Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Σε χωμάτινους λόφους προπονείται η Τα Λου για το Τόκιο (video)

Published

on

Η Μαρί Zοσέ Τα Λου παρότι προπονείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην Ακτή Ελεφαντοστού σε σχέση με άλλες αθλήτριες των σπριντ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις γρηγορότερες του πλανήτη.

Η 32χρονη μπορεί να έχει μικρό ανάστημα (1.59μ) αλλά η έκρηξή της είναι εντυπωσιακή και με αυτό το όπλο σε συνδυασμό με πολύ σκληρή προπόνηση έχει χτίσει μία μεγάλη καριέρα στο στίβο. Η Τα Λου έχει δύο αργυρά (100μ-200μ, Λονδίνο 2017) και ένα χάλκινο (100μ, Ντόχα 2019) σε παγκόσμια πρωταθλήματα και δύο τέταρτες θέσεις στις Ολυμπιακές κούρσες των 100μ και 200μ στο Ρίο το 2016. Τα ατομικά της ρεκόρ είναι 10.85 στα 100μ και 22.08 στα 200μ. Πλέον προπονείται σκληρά για να εξασφαλίσει στο Τόκιο το καλοκαίρι το μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της. Ζει και προπονείται στο Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, και ελλείψει των συνθηκών των πιο ανεπτυγμένων χωρών φαίνεται να βρίσκει λύσεις για να κάνει υψηλού επιπέδου προπόνηση. Μία από αυτές είναι η προπόνηση σε μεγάλης κλίσης ανηφόρα που έκανε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της κοντά στην πόλη Σασαντρά, όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο:

Η συγκεκριμένη προπόνηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη σύγχρονη προπονητική των δρόμων, και στα σπριντ και στις αποστάσεις, αλλά και των αλτικών αγωνισμάτων. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό το είδος προπόνησης το Sportsfeed απευθύνθηκε στον επίκουρο καθηγητή της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, Απόστολο Θεοδώρου, ο οποίος μας περιέγραψε τα οφέλη της: «Βοηθά στη βελτίωση συχνότητας και του μήκους του διασκελισμού και στη βελτίωση της τεχνικής του τρεξίματος. Επίσης, λόγω αυξημένης βαρύτητας επιδρά στη λειτουργική ενδυνάμωση των δικεφάλων, των γλουτιαίων και των καμπτήρων του ισχίου πάνω στο κινητικό μοντέλο του αγωνίσματος. Πρέπει να ειπωθεί όμως ότι όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται απλά τρέχοντας στην ανηφόρα. Προπονητικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πως γίνεται η συγκεκριμένη προπόνηση και τι θέλει ο προπονητής από τον αθλητή του στην εκτέλεση καθώς υπάρχουν αρκετοί ρυθμιστικοί παράγοντες όπως η ένταση, το μήκος ανηφόρας, η κλίση της ανηφόρας και το διάλειμμα μεταξύ των προσπαθειών. Έχει σημασία και αν θέλει να δώσει έμφαση στη συχνότητα ή στο μήκος διασκελισμού. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες πετυχαίνει διαφορετικούς στόχους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/