Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κιπτσόγκε: «Σαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι»!

Published

on

Κατόρθωμα αντίστοιχο με τον άνθρωπο στο φεγγάρι είναι αυτό που θα επιχειρήσει τον Οκτώβριο ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου δύο μήνες πριν πετάξει για τη Βιέννη.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν και χωρίς αμφιβολία καλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών θα επιχειρήσει τον Οκτώβριο στη Βιέννη ένα ιστορικό εγχείρημα για το στίβο: να ρίξει το φράγμα των δύο ωρών στο μαραθώνιο. Από πίσω του έχει την εταιρεία INEOS που έχει σχεδιάσει μία διοργάνωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες σε θερμοκρασία, επιπεδότητα και σε… λαγούς (διαβάστε εδώ). Το εγχείρημα που θα λάβει χώρα στο πάρκο Πράτερ της Βιέννης κάποια μέρα ανάμεσα από τις 12 έως τις 20 Οκτώβρη (δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστη πρόβλεψη για τη θερμοκρασία) δεν θα είναι το πρώτο για τον Κιπτσόγκε, αφού δύο χρόνια πριν είχε τρέξει τον αγώνα Breaking2 στη Μόντσα της Ιταλίας και είχε χάσει το στόχο για 26 δευτερόλεπτα. Για τους επικριτές του εγχειρήματος είπε: «Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο αλλά θα τους διαψεύσουμε. Πριν δύο χρόνια ήμουν σαν μποξέρ που μπαίνει στο ρινγκ και δεν ξέρει τι θα συμβεί. Αυτή τη φορά είμαι προετοιμασμένος και ξέρω τι θα συμβεί». Παρόλο που είναι κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ και πολλών Ολυμπιακών και παγκόσμιων τίτλων στις αποστάσεις, δηλώνει ότι το φράγμα των 2 ωρών είναι σημαντικότερο: «Είναι ιστορία εν τη γενέσει και σημείο-σταθμός για τον αθλητισμό. Είναι σαν τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη και αυτό με κάνει να ανυπομονώ αυτή την ιστορική μέρα».

Η προπόνησή του στη βάση του στο Κάπταγκατ της Κένυας είναι η ίδια στο περιεχόμενο, όπως στην προετοιμασία για οποιονδήποτε άλλο μαραθώνιο. Ξυπνάει κάθε μέρα στις 5:00, κάνει δύο προπονήσεις την ημέρα και τον υπόλοιπο χρόνο τον σπαταλά στο φαγητό την ξεκούραση και τον ύπνο. Στις ώρες ξεκούρασης διαβάζει πολύ, όπως έχει δηλώσει και πιο παλιά. «Δεν έχει αλλάξει η προπόνησή μου. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η νοητική προπόνηση που κάνω, έχω καθαρό μυαλό και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω κάθε στιγμή. Παράλληλα απολαμβάνω τη διαδικασία. Η προπόνηση μου είναι απλή. Έχω εμπιστοσύνη στο προπονητικό επιτελείο και την ομάδα μου και αυτό είναι που μου δίνει δύναμη. Δεν μπορώ να στηριχθώ αποκλειστικά στον εαυτό μου αν θέλω να επιτύχω»

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές από τον αγώνα στη Μόντσα το 2017 ξεχώρισε δύο στοιχεία: α) η επιπεδότητα του πάρκου Πράτερ στη Βιέννη θα τον βοηθήσει να τρέξει σε άνετο ρυθμό και β) στη Βιέννη θα έχει κοινό που θα τον επευφημεί σε όλο το μήκος της κούρσας. «Στο τελευταίο χιλιόμετρο στη Μόντσα συνειδητοποίησα ότι ήμουν λίγο αργός, προσπάθησα να το διορθώσω αλλά δεν μπορούσα» είπε, και συνέχισε «Πλέον είμαι απόλυτα προετοιμασμένος. Το έχω οπτικοποιήσει, είναι μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου ότι θα σπάσω το φράγμα των δύο ωρών. Όταν τρέχω είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο τρέξιμό μου και το χρόνο». Για να ελαχιστοποιήσει εξωτερικούς παράγοντες έχει πάρει επιπλέον μέτρα: «Θέλω να θα είμαι στη Βιέννη μία εβδομάδα πριν για να προσαρμοστώ στις συνθήκες. Θέλω να τρέξω στην κούρσα, να τη βιώσω. Επίσης επειδή συνηθίζω να έχω άγχος την προηγούμενη ημέρα, θα επιδιώξω μέσα από αυτή τη διαδικασία να με ηρεμήσω, να συγκεντρωθώ και να χαλαρώσω.»

Τέλος, έκανε μία παραλληλία με το Ρότζερ Μπάνιστερ που το 1954 ήταν ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 4 λεπτών στο μίλι. Το ρεκόρ του δεν κράτησε για πολύ, αφού αμέσως μετά ξεπέρασαν τα 4 λεπτά και τον ίδιο αρκετοί αθλητές, αλλά για τον Κιπτσόγκε αυτός είναι ακριβώς και ο σκοπός: «Αφού το κάνω πολλοί άνθρωποι θα πιστέψουν ότι μπορούν και αυτοί να κάνουν το ίδιο. Δεν ξέρω ποιος χρόνος είναι το ανθρώπινο όριο, αλλά ο στόχος μου είναι το 1:59. Δεν ξέρω επίσης αν είναι στην κορύφωση της καριέρας μου, αλλά σίγουρα είμαι στην κατάλληλη ηλικία για να γράψω ιστορία. Δεν είμαι διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους, επιδιώκω να ζω μία ταπεινή ζωή. Αυτό όμως έχει να κάνει με την ιστορία, είναι μία παρακαταθήκη. Θα αποτελέσει έμπνευση και μήνυμα προς τα 7.5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης ότι ο άνθρωπος δεν έχει όρια».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/