Connect with us

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Στη Μόσχα μπορούν να σφραγιστούν 3 Ολυμπιακές προκρίσεις

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών που θα γίνει στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου είναι η τελευταία διοργάνωση για τους 3 αθλητές της άρσης βαρών που κυνηγούν το Ολυμπιακό όνειρο.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Σε ένα μήνα από σήμερα η ελληνική αποστολή θα ταξιδέψει για τη ρωσική πρωτεύουσα για το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είναι και η τελευταία ευρωπαϊκή διοργάνωση που αξιολογείται ως «χρυσή» στο σύστημα Ολυμπιακής πρόκρισης. Μετά το ευρωπαϊκό θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την Ολυμπιακή κατάταξη σε κάθε κατηγορία, η οποία δε θα αλλάξει μέχρι και τις 30 Απριλίου που ολοκληρώνεται η 3η και τελευταία περίοδος πρόκρισης. Στην αποστολή συγκαταλέγονται και τα τρία μέλη που κυνηγούν την Ολυμπιακή πρόκριση για τη χώρα μας, ο Θοδωρής Ιακωβίδης, η Ντίνα Μπεντέλη και η Μαρία Πιπιλιαρίδου. Θυμίζουμε ότι στο Τόκιο θα βρεθούν συνολικά 14 αθλητές σε κάθε κατηγορία, οι 8 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης, ο κορυφαίος από κάθε μία από τις 5 ηπείρους από τους υπόλοιπους και ή κάποιος/α Ιάπωνας/Γιαπωνέζα ή κάποιος/α με wildcard. Ακολουθεί ξεχωριστά η ανάλυση για κάθε έναν/μία ξεχωριστά:

Θοδωρής Ιακωβίδης – 96κ

Παρόλο που η Ολυμπιακή κατηγορία είναι 10κ πάνω από την κατηγορία των φυσιολογικών κιλών του, τα 85κ, στην οποία συμμετείχε και το 2016 στο Ρίο, ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται ήδη σε θέση πρόκρισης στην κατάταξη, με το ηπειρωτικό εισιτήριο της Ευρώπης. Επειδή δε έχει κάνει ήδη τον απαραίτητο αριθμό αγώνων (2) στα -96κ, μπορεί να κατέβει στο ευρωπαϊκό στη μη Ολυμπιακή κατηγορία των -89κ για να κυνηγήσει καλύτερη βαθμολογία. Στην Ολυμπιακή κατάταξη βρίσκεται στην 24η θέση αλλά με βάση το ρεπορτάζ είναι στην πραγματικότητα 14ος και ο πρώτος Ευρωπαίος εκτός οχτάδας. Με βάση τον πίνακα των χωρών που έχουν περιορισμό στις συμμετοχές (εδώ ανανεωμένος 6/1/2021) και με βάση την ύπαρξη ομοεθνών τους σε καλύτερες θέσεις σε άλλες κατηγορίες, ο Αρμένιος Μκρτσιάν, ο Ιρανός Μπεϊραλβάντ, ο Λευκορώσος Τσιχάντσου και ο Ρώσος Χουγκάεφ τίθενται εκτός διεκδίκησης πρόκρισης (η Ρωσία μάλιστα ίσως να αποκλειστεί συνολικά). Υπολογίσιμος αντίπαλος θα ήταν ο Λετονός Κοζέφνικοφς (Νο46) που είναι χαμηλά στη λίστα γιατί έχει μηδενιστεί δύο φορές στην 3η περίοδο και δεν έχει καταγεγραμμένη επίδοση, αλλά δεν βρίσκεται το όνομά του στις αρχικές λίστες συμμετοχής του ευρωπαϊκού της Μόσχας. Ο μοναδικός στον οποίο πρέπει να έχει το νου του ο Ιακωβίδης είναι ο Μολδαβός Τσιομπάνου που θα αγωνιστεί στα -96κ. Για να περάσει τον Έλληνα πρέπει όμως να σηκώσει σύνολο 370κ και ο Ιακωβίδης να μηδενιστεί, πράγμα δύσκολο. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας είναι σε καλή κατάσταση με βάση την προπόνηση που έχει κάνει και μπορεί να σηκώσει κιλά κοντά στο ρεκόρ του, τα 360κ.

