Connect with us

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Στην Πόλη το Προολυμπιακό

Published

on

Στις όχθες του Βόσπορου θα βγουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο στο πινγκ πονγκ. Η Κωνσταντινούπολη κέρδισε τη διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά έπειτα από την απόφαση που πήρε το εκτελεστικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής ένωσης επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ETTU).

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Το τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Απριλίου 2016 και θα περιλεμβάνει τέσσερα αγωνίσματα: το απλό και το ομαδικό στους άνδρες, το απλό και το ομαδικό στις γυναίκες.
Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δικαίωμα να δηλώσει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες στο προολυμπιακό.
Συνολικά οι θέσεις πρόκρισης είναι 172 και χωρίζονται ως εξής: 168 προκρίσεις (από 84 σε αθλητές και αθλήτριες), +2 απευθείας για τη διοργανώτρια χώρα, +2 επιλογές από την τριμερή επιτροπή. Η ETTU ανέφερε ξανά όλα τα προβλεπόμενα για το σύστημα προκρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει μία πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Ότι όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, που επιλέγονται από τη χώρα τους ως υποψήφιοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να περάσουν από τα προκριματικά των ηπείρων. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα μπουν στη διαδικασία και μόνο αν δεν πάρουν την πρόκριση θα μπορούν μετά να εξασφαλίσουν την ολυμπιακή συμμετοχή μέσω του παγκοσμίου πίνακα αξιολόγησης.
Οι 86 αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες θα προκριθούν ως εξής
Προκρίσεις απλού
40 από τα προκριματικά των ηπείρων με μάξιμουμ δύο αθλητές/τριες προκρινόμενους για κάθε εθνική Ολυμπιακή επιτροπή.
22 από το Olympic Singles Ranking της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF) με συνολικό ανώτατο όριο τους δύο αθλητές/τριες ανά εθνική Ολυμπιακή επιτροπή.
1 από πρόσκληση της τριμερής επιτροπής.
1 επιλογή της διοργανώτριας χώρας.
Συνολικά 64 προκρίσεις συνεπώς, με μάξιμουμ δύο αθλητές/τριες από την ίδια εθνική Ολυμπιακή επιτροπή, θα πάρουν μέρος στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά. Επιπλέον, ο πίνακας αξιολόγησης της ΙΤΤF για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να προκρίνει περισσότερους από 22 αθλητές/τριες μόνο εάν η ποσόστωση για το ομαδικό (22 επιπλέον θέσεις) δεν αξιοποιείται πλήρως και (/ή) αν η θέση της οικοδέσποινας χώρας επαναπροσδιοριστεί.
Προκρίσεις ομαδικού
Οι υπόλοιπες 22 θέσεις ανά φύλο θα χρησιμοποιηθούν για τις προκρίσεις στο τουρνουά του ομαδικού. Οι αθλητές με τα καλύτερα αποτελέσματα στα Singles Continental Qualification Events (τα οποία θα γίνουν από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016), θα προκριθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή των θέσεων των ποσοστώσεων: 11 για την Ευρώπη, επίσης 11 για την Ασία, 6 για την Αφρική, 6 για τη Λατινική Αμερική, 3 για τη Βόρεια Αμερική και 3 για την Ωκεανία. Μπορούν να προκριθούν με ανώτατο όριο τους 2 αθλητές ανά εθνική Ολυμπιακή επιτροπή.
Από τον Ιανουάριο του 2016 η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος θα δημοσιεύει μηνιαία το ειδικό ατομικό ranking list για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα είναι βασισμένο στις ίδιες αρχές, όπως το World Ranking της ITTF και θα περιλαμβάνει μόνο τους αθλητές, που μπορούν να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση του πλανήτη. Αθλητές, που έχουν αγωνιστεί στα προκριματικά ηπείρων, αλλά δεν προκρίθηκαν, θα είναι υποψήφιοι (αυτοί και μόνο αυτοί) για πρόκριση μέσα από το Olympic Singles Ranking list, το οποίο θα εκδοθεί στις αρχές Μαΐου του 2016. Οι 22 αθλητές και οι ισάριθμες αθλήτριες (με μάξιμουμ 2 για κάθε NOCεπαναλαμβάνουμε), που θα είναι ψηλότερα στο Οlympic SinglesRanking list, το οποίο θα εκδοθεί τον Μάιο 2016, θα προκριθούν υπό την προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο των δύο (2) αθλητών/τριών για κάθε χώρα δεν θα ξεπεραστεί συμπεριλαμβανομένων των 40 θέσεων από τα προκριματικά των ηπείρων.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση απευθείας πρόκρισης μέσω Ranking, θα υπολογιστεί ο αμέσως προηγούμενος πίνακας και ο καλύτερος αθλητής στο Ο.S.R. θα προκριθεί. Αν παραμείνει η ισοβαθμία, θα υπολογιστούν προηγούμενα Ο.S.R. Αν συνεχιστεί και πάλι τότε θα γίνει ξανά αναφορά στα προηγούμενα Ranking και ούτω καθεξής μέχρι να λυθεί η ισοβαθμία.
Ο αριθμός των θέσεων πρόκρισης από το Olympic Singles Rankingτης ITTF μπορεί ν’ αυξηθεί αν η θέση της διοργανώτριας χώρας έχει ανακατανεμηθεί ή (/και) αν η ποσόστωση για το ομαδικό (22 θέσεις) δεν αξιοποιείται πλήρως. Αυτό ισχύει μόνο για τους αθλητές/τριες, που έχουν συμμετάσχει στα προκριματικά των ηπείρων, όμως δεν έχουν ήδη προκριθεί.
Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων, ανά φύλο, στις προκρίσεις του ομαδικού είναι 22. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2016 η ITTF θα δημοσιεύει κάθε μήνα ανάλογο ranking list και για το ομαδικό (αποκαλείται Olympic Team Ranking) με βάση τις ίδιες αρχές, που διέπουν τον κλασικό πίνακας αξιολόγησης των εθνικών ομάδων της ΙTTF. Κι εδώ βεβαίως, θα λαμβάνει υπόψη μόνο αθλητές/τριες με δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις βγουν οι 62 αθλητές και οι ισάριθμες αθλήτριες, που θα έχουν προκριθεί μέσα από τα προκριματικά των ηπείρων και από το OlympicSingles Ranking, τότε θ’ αρχίσει η διαδικασία επιλογής της ομάδας μέσα από τον συγκεκριμένο πίνακα για να καθορίσει τις συνολικά δεκαέξι ομάδες για το συγκεκριμένο αγώνισμα στο Ρίο. Και θυμίζουμε τέλος, ότι σύμφωνα με τη φόρμα διεξαγωγής για τα ματς του ομαδικού στους Ολυμπιακούς η κάθε ομάδα θ’ αποτελείται από τρεις αθλητές και τρεις αθλήτριες.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες