Connect with us

STORY

Σημάδεψαν το 2018

Published

on

Μέσα στο 2018 συνέβησαν πολλά στον αθλητισμό που δεν αφορούσαν επιδόσεις, ρεκόρ και νίκες. Υποθέσεις εξωαγωνιστικές που όμως είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο. Σε κάποιες περιπτώσεις θετικό και σε κάποιες άλλες (τις περισσότερες) αρνητικό. Ξεχωρίσαμε τις πιο σημαντικές, αυτές που σημάδεψαν τη χρονιά.

Η επανένωση Βόρειας και Νότιας Κορέας
Είναι γεγονός πως ο αθλητισμός ενώνει και αυτό συνέβει στην περίπτωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιόνγκτσανγκ όπου δύο χώρες που θεωρητικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, παρήλασαν ως μία ομάδα στην τελετή έναρξης. Βόρεια και Νότια Κορέα έγιναν και πάλι απλά Κορέα έχοντας μάλιστα και κοινές ομάδες. Το ίδιο επαναλήφθηκε στους ασιατικούς αγώνες στη Τζακάρτα και πλέον οι δύο χώρες ετοιμάζουν κοινή υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2032.

Κολυμβητές εναντίον της παγκόσμιας ομοσπονδιας
Ήταν θέμα χρόνου να ξεσηκωθούν οι κολυμβητές εναντίον της παγκόσμιας ομοσπονδίας (FINA) καθώς αποτελούν κατά γενική ομολογία του πιο ριγμένους από όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα. Πόσο μάλλον όταν η κολύμβηση είναι το Νο2 άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων πίσω από το στίβο. Με την υποστήριξη του εκατομμυριούχου Ουκρανού Κονσταντίν Γκριγκορίσιν οι κολυμβητές οργανώθηκαν πίσω από την International Swimming League και όρθωσαν ανάστημα στον Κορνέλ Μαρκουλέσκου (εκτελεστικός διευθυντής της FINA) απαιτώντας περισσότερα. Σύμφωνα με τα επισημα στοιχεία η FIΝΑ διαθέτει για τους κολυμβητές μόλις το 13% των εσόδων της ενώ η ISL έχει δεσμευτεί για το 50%. Κατίνκα Χόσου, Τομ Σιλντς και Μάικλ Άντριου έχουν καταθέσει αγωγή για την ακύρωση του μίτινγκ του Τορίνο με υπαιτιότητα της FINA και διεκδικούν εξ ονόματος όλων των κολυμβητών το δικαίωμα να αγωνίζονται όπου θέλουν χωρίς την άδεια της FINA.

Ρακίμοφ εναντίον ΔΟΕ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν σαφής. Σε περίπτωση εκλογής του Γκαφούρ Ρακίμοφ ως προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας της πυγμαχίας (AIBA) τότε το άθλημα κινδυνεύει να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το 2020. Ο Ρακίμοφ έχει χαρακτηριστεί από τις οικονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ως συνεργάτης του οργανωμένου εγκλήματος με κατηγορίες που αφορούν και σε διακίνηση ναρκωτικών. Παρά τις απειλείς της ΔΟΕ, οι εκπρόσωποι των εθνικών ομοσπονδιών στις εκλογές του Νοεμβρίου στη Μόσχα, ψήφισαν για πρόεδρο το Ρακίμοφ και η ΔΟΕ εξετάζει σενάρια διεξαγωγής του τουρνουά της πυγμαχίας στο Τόκιο χωρίς την AIBA. Καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω με τους αθλητές και τις αθλήτριες να βρίσκονται στη μέση και να μη γνωρίζουν ακόμα πως θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς και πως θα αγωνιστούν στο Τόκιο.

Με κατάταξη η πρόκριση στους Ολυμπιακούς για το στίβο
Περίπου ένα χρόνο πριν η IAAF είχε προαναγγείλει το σύστημα πρόκρισης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του ranking system που ζητούσε συμμετοχή σε πέντε τουλάχιστον πιστοποιημένους αγώνες το χρόνο και τρεις αιφνίδιους ελέγχους αντί-ντόπινγκ μεταξύ άλλων. Η κατάτακη ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα Σεπτεμβρίου όμως τόσο η ένωση της Βόρειας Αμερικής όσο και αυτή της Ωκεανίας διαμαρτυρήθηκαν τονίζοντας ότι το σύστημα δεν τους ευνοεί και πως δεν είναι ακόμα έτοιμες για να το υποστηρίξουν. Η IAAF δέχθηκε την αναστολή για ένα χρόνο ορίζοντας υψηλά όρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ωστόσο το σύστημα θα ισχύσει κανονικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την IAAF να έχει δώσει προθεσμία σε όλες τις ομοσπονδίες (εθνικές και ηπειρωτικές) να προσαρμοστούν.

IAAF – Σεμένια στα δικαστήρια
Το Νοέμβριο είχε ορίσει η IAAF ως το μήνα που η Κάστερ Σεμένια θα σταματούσε να αγωνίζεται σε αποστάσεις από τα 400. μέχρι και το μίλι δίχως να προχωρήσει σε φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει τον υπερανδρογινισμό (υψηλός δείκτης ανδρικών ορμόνων στις γυναίκες). Η IAAF έδωσε το ελεύθερο στη Σεμένια να αγωνιστεί δίχως θεραπεία σε αγωνίσματα από τα 5.000μ. και πάνω. Όπως ήταν φυσικό ξέσπασε νέα διαμάχη, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και τον ερχόμενο Μάρτιο το CAS θα αποφανθεί αν η Σεμένια θα αγωνίζεται ελεύθερα ή θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία. Οι απόψεις της κοινής γνώμης διίστανται με τις οργανώσεις δικαιωμάτων να έχουν ξεσηκωθεί εναντίος της IAAF. Να σημειωθεί πάντως πως και παλαιότερα είχε υποχρεωθεί σε θεραπεία η Σεμένια και τότε την είχε ακολουθήσει αλλά δεν… κέρδιζε.

Η υπόθεση «Λάρι Νάσερ»
Μια συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αθλητριών της ενόργανης γυμανστικής στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίως και χρυσές Ολυμπιονίκες και παγκόσμιες πρωταθλήτριες συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018. Ο γιατρός της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσερ κακοποιούσε για πολλά χρόνια αθλήτριες, μέχρι που το 2015 αποφασίστηκε από την ομοσπονδία να διακόψει τη συνεργασία μαζί του. Το 2017 ξεκίνησαν οι αποκαλύψει και το 2018 συνολικά 265 αθλήτριες κατέθεσαν εις βάρος του. Ακόμα και σήμερα, η υπόθεση συγκλονίζει τους Αμερικανούς, η ομοσπονδία της γυμναστικής υπολειτουργεί διοικητικά υπό το βάρος των κατηγοριών των αθλητριών πως όλοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα, ενώ οι ίδιες αθλήτριες έχουν στραφεί για τον ίδιο λόγο και εναντίον της Ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ.

Το ξέσπασμα της Σερένα Γουίλιαμς
Στην επάνοδο της μετά από τη δύσκολη γέννα της κόρης της και ενώ κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, η Σερένα Γουίλιαμς κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του αμερικάνικού όπεν. Μπροστά στο κοινό της, αντιμετώπισε τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, Ναόμι Οσάκα. Η Γιαπωνέζα ήταν εκπληκτική και ζόρισε πάρα πολύ τη Γουίλιαμς η οποία στο δεύτερο σετ δεχθηκε ποινή από τον διαιτητή για παράμονο κοουτσάρισμα (δεν επιτρέπεται στα γκραν σλαμ) από τον προπονητή της, Πάτρικ Μουράτογλου. Αυτό της κόστισε ένα γκέιμ και ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη από την Αμερικανίδα που οδήγησε ολόκληρο το γήπεδο να αποδοκιμάζει το διαιτητή. Το ίδιο συνέβει και στην απονομή με την Οσάκα να βάζει τα κλάματα. Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν το μέρος της Γουίλιαμς, όμως υπήρξαν και οι ψύχραιμοι που της χρέωσαν… απρέπεια.

Ρωσία – WADA
Μια υπόθεση που από το 2015 απασχολεί διαρκώς. Το 2018 η WADA αποφάσισε (πριν από μερικές εβδομάδες) να επανεντάξει το εργαστήριο της Μόσχας στα πιστοποιημένα ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των Ρώσων στις διοργανώσεις από τις οποίες είναι αποκλεισμένοι. Αμέσως υπήρξε παγκόσμιος ξεσηκωμός υποκινούμενος από Αμερικανούς και Βρετανούς με πολλούς αθλητές και αθλήτριες να βγαίνουν μπροστά και να παίρνουν θέση επί του θέματος. Δυστυχώς οι Ρώσοι τους επιβεβαίωσαν καθώς πριν από λίγες μέρες, αρνήθηκαν πλήρη προσβαση στα αρχεία του εργαστηρίου στο κλιμάκιο της WADA που κάνει τους ελέγχους. Από την άλλη, οι Αμερικανοί με τον Τράβις Τάιγκαρτ που είναι ο σημαιοφόρος κατά των Ρώσων, τη χάρισαν σε αθλητή τους που έχει ήδη δύο ποινές για χρήση απαγορευμένων ουσιών και βρέθηκε θετικός για τρίτη γιατί συμμετέχει σε ακριβοπληρωμένο γεγονός που έχει ήδη ξεπουλήσει παγκοσμίως…

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες