Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Πυρά κατά AIU και WA από τη Μίλερ-Ουίμπο

Published

on

Η δευτεραθλήτρια κόσμου των 400μ πίσω από την Σάλγουα Έιντ Νάσερ έθεσε ερωτήματα στους δύο ισχυρούς φορείς του αθλήματος σε σχέση με την αμφιλεγόμενη αθώωση της 22χρονης και την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των στοιχείων.

Η Σονάι Μίλερ-Ουίμπο, η χρυσή Ολυμπιονίκης των 400μ στο Ρίο, ήταν κατά πολλούς η μεγάλη χαμένη του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ντόχα. Ο χρόνος της, το 48.37, είναι η 10η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και η αντίστοιχη της Νάσερ, το 48.13, η 3η όλων των εποχών. Μόνο το 48.27 της Όλγα Μπρίζγκινα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ (47.60) στην Καμπέρα το 1985 ήταν καλύτερη επίδοση αργυρού μεταλλίου στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου. Εύλογα λοιπόν κατέθεσε τη γνώμη της για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, με τα πυρά της να κατευθύνονται όχι στην ίδια την αθλήτρια, αλλά στους φορείς που για τον οποιονδήποτε λόγο επέτρεψαν στην Νάσερ να αγωνίζεται χωρίς προσωρινό αποκλεισμό για 1 χρόνο και 2 μήνες προτού ανακοινωθούν επίσημα τα 3 χαμένα τεστ και η 1 λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων τον Ιούνιο του 2020. Ακολουθούν λόγια της αθλήτριας από τις Μπαχάμες: «Η ανησυχία μου δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι η αθλήτρια αθωώθηκε με 4 χαμένα τεστ, αλλά και στο τι ρόλο παίζουν η WA και η AIU σε αυτό, οι οποίες έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να προστατέψουν το άθλημα. Σε αυτή την υπόθεση πιάστηκαν με λερωμένα χέρια κατά τη γνώμη μου». Αφού έκανε την ανάλυση των γεγονότων, όπως αυτά εκτυλίχθηκαν στην υπόθεση, απηύθηνε τα ερωτήματά της προς την παγκόσμια ομοσπονδία και την ανεξάρτητη αρχή αντι-ντόπινγκ: «Η ερώτησή μου είναι γιατί δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα μετά το 4ο χαμένο τεστ, όπως ορίζεται στο σχετικό κανονισμό της AIU. Στην ίδια περίοδο άλλοι αθλητές που δεν ακολούθησαν τους κανόνες των whereabouts ή στη χειρότερη που κατηγορήθηκαν ότι δεν ακολούθησαν τους κανόνες μπήκαν σε προσωρινό αποκλεισμό. Εφόσον η WA και η AIU είχε την πληροφόρηση, γιατί δεν ανακοινώθηκε προσωρινός αποκλεισμός για την αθλήτρια τότε; Γιατί στη συγκκριμένη περίπτωση αυτό έγινε 1 χρόνο και 2 μήνες αργότερα; Η στάση τους εγείρει αρκετά ερωτήματα. Υπάρχουν τολάχιστον 2 περιπτώσεις αθλητών που έχασαν το 3ο τεστ στις 19 και 26 Απριλίου 2019 και αμφότεροι αποκλείστηκαν προσωρινά το Αύγουστο του ίδιου χρόνου…».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του παγκόσμιου φορέα αντι-ντόπινγκ (WADA), Bίτολντ Μπάνκα, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/