, διότι, ανοίγοντας τους ‘σωλήνες’ μας, η καρδιά όταν πάει να ρουφήξει αίμα η υψηλή πίεση μένει στο 12. Η αερόβια προπόνηση είναι υποχρεωτική σαν το πλύσιμο των δοντιών ή το νερό που πίνουμε και πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αρκεί βέβαια να βρεθούν οι άνθρωποι να σε οδηγήσουν στη σωστή επιβάρυνση, γιατί πολλοί καταλήγουν με τραυματισμούς. Χρειάζεται ένας καθοδηγητής», τόνισε αρχικά.
Ο ίδιος αθλούμενος σε αυτή την ηλικία αναμφίβολα αποτελεί πρότυπο, τέτοιο που σε άλλες χώρες χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από το κράτος. «Εγώ προφανώς είμαι ένας άνθρωπος που με τις εμφανίσεις μου και τις επιδόσεις μου, όπως δηλώνει ο κόσμος, βοηθάω. Έτσι απλά. Η βασίλισσα Ελισάβετ στην Αγγλία μαζί με τους Ολυμπιονίκες βραβεύει παγκόσμιους πρωταθλητές αυτών των ηλικιών και λέει ότι είναι πιο χρήσιμοι γι’ αυτήν σαν κράτος, γιατί αποτελούν πόλο έλξης σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες απ’ ότι για παράδειγμα ο Φέντερερ, ο Ναδάλ ή ο Φελπς, που απευθύνονται στους νέους. Κάποιος που είναι 55-60 και είναι πρώτος στον κόσμο, δίνει κουράγιο σε τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες, ώστε αντί να καταλήξουν με καρδιακά, πίεση και παχυσαρκία, τους οδηγεί σε έναν ασφαλέστερο τρόπο ζωής ο οποίος συμφέρει οποιοδήποτε κράτος», επεσήμανε ο 60άχρονος τριαθλητής.
Στην Ελλάδα πάντως τα νούμερα των αθλούμενων είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από τον τρόπο ζωής που θα έπρεπε να ακολουθούμε. «Τα ποσοστά των αθλούμενων σε συστηματική βάση είναι ακόμα μονοψήφια. Όταν φτάσουμε τα διψήφια θα αρχίσουμε να αλλάζουμε ζωή. Ένα ποσοστό 7% γυμνάζεται συστηματικά, το υπόλοιπο 93% δεν γυμνάζεται. Είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό. Το τελευταίο διάστημα με το δρομικό κίνημα παρουσιάστηκε μία έξαρση αλλά σίγουρα οι τεράστιες μάζες δεν έχουμε βάλει τον αθλητισμό στη ζωή τους καθημερινά», κατέληξε ο Χρήστος Γαρέφης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/