Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ποστιλιόνε: «Σαν τη σούπα, οι αθλητές βάζουν τα υλικά κι εγώ το αλάτι»

Published

on

Για το πως διατηρεί το δικό του κίνητρο και αυτό των αθλητών εν μέσω πανδημίας μίλησε ο Τζιάνι Ποστιλιόνε στην παγκόσμια ομοσπονδία κωπηλασίας, στην οποία έχει και τη θέση του τεχνικού διευθυντή.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο Ποστιλιόνε, ο οποίος έχει τη θέση του αρχιπροπονητή κωπηλασίας στην ΕΚΟΦΝΣ και είναι ο υπεύθυνος για τη συγκρότηση των ελληνικών πληρωμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές κωπηλασίας στον κόσμο, για αυτό και η παγκόσμια ομοσπονδία ζητάει τη γνώμη του για την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έδωσε:

Πως νιώθουν οι αθλητές σου τώρα που γνωρίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αναβληθούν για το 2021;
Η πλειονότητα των κωπηλατών στις εθνικές ομάδες προετοιμάζονταν για τις προ-Ολυμπιακές ρεγκάτες. Έκαναν προπόνηση με μεγάλο κίνητρο για να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να πάνε στο Τόκιο. αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ καλά γιατί τους τελευταίους έξι μήνες ανέβαλαν τις σπουδές και τις δουλειές τους για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις που δίνουν Ολυμπιακές προκρίσεις. Ήταν απογοητευμένοι επίσης στην ιδέα ότι μπορεί οι κανονισμοί πρόκρισης να αλλάξουν λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης, ακόμα κι αν κατανοούν τις ειδικές συνθήκες.

Τι μπορεί να πει ένας προπονητής στον αθλητή του που για μία μεγάλη περίδο έκανε προπόνηση για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς;
Δε χρησιμοποιώ πάντα τις ίδιες προτάσεις. Όταν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις χάνουν το νόημά τους, αν και η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Η κεντρική μας φιλοσοφία έχει να κάνει με το πως μπορούμε να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση στην προετοιμασία για τη συνέχεια των αγώνων. Αυτοί ακόμα δεν είναι γνωστοί, αλλά ξέρουμε ότι θα συμβούν. Ως κωπηλάτες είμαστε συμηθισμένοι να κάνουμε δυνατά κουπιές χωρίς να βλέπουμε τη γραμμη του τερματισμού. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθουν αντιμέτωποι οι αθλητές με τα κίνητρά τους, δεν υπάρχει επίδραση των προπονητών σε αυτό. Υπάρχουν μόνο οι κωπηλάτες, το πρόγραμμα προπόνησής τους και τα όνειρά τους.

Ποια είναι η προτεραιότητα για τους αθλητές αυτή τη στιγμή; Να ξεκουραστούν ή να συνεχίσουν την προπόνηση;
Αυτή είναι μία στιγμή που χρειάζεται σκέψη ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους και γύρω από τις οικογένειές τους. Είναι μία δύσκολη στιγμή για όλους αλλά πρέπει όλοι μας να εστιάσουμε στο μέλλον και το μέλλον των κωπηλατών είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όταν συνειδητοποιήσουν ποιος είναι ο επόμενος στόχος τους θα ανέβουν σε ένα εργόμετρο ή σε ένα σκάφος και θα κάνουν κουπί με το σύνηθες κίνητρο.

Με πολλές χώρες σε γενικό αποκλεισμό, πως μπορούν να βρουν οι κωπηλάτες κίνητρο να προπονηθούν μέσα στο σπίτι;

Το μοναδικό κίνητρο είναι να ξέρουν πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος αγώνας τους. Αν είναι πολύ μακριά, το κίνητρο θα είναι μικρό, αν είναι πιο κοντά, το κίνητρο θα είναι μεγαλύτερο.

Έχετε υπάρχει δημιουργικός με τους αθλητές σας ως προς τη διατήρηση του κινήτρου. Τι κάνετε ακριβώς;
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όταν κανείς δεν ξέρει τι να κάνει, αποφάσισα να αξιοποιήσω την περίσταση για να δουλέψουμε σε πιο θεωρητικά τμήματα της προπόνησης. Είναι σημαντικό να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στις γνώσεις των κωπηλατών. Τους ζήτησα να προετοιμάσουν το πρόγραμμα προπόνησής τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Έτσι καταλαβαίνω ποιο μοντέλο προπόνησης τους αρέσει περισσότερο και αν κατανοούν τη θεωρία της προπονητικής μεθοδολογίας της κωπηλασίας. Οργανώνω μίτινγκ θεωρίας για να τους κάνω να καταλάβουν τι χρειάζεται να έχουν για να είναι καλοί κωπηλάτες. Είναι σα να φτιάχνεις μία σούπα, αυτοί βάζουν όλα τα υλικά κι εγώ προσθέτω μόνο το αλάτι.

Πώς μπορεί να τους βοηθήσει αυτή η δημιουργικότητα στο μέλλον, όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα;

Οι γονείς μου μου είχαν μιλήσει για την προσπάθεια που έκαναν να ξεπεράσουν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μερικά σκηνικά ήταν πολύ τρομακτικά. Στα μάτια ενός μικρού παιδιού ήταν ήρωες που ξεπέρασαν μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ ότι αυτή η γενιά θα είναι οι επόμενοι ήρωες και θα περιγράφουν στο μέλλον την σημαντικότητα της αυτοπειθαρχίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Εσείς ως προπονητής πως διατηρείτε το κίνητρό σας;
Παραμένω με κίνητρο γιατί με παρακολουθούν οι αθλητές μου. Αν σταματήσω να τους στηρίζω σε καθημερινή βάση θα χάσουν το σημείο αναφοράς τους. Αυτό πιστεύω. Μπορεί να μην είναι αναγκαίο, αλλά ακόμα κι αν είναι μόνο για έναν κωπηλάτη για εμένα είναι αρκετό.

Τι είδους στήριξη παίρνετε εσείς;
Ψυχολογική στήριξη από την οικογένειά μου, τους συναδέλφους προπονητές, τους κωπηλάτες και πολλούς από τους παλιούς μου κωπηλάτες από την προηγούμενη μου θέση στην Ιταλία. Διατηρούμε την επαφή μέσα από την ίδια τεχνολογία που μου επιτρέπει να έχω σε άμεσο χρόνο ανατροφοδότηση πληροφοριών για την προπόνηση των αθλητών μου.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες