Connect with us

EDITORIAL

Τα 10 γεγονότα που ξεχώρισαν το 2020 στην Ελλάδα

Published

on

Θα ήταν ανούσιο να τονίζαμε ξανά πόσο κενή ήταν αθλητικά η χρονιά του 2020. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν λίγες οι καλές και οι όχι και τόσο καλές στιγμές που σημάδεψαν τη σεζόν που ολοκληρώνεται…

των Παναγιώτη Βότση & Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected][email protected]

Μεγάλοι αθλητές επέστρεψαν στο βάθρο, άλλοι κατέκτησαν μετάλλια που κυνηγούσαν χρόνια, καταρρίφθηκαν φοβερά πανελλήνια ρεκόρ, μεγάλωσε η Εθνική ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλοι έγιναν μέρος παγκόσμιων καινοτομιών και άλλοι αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Αυτά είναι (σε τυχαία σειρά) τα 10 γεγονότα που ξεχώρισαν στον αθλητισμό το 2020.

Η επιστροφή του άρχοντα των… κρίκων 

Ελευθέριος Πετρούνιας, ενόργανη γυμναστική

Μετά από μία επέμβαση στον ώμο το 2018, αφού βρέθηκε εκτός βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, χάνοντας παράλληλα την Ολυμπιακή πρόκριση, ο Λευτέρης Πετρούνιας επέστρεψε στα χρυσά μετάλλια και τις διακρίσεις. Το Φεβρουάριο αγωνίστηκε στο παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης και γύρισε στην Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, με το βλέμμα στραμμένο στην Ολυμπιακή πρόκριση και τους Αγώνες του Τόκιο την οποία έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ένας χρυσός Ολυμπιονίκης έφυγε από τη ζωή

Γιώργος Ζαΐμης, ιστιοπλοΐα -αριστερά στην εικόνα- με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ

Το Μάιο ο ελληνικός αθλητισμός «έχασε» έναν χρυσό Ολυμπιονίκη και μία σπουδαία προσωπικότητα του Ολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα. Ο ιστιοπλόος Γιώργος Ζαΐμης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο ίδιος, αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην κατηγορία Dragon, με πλήρωμα τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και τον Οδυσσέα Εσκιντζόγλου. 

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη κρέμασε το σκουφάκι της 

Αλεξάνδρα Ασημάκη, υδατοσφαίριση

Η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011 και πρωταθλήτρια κόσμου με την Εθνική γυναικών την ίδια χρονιά πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ασχοληθεί με την προπονητική. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες διεθνείς πολίστριες, με διακρίσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό. 

Το μη αναγνωρισμένο παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο

Ελίνα Τζένγκο, στίβος (ακοντισμός)

Η 17χρονη Ελίνα Τζένγκο εντυπωσίασε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Ιωαννίνων και με βολή στα 63.96μ κατέγραψε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία των νεανίδων. Όμως, μία «γκάφα» με τον έλεγχο ντόπινγκ της στέρησε την εκγυρότητα του ρεκόρ αφού ο έλεγχος έπρεπε να έχει γίνει εντός 24 ωρών, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της WA, όμως αυτό δε συνέβη. Παρ’ όλα αυτά, η επίδοση παραμένει εντυπωσιακή.

Τέσσερις Ολυμπιακές προκρίσεις

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στίβος (20χλμ βάδην)

Την πρώτη πρόκριση για το 2020 πήρε ο 19χρονος Κώστας Εγγλεζάκης στα 800μ ελεύθερο  που με το απίθανο 7:51.27 έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είναι 7:54.31. Η επόμενη πρόκριση ήρθε από τον Χρήστο Βολικάκη στην ποδηλασία πίστας αφού μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου το Φεβρουάριο, κλείδωσε επίσημα την πρόκρισή τους στους Αγώνες του καλοκαιριού. Τον Μάρτιο, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην αγωνίστηκε στο βαλκανικό πρωτάθλημα της Ουκρανίας και τερματίζοντας σε 1:30.25 (2η με μεγάλο ατομικό ρεκόρ) έπιασε το πολυπόθητο όριο που είναι στα 1:31.00. Η τέταρτη και τελευταία πρόκριση για την Ελλάδα μέσα στο 2020 ήρθε από την 20χρονη Κατερίνα Δίβαρη στην ιστιοπλοΐα και την κλάση RSΧ, η οποία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιλαμούρα κατέκτησε το τελευταίο ευρωπαϊκό Ολυμπιακό εισιτήριο. 

Νικήτρια και στο Garden Clash

To twitter ενθουσιάστηκε με το Ultimate Garden Clash και... σχολίασε -  SPORTSFEED

Στα μέσα Μαΐου, εν μέσω πανδημίας, η Κατερίνα Στεφανίδη συμμετείχε στον ιδιαίτερο αγώνα Garden Clash της WA, τον οποίο και νίκησε με 34 επιτυχημένα άλματα πάνω από τα 4.00μ μέσα σε 30 λεπτά, έναντι 30 της Κέιτι Ναζότ και 19 της Αλίσια Νιούμαν. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αγωνίστηκε στο στάδιο της Φιλοθέης με 39 βαθμούς καύσωνα και οι αντίπαλές της στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και στο Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα, ενώ ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο από την WA.

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής πάλης στην κορυφή

Λίγο πριν κλείσει το 2020 η Μαρία Πρεβολαράκη σημείωσε τη μεγαλύτερη ίσως διάκριση της μέχρι τώρα καριέρας της με το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο του Βελιγραδίου. Μπορεί να αποχαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιο πρωτάθλημα γιατί έλειπαν μερικές χώρες, όμως και πάλι ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός. Η Ελληνίδα νίκησε διαδοχικά την Τουρκάλα Γιετγκίλ, την Λευκορωσίδα Σιντάκοβα και την Πολωνή Ζάσινα για να ανέβει στην κορυφή του κόσμου, λίγους μήνες πριν το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών.

Η αναβολή του κλασικού μαραθωνίου Αθήνας

Ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας και πάλι στην ΕΡΤ

Δυστυχώς άλλο ένα από τα θύματα της πανδημίας ήταν και το μεγαλύτερο δρομικό event στην Ελλάδα, o κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. Από το 1983 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκδοση του θεσμού υπό αυτή τη μορφή διεξαγόταν σταθερά κάθε χρόνο στη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, ένα σερί που σταμάτησε μόνο το 2020. Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας τελικά θα λάβει χώρα το Νοέμβριο του 2021.

Ο πρώτος που κατέρριψε ρεκόρ του Γιαννιώτη

Ο Κώστας Εγγλεζάκης με την κούρσα που του έδωσε και την Ολυμπιακή πρόκριση το Φεβρουάριο έγινε και ο πρώτος κολυμβητής που πήρε πανελλήνιο ρεκόρ από τα χέρια του αργυρού Ολυμπιονίκη της ανοιχτής θαλάσσης, Σπύρο Γιαννιώτη. Το 7:51.27 του μίτινγκ της Μασσαλίας στη μνήμη της Καμίλ Μουφά ξεπέρασε το 7:55.67 που είχε κάνει ο Γιαννιώτης στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Είκοσι μέρες νωρίτερα το είχε πλησιάσει αλλά όχι ξεπεράσει ο Δημήτρης Νέγρης στο «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με 7:55.91, επίδοση που πλέον είνι η 3η καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Η ισοφάριση του απόλυτου παγκόσμιου ρεκόρ

Ο Νίκος Μαυρομμάτης βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ ισοφάρισε το παγκόσμιο πετυχαίνοντας 125/125 πήλινους στόχους στον πανελλήνιο αγώνα του σκιτ που έγινε τον Ιούλιο στον Ασπρόπυργο. Τη συγκεκριμένη επίδοση την έχουν καταφέρει στον προκριματικό γύρο μόλις 10 άτομα παγκοσμίως στο άθλημα. Πέρα από τον δις χρυσό Ολυμπιονίκη σε Πεκίνο και Λονδίνο, τον Αμερικάνο Βίνσεντ Χάνκοκ, ο οποίος έχει σημειώσει τρεις φορές το 125/125, το απόλυτο έχουν πιάσει μεταξύ του 2014 και του 2019 τέσσερις Ιταλοί, δύο Γάλλοι, ένας Αυστραλός, ένας Γερμανός και ο Κύπριος Γιώργος Αχιλλέως. Η σταθεροποίηση του Μαυρομμάτη σε παρόμοιες εμφανίσεις και επιδόσεις μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για μεγάλες διακρίσεις τον επόμενο χρόνο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, για τους οποίους έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/