Κατηγορία 96κ:
1. Τιάν (Κίνα)
2. Έλμπαχ (Κατάρ)
3. Ρονταγιέγας Καρβαχάλ (Κολομβία) – υπό απειλή αποκλεισμού
Ρίβας Μοσκέρα (Κολομβία)
4. Πλιεσνόι (Γεωργία)
5. Σαναταβί (Καναδάς)
Μκρτσιάν (Αρμενία) – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες
6. Γιου (Νότια Κορέα)
7. Μέντεζ Πέρεζ (Χιλή)
8. Βαγιενίγια Σάντσεζ (Βενεζουέλα)
__________________________________
9. Γιαμαμότο Τοσίκι (Ιαπωνία) – διοργανώτρια χώρα, ειδικό καθεστώς
Μπεϊραλβάντ (Ιράν) – δικαίωμα για 2 άνδρες σε όλες τις κατηγορίες
10. Σάεζ Βέρα (Κούβα)
Λούνα Μαρίν (Βενεζουέλα)
Τσιχάντσου (Λευκορωσία) – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες
Μουσαβιτζαράχι (Ιράν)
Τζανγκ (Νότια Κορέα)

11. Ρασουλμπέκοφ (Κιργιστάν)
Χουγκάεφ (Ρωσία) – δικαίωμα για 1 άνδρα σε όλες τις κατηγορίες
Χαν (Νότια Κορέα)
12. Τσεν (Ταϊπέι)
Άριας Μοσκέρα (Βενεζουέλα)
13. Βέλι (Βραζίλία)
14. Ιακωβίδης (Ελλάδα) – 3,038.6837
… 16. Τσιομπάνου (Μολδαβία) – 2,874.6074

Ντίνα Μπεντέλη – 59κ

Η αθλήτρια του Χρήστου Καμαργιαννάκη βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση της πρόκρισης αφού υπολογίζεται ότι είναι στην 11η θέση πρόκρισης της παγκόσμιας λίστας (16η συνολικά). Οι δύο Κινέζες είναι εκτός επειδή υπάρχουν ήδη 4 συμπατριώτισσές τους σε 1ες και 2ες θέσεις σε άλλες κατηγορίες. Η 22χρονη Λετονή Κόχα ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2020 ότι αποσύρεται από τον πρωταθλητισμό γιατί έγινε μουσουλμάνα και παντρεύτηκε, η Ρουμάνα Λέψα μένει εκτός λόγω του επικείμενου αποκλεισμού της χώρας της από τους Ολυμπιακούς, ενώ η Εσκομπάρ Γκερέρο φαίνεται από τα αποτελέσματά της ότι στοχεύει στην πρόκριση στα -55κ στα οποία έχει και καλύτερη θέση. Τα παραπάνω φέρνουν τις Σμιθ (Βρετανία) και Γιαϊλιάν (Αρμενία) εντός οχτάδας και έτσι προκύπτει ότι η μεγάλη αντίπαλη της Μπεντέλη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο φαίνεται ότι θα είναι η Γαλλίδα Τσακούντε, την οποία πρέπει να ξεπεράσει στη Μόσχα. Με δεδομένο ότι στο ευρωπαϊκό αμφότερες θα καταγράψουν το ρεκόρ της 3ης περιόδου που θα είναι μέσα στις 4 επιδόσεις που μετρούν για την κατάταξη, η βαθμολογία που θα πάρουν θα προστεθεί στους 2,177.62974 της Γαλλίδας και στους 2,170,17988 της Ελληνίδας από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις στο παρελθόν έβγαλαν νικήτρια την Μπεντέλη, η οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δε θα δυσκολευτεί να καλύψει τη μικρή διαφορά στο ευρωπαϊκό.

Κατηγορία 59κ:
1. Κουό (Ταϊπέι)
2. Τσόε (Βόρεια Κορέα)
Τσεν (Κίνα) – υπάρχουν ήδη 4 Κινέζες σε καλύτερες θέσεις
Λι (Κίνα)
Κόχα (Λετονία) – έχει εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό
Λέψα (Ρουμανία) – χώρα προς πλήρη αποκλεισμό
3. Χοάνγκ (Βιετνάμ)
4. Φιγκερόα Ρολντάν (Βενεζουέλα)
Εσκομπάρ Γκερέρο (Εκουαδόρ) – στοχεύει την κατηγορία των 55κ
5. Γκόμεζ Βαλντίβια (Μεξικό)
6. Σμιθ (Βρετανία)
7. Άντο (Ιαπωνία)
8. Γιαϊλιάν (Αρμενία) – δικαίωμα για 1 γυναίκα σε όλες τις κατηγορίες
__________________________________
9. Τσακούντε (Γαλλία) – 2,885.1011
10. Λαντούλσι (Τυνησία)
11. Μπεντέλη (Ελλάδα) – 2,822.1985

