Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σαχά: «Φάνηκε η προπόνηση που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια»

Published

on

Η Ιωάννα Σαχά ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρουσία της στο τελευταίο της πρωτάθλημα NCAA και επιστρέφει για τα καλά στην Ελλάδα με «γεμάτες» βαλίτσες, με πτυχίο και με το χαμόγελο της ικανοποίησης.

Το όνειρο των ΗΠΑ για συνδυασμό σπουδών και πρωταθλητισμού δεν λειτουργεί για όλους όπως το είχαν αρχικά σχεδιάσει και πολλές φορές είναι αναγκαία η προσαρμοστικότητα.Το 2017 η Σαχά έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για το Κολοράντο των ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε στο πανεπιστήμιο εκεί αυτό που έψαχνε. Μετά από 1 χρόνο και κάτι μεταφέρθηκε στο Χιούστον όπου το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο και άρχισε να θέτει με σταθερά βήματα τις βάσεις για το μέλλον. Από το 2019 και το θερινό πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Άλιμο είχε δείξει ότι το επίπεδό της έχει ανέβει αισθητά. Έφυγε για τις ΗΠΑ με ατομικό 2:15.15 και δύο χρόνια μετά έχασε για 0.01 το πανελλήνιο ρεκόρ της Στέλλας Μπούμη στα 200μ ύπτιο 50άρας (2:13.70). Τα επόμενα χρόνια των σπουδών της όμως δούλεψε εξίσου σκληρά και κατάφερε να καταρρίψει δις το πανελλήνιο ρεκόρ σε 50άρα με 2:12.84 (2020) και 2:12.64 (2021). Εκμεταλλευόμενη δε το παρελθόν της στο πρόσθιο πέτυχε αξιόλογες επιδόσεις και στα 200μ μεικτή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα (2:17.54).

Στην φετινή τελευταία της χρονιά έπιασε απο νωρίς τα όρια για τους τελικούς του NCAA και ήταν με άνεση εντός 40άδας σε 2 αγωνίσματα. Τελικά έπεσε σε 3: στις 100/200 γιάρδες ύπτιο και στις 200 γιάρδες μεικτή. Κατέκτησε την 35η θέση στις 100 γιάρδες ύπτιο με 53.30, την 16η θέση στις 200 γιάρδες μεικτή με νέο ατομικό ρεκόρ 1:56.79 στον προκριματικό και την 15η θέση στις 200 γιάρδες ύπτιο με νέο ατομικό ρεκόρ 1:53.16 στον προκριματικό. Μετά από 3.5 χρόνια στις ΗΠΑ ολοκλήρωσε τις σπουδές της και στις αρχές Απριλίου θα επιστρέψει στην Ελλάδα και τον προπονητή που την ανέδειξε από το προαγωνιστικό του ΑΝΟΓ, το Μίλτο Κανελλόπουλο. Μπορεί να μην έχει το όριο για το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης (2:12.02) αλλά με το 2:12.64 η 22χρονη μπαίνει με ποσόστωση στην ελληνική αποστολή για το ευρωπαϊκό, το οποίο είναι ο επόμενος μεγάλος της στόχος.

Κάνοντας το δικό της απολογισμό της χρονιάς, η ίδια τόνισε στο Sportsfeed: «Είμαι αρκετά ευχαριστημένη με όλες τις εμφανίσεις μου την φετινή χρόνια. Ήταν μια πολύ ιδιότροπη χρόνια, με πολύ άγχος για το τι θα γίνει αλλά υπήρχαν και πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούσαμε να κοντρολάρουμε. Πιστεύω μέσα από τις κούρσες μου φάνηκε η προπόνηση που έχω κάνει τελευταία χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενη που τελείωσα με τις σπουδές μου και έχω τελειώσει με ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα στην πισίνα αλλά και στο πανεπιστήμιο. Έμαθα παρά πολλά πράγματα όσο ήμουν εδώ που δεν θα ξεχάσω ποτέ», ενώ για το πλάνο της για τη συνέχεια πρόσθεσε: «Όσον αφορά τη συνέχεια των αγώνων, δεν θα συμμετάσχω σε κανένα μίτινγκ πριν το ευρωπαϊκό. Έχω κάνει πολλές κούρσες στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής οπότε αυτό, πιστεύω, δεν θα είναι πρόβλημα. Επόμενος στόχος, λοιπόν, η Βουδαπέστη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και μου στάθηκαν σε κάθε δυσκολία».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Σαχά-Κανελλόπουλος

Ένας από αυτούς που της στάθηκαν σε όλο αυτό το «ταξίδι» ήταν και ο Μίλτος Κανελλόπουλος, ο οποίος είναι περήφανος για την πρόοδο της αθλήτριάς του εντός και εκτός πισίνας και ανυπομονεί να ξεκινήσουν τις προπονήσεις στην Ελλάδα για τον μεγάλο όνειρο, τους Ολυμπιακούς. Συγκεκριμένα για την πορεία της τα τελευταία χρόνια, τόνισε τα εξής: «Θεωρώ ότι η περίοδος που πέρασε στις ΗΠΑ τη βοήθησε σε τεχνικά κομμάτια όπως οι στροφές και η εκκίνηση. Η προπόνηση εκεί την έκανε καλύτερη και γυρνάει έτοιμη και ώριμη να διεκδικήσει το όριο για τους Ολυμπιακούς, μία δύσκολη αποστολή. Πριν μερικά χρόνια φάνταζε αδύνατο, αλλά έχει βελτιωθεί πολύ και οι χρόνοι που έχει σημειώσει στα 200 ύπτιο στις γιάρδες είναι πολύ ενθαρρυντικοί. Θεωρώ ότι έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και στα 200μ μεικτή, το 2:17.54 που έχει δεν την αντιπροσωπεύει. Το μυαλό μας τώρα είναι στα 200μ ύπτιο και τη Βουδαπέστη όμως. Έχουμε ως πρώτο στόχο την ένταξη στη 16άδα στο ευρωπαϊκό, ο οποίος θεωρώ ότι είναι εφικτός. Αν δεν προλάβουμε το Τόκιο έχουμε μπροστά μας μία τριετία για το Παρίσι και εύχομαι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις προπονήσεις».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/