Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΓΑΣ

Σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ με την παρουσία 135 σωματείων της χώρας.

του Τόλη Λελεκίδη

Στη διάρκεια αυτής εγκρίθηκε ο οικονομικός και ταμειακός απολογισμός, αλλά έγιναν και αλλαγές στο καταστατικό και τον γενικό κανονισμό των πρωταθλημάτων.
Στο λόγο του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς, επανέλαβε το ζήτημα των οικονομικών δυσκολιών, αλλά ανακοίνωσε και το νέο χορηγό της ομοσπονδίας, που είναι η αεροπορική εταιρεία AEGEAN.
Η συνέλευση εξέδωσε και μήνυμα που αναφέρει
«Τα αθλητικά σωματεία που παρευρίσκονται στην τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, αντιλαμβάνονται πλήρως τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, καθώς και τις μεγάλες δυσχέρειες που αυτή συνεπάγεται για όλους και για όλα.
Θεωρούμε όμως αναγκαίο και απαραίτητο η αθλητική ηγεσία να ενσκήψει άμεσα στα χρόνια προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, ακυρώνοντας πολιτικές και αποφάσεις που τον οδηγούν στην εξαθλίωση με τεράστιες βλαπτικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.
Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να διεκδικήσει η αθλητική ηγεσία τους απαραίτητους πόρους ώστε να επανέλθει σταδιακά η χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού Αθλητισμού σε αξιοπρεπή επίπεδα (με πρώτο βήμα τη διασφάλιση τουλάχιστον του επιπέδου του 2014), προκειμένου να στηριχθούν ομοσπονδίες και σωματεία, να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα των εγκαταστάσεων των εθνικών σταδίων που διεξάγονται τα πανελλήνια πρωταθλήματα και προπονούνται τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων, να επαναλειτουργήσει το ΕΣΚΑΝ, να θεσπίσει κίνητρα για δωρεές και χορηγίες στα σωματεία και να στηρίξει ότι έχει σχέση με τη φυσική αγωγή και το σχολικό αθλητισμό.
Τέλος επιμένουμε στην ανάγκη να διεξάγονται συστηματικά έλεγχοι στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όπως επίσης και την ανάγκη δημιουργίας νέου νόμου για τον αθλητισμό.
Δηλώνουμε τη διάθεσή μας για συνεργασία ιδιαίτερα στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον αθλητισμό, της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, της βελτίωσης της λειτουργικότητας και του εξοπλισμού των αθλητικών υποδομών, της επιστημονικής υποστήριξης, της αναβάθμισης του σχολικού αθλητισμού, της υποβοήθησης της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αθλητικές συναντήσεις, αλλά και της θωράκισης της αυτοτέλειας των αθλητικών ομοσπονδιών, ως μη κρατικών νομικών προσώπων που ελέγχονται για τη νομιμότητα και όχι για τη σκοπιμότητα των αποφάσεών τους».