Μαρία Πιπιλιαρίδου – 45κ

Στα 35 της χρόνια άλλη μία αθλήτρια του Καμαργιαννάκη κυνηγά με αξιώσεις τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 22η θέση πρόκρισης και από τις αθλήτριες εκτός οχτάδας έχει μπροστά της την Τουρκάλα Ερντογάν (11η) και την Ιταλίδα Ρούσο (18η). Η πρώτη με μία καλή εμφάνιση στη Μόσχα μπορεί να μπει εντός πρώτης οχτάδας μαζί με τη Γαλλίδα Μισέλ και να βγει εκτός διεκδίκησης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Η μεγάλη αντίπαλος της Πιπιλιαρίδου είναι επομένως η Ιταλίδα Ρούσο η οποία όμως δεν στις λίστες για το ευρωπαϊκό. Το βέλτιστο σύνολο των 3/4 αγώνων της Πιπιλιαρίδου είναι 1,533.2240 και κυνηγά να φτάσει με την επίδοση του ευρωπαϊκού τους 2,254.6435 βαθμούς της Ρούσο, η οποία έχει καλύψει όλα τα κριτήρια για την πρόκριση. Συνεπώς στο «χρυσό» αγώνα του ευρωπαϊκού χρειάζεται βαθμολογία μεγαλύτερη από 721.4195 βαθμούς, η οποία αντιστοιχεί σε σύνολο κιλών ίσο ή μεγαλύτερο από 179κ. Παράλληλα πρέπει να προσέχει και τη 2η Ιταλίδα, Ιμπέριο, η οποία είναι κανονικά στις λίστες του ευρωπαϊκού στα -49κ.

Κατηγορία -49κ
1. Χου (Κίνα)
Τζιανγκ (Κίνα)
2. Ρι (Βόρεια Κορέα)
3. Μιραμπάι (Ινδία)
Ζανγκ (Κίνα)
4. Ντελακρούζ (ΗΠΑ)
5. Άισα (Ινδονησία)
6. Σεγκούρα (Κολομβία)
Σομπόλ (Ρωσία) – δικαίωμα για 1 γυναίκα σε όλες τις κατηγορίες
Αντριές (Ρουμανία) – χώρα προς πλήρη αποκλεισμό
Κινγκ (ΗΠΑ)
7. Βουονγκ (Βιετνάμ)
8. Μισέλ (Γαλλία)
__________________________________
9. Ρόσα Φιγκεϊρέδο (Βραζιλία)
10. Μοντέρο Ράμος (Κούβα)
11. Ερντογάν (Τουρκία) – 2,698.6045
12. Τούα (Παπούα-Νέα Γουϊνέα)
13. Φανγκ (Ταϊπέι)
Ολιβέιρα (Βραζιλία)
14. Πιρόν Καντελάριο (Δομινικανή Δημοκρατία)
Λορέντζ (Γαλλία)
Στερξ (Βέλγιο) – στοχεύει στην κατηγορία των 55κ
15. Μπράντοκ (Καναδάς)
16. Ραναϊβοσόα (Μαυρίκιος)
17. Κουέβα (Περού)
18. Ρούσο (Ιταλία) – 2,254.6435
Ντζουμπάγιεβα (Τουρκμενιστάν) Μηδενική βαθμολογία στην 2η περίοδο
20. Ντίαζ (Φιλιππίνες)
Μπαγιάρ (Τουρκία)
21. Ρανταφιαρισόν (Μαδαγασκάρη)
Γιάγκι (Ιαπωνία) – στοχεύει στην κατηγορία των 55κ
Ιμπέριο (Ιταλία) – 2,012.9590
22. Πιπιλιαρίδου (Ελλάδα) – 2,005.8461

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της ΕΟΑΒ να μη στείλει αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στην Πατάγια της Ταϊλάνδης (χρυσή κατηγορία) κρίνεται καθοριστική για το κυνήγι των Ολυμπιακών προκρίσεων. Αν οι τρεις αθλητές παραπάνω είχαν λάβει συμμετοχή εκεί ίσως να ήταν ήδη εντός της παγκόσμιας πρώτης οχτάδας στην κατηγορία τους και να είχαν ξεμπερδέψει ήδη με την Ολυμπιακή πρόκριση.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες