Connect with us

ΕΟΕ

Ψήφισμα της ΕΟΕ για το αθλητικό νομοσχέδιο με αποστάσεις από Κούβελο

Published

on

Ολική ανατροπή του σκηνικού καταγράφηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το αθλητικό νομοσχέδιο. Εκεί που έως το βράδυ της Δευτέρας είχε απορριφθεί το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφίσματος, το πρωί της Τρίτης τα δεδομένα ήρθαν τούμπα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Γύρω στις 3:30 μετά το μεσημέρι η ΕΟΕ εξέδωσε ψήφισμα κατά διατάξεων του αθλητικού νομοσχεδίου. «Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε να εκδώσει το εξής ψήφισμα:

1. Η ΕΟΕ θεωρεί ότι η κατάθεση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση, στην «καρδιά» των θερινών διακοπών τη στιγμή που όλα τα στελέχη του αθλητικού κινήματος της χώρας βρίσκονται σε διακοπές ενώ το σύνολο σχεδόν των αθλητικών φορέων υπολειτουργούν δεν δίνει την δυνατότητα για ευρεία συμμετοχή στη διαβούλευση των αθλητικών φορέων, των στελεχών, των προπονητών, των αθλητών αλλά και των πολιτών στην διαμόρφωση του μέλλοντος τους.

2. Σε δεύτερη ανάγνωση το Σχέδιο νόμου, διακρίνεται για αντισυνταγματικότητα με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!). Η ΕΟΕ δηλώνει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με την θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών αρκεί να τίθεται εντός του πλαισίου της καταστατικής ελευθερίας του κάθε αθλητικού φορέα (αυτορρύθμιση). Πλέον αυτού οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στα καταστατικά των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος.

3. Για την αναδρομικότητα των θητειών παραγνωρίζεται η εκπεφρασμένη παντοιοτρόπως αντίθετη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) που έχει δηλωθεί γραπτά και προφορικά με σαφήνεια από όλα τα κλιμάκια της, μη εξαιρουμένου του ίδιου του Προέδρου της.

4. Καταστρατηγείται η αρχή του ‘αυτοδιοίκητου’ των αθλητικών φορέων που έχει θεσπισθεί με την υπ αριθμό 5 θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη της ΔΟΕ με την θέσπιση διατάξεων πολιτικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού και ειδικότερα στις εκλογικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καλεί τον Υφυπουργό Αθλητισμού να επανεξετάσει τις επίμαχες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αναδρομικότητα στις θητείες του Σχεδίου Νόμου στη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και της συζήτησης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας ότι επιθυμία δική του αλλά και της Κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του αθλητικού κινήματος το οποίο θα είναι λειτουργικό, διαφανές και πλήρως εναρμονισμένο με τους ισχύοντες κανόνες του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη (Ο.Κ.Χ.).

Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο λειτουργίας αρμόζει και αξίζει στον Ελληνικό αθλητισμό που το έχει κερδίσει εδώ και πολλές 10ετίες με τις μάχες και τις διακρίσεις του και που τον έχουν καταστήσει το πιο έγκυρο και αξιόπιστο πρεσβευτή της πατρίδας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Από μία απλή ανάγνωση προκύπτουν διαπιστώσεις. Η πρώτη πώς το ψήφισμα δεν έχει την παραμικρή σχέση με εκείνο που πρότεινε καθ’ υπαγόρευση ο Ισίδωρος Κούβελος. Παρά ταύτα φέρεται να ‘χει την έγκριση της πλειοψηφίας, δηλαδή, τουλάχιστον 28 εκπροσώπων. Οι πληροφορίες που αναφέρουν τη διαφωνία του Πέτρου Συναδινού παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. 

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στην επιμονή της ΕΟΕ να αναφέρεται στις θητείες. Μα, εδώ δεν μιλάμε για διάταξη του επερχόμενου νομοσχεδίου, αλλά για νόμο του κράτους από τον περασμένο Νοέμβριο. Προς τι η συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή; Ακόμα και αν το αναφέρει στην επιστολή του ο Τόμας Μπαχ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς θα ακυρωθεί ένας νόμος; Εδώ χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η διάθεση του αθλητικού κινήματος για αυτορύθμιση. Κι επειδή αρέσει στον υπογράφοντα να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου, θα θέσει το ερώτημα: για αυτορύθμιση και, μάλιστα, εντός εξαμήνου είχε αποφασίσει η ολομέλεια στην έκτακτη συνεδρίασή της τον περασμένο Νοέμβριο. Ποια κίνηση αυτορύθμισης έγινε αυτούς τους 10 μήνες; Ούτε μία.

Για να επιστρέψουμε στο ψήφισμα, να αναφέρουμε ότι από το ψήφισμα εξαφανίστηκαν τα όρια ηλικίας. Και το κείμενο εγκρίθηκε! Άρα, ποιο είναι το πρόβλημα; Αφού την πλειοψηφία των παραγόντων που θίγονται από τις θητείες τους πιάνει και η ηλικία. Κι εκεί η ΔΟΕ δεν έχει πρόβλημα. Όπως έχει αποκαλύψει το Sportsfeed μέσα από την επίσημη αλληλογραφία με τους συνεργάτες του Τόμας Μπαχ, η ΔΟΕ παραπέμπει στις παγκόσμιες ομοσπονδίες. 

Κι επίσης μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η ολομέλεια της ΕΟΕ άφησε στην άκρη την επιθυμία του Κούβελου για απόσυρση του νομοσχεδίου. Σημαντική λεπτομέρεια που γίνεται αντιληπτή σε όποιον διαβάσει το ψήφισμα.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες