Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γλασκόβη 2019 (αποστολή): Τα 10 πρόσωπα του ευρωπαϊκού κλειστού που ξεχώρισαν

Published

on

Το 35ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου έφτασε στο τέλος του και ανήκει πλέον στην ιστορία. Η διοργάνωση της Γλασκόβης όμως ξεχώρισε και μέσα από τις επιδόσεις συγκεκριμένων αθλητών και αθλητριών.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Φαβορί που επιβεβαίωσαν την εκπληκτική τους κατάσταση, επιστροφές κορυφαίων αθλητών στο πρώτο σκαλί του βάθρου, νέα ονόματα με μέλλον στον παγκόσμιο στίβο, το τριήμερο που μας πέρασε τα είχε όλα. Ας δούμε όμως ποιοι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες που μας μάγεψαν με τις επιδόσεις τους:

Λόρα Μιούιρ (Βρετανία)
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια -πέρα από πρέσβειρα- των αγώνων ήταν η Σκοτσέζα Λόρα Μιούιρ, η οποία μέσα στο «σπίτι» της επανέλαβε το νταμπλ που είχε κάνει στο Βελιγράδι σε 1500μ. και 3000μ. Η κούρσα του τελικού στο 1500ρι την Κυριακή είχε αργό ρυθμό στους πρώτους γύρους και όταν η Σκοτσέζα ξέφυγε στο τελευταίο 400ρι, η Πολωνή Σοφία Ενάουι με την Ιρλανδή Κιάρα Μαγκίαν έκαναν μία -μάταιη- προσπάθεια να ακολουθήσουν στο ρυθμό της αποφασισμένης Σκοτσέζας, αλλά δεν τα κατάφεραν τερματίζοντας στις επόμενες δύο θέσεις. Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως ήταν η νίκη της την Παρασκευή στα 3000μ. κόντρα στην επίσης γρήγορη Γερμανίδα Κονστάνζ Κλοστερχάλφεν της ομάδας του Σαλαζάρ. Μέχρι τα 2800μ. είχαν αποσπαστεί μαζί στην κορυφή της κούρσας, μακριά από τις υπόλοιπες, και η Γερμανίδα έδινε ρυθμό. Λίγο πριν το καμπανάκι όμως η Μούιρ έκανε προσπέραση και με ένα εκπληκτικό 200ρι στα 28 (!) δευτερόλεπτα τερμάτισε σε 8:30.61, 20 μέτρα μπροστά από την αντίπαλό της που δεν άντεξε την επίθεση. Το κοινό την αποθέωσε και στις δύο κούρσες, όπως ήταν αναμενόμενο.

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα)
Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε άλλου είδους νταμπλ, αφού πήρε διαδοχικό χρυσό σε ανοιχτό και κλειστό στίβο (όπως και η Μιούιρ στα 1500μ.). Μπορεί μέχρι το 4ο άλμα να είχαμε αγωνία γιατί ήταν 2ος στην κατάταξη πίσω από το Σουηδό Τομπάιας Νέλσον Μοντλέρ, αλλά με το 5ο του άλμα στα 8.38μ. επιβεβαίωσε περίτρανα ότι ήταν το φαβορί και ότι δε θα έχανε το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, μόλις στα 21 του χρόνια, έκανε την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο ξεπερνώντας και το 8.30μ. του Ρώσου Αλεξάντερ Μένκοφ. Πλέον κοιτάει προς το βάθρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, όπου θα δώσει μάχη με τους υπόλοιπους κορυφαίους του κόσμου.

Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία)
Ο άσχημος τραυματισμός του λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ενώ ήταν στην καλύτερη κατάσταση της ζωής του ξεπερνώντας το 2.39μ., του στοίχισε δυόμιση χρόνια εκτός βάθρου. Ο Ιταλός σταρ όμως δεν έδειξε να τα βάζει κάτω και επανήλθε φέτος στα ύψη που τον έχουμε συνηθίσει, τόσο στον πήχη όσο και στην ενέργειά του στον αγωνιστικό χώρο. Με άλμα στα 2.32μ. έδειξε ότι είναι ο καλύτερος φέτος στην Ευρώπη και ότι σε ενάμιση χρόνο στο Τόκιο θα διεκδικήσει με αξιώσεις αυτό που η μοίρα του πήρε το 2016: ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Μίλαν Τραΐκοβιτς (Κύπρος)
Ήταν ένα από τα φαβορί από την αρχή της σεζόν μαζί με τον Ορλάντο Ορτέγκα και τον Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ. Ήθελε όμως ένα μεγάλο μετάλλιο πιο πολύ από όλους γιατί, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως, δεν είχε ανέβει ποτέ στο βάθρο. Δεν το είχε συνειδητοποιήσει ότι τερμάτισε πρώτος στον τελικό και όταν είδε το όνομά του στον πίνακα πετάχτηκε πάνω, έδειξε το όνομα του στο κοινό και έτρεξε να αγκαλιάσει την κοπέλα του και τον προπονητή του. Ο Μίλαν έγραψε ιστορία και για άλλον ένα λόγο: κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο σε μεγάλη διοργάνωση στίβου. Με την πορεία του να είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια όμως, μάλλον δε θα είναι και το τελευταίο.

Κάρστεν Γουόρχολμ (Νορβηγία)
Από την αρχή περιμέναμε ότι θα πρωταγωνιστήσει ο σπουδαίος δρομέας και εμποδιστής που μαζί με τους Ινγκεμπρίγκτσεν διαμορφώνει την άνοιξη του νορβηγικού στίβου. Αυτό όμως που λίγοι περίμεναν, ανάμεσά τους και ο προπονητής του, ήταν η ισοφάριση του ευρωπαϊκού ρεκόρ κλειστού στίβου στα 400μ. με επίδοση 45.05, το οποίο πλέον μοιράζεται μαζί τον Ανατολικογερμανό Τόμας Σένλεμπε που το είχε πετύχει το 1988. Ο Γουόρχολμ, με ανεβασμένη ψυχολογία πλέον, θα αρχίσει την προετοιμασία για τις μάχες του ανοιχτού στίβου στο βασικό του άθλημα, τα 400μ. με εμπόδια, όπου έχει να αντιμετωπίσει εκπληκτικούς αθλητές όπως ο Καταριανός Αμπντεραχμάν Σάμπα.

Ιβάνα Σπάνοβιτς (Σερβία)
Τρίτη συνεχόμενη νίκη στη διοργάνωση για τη μεγάλη κυρία του άλματος εις μήκος από τη Σερβία. Μπορεί να μην επανέλαβε το 7.23μ. του Βελιγραδίου, όμως με 6.99μ. επικράτησε σε έναν τελικό με υψηλό επίπεδο και συνεχείς αλλαγές στην κατάταξη. Έδειξε έτοιμη για μεγάλα πράγματα σε μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια σεζόν ανοιχτού που έχουμε δει. Η 28χρονη με τις επιτυχίες της έχει σηκώσει στις πλάτες της την ανοικοδόμηση του σέρβικου στίβου και είναι σε καλό δρόμο.

Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία)
Δεν έκανε το νταμπλ σε 1500μ. και 3000μ. λόγω του έμπειρου Πολωνού Μάρτσιν Λεβαντόφσκι που ήταν καλύτερος στα 1500μ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν παραμένει θρίαμβος η συμμετοχή του στη διοργάνωση, αφού στα 19(!) του χρόνια έφυγε με το χρυσό στα 3000μ. και το αργυρό στα 1500μ. Εντυπωσιακή ήταν η αποδοσή του στους δύο προκριματικούς των αποστάσεων την Παρασκευή, οι οποίοι είχαν διαφορά μόλις μιάμισης ώρας μεταξύ τους. Νίκησε τη δεύτερη προκριματική σειρά στα 1500μ. στη 13:50 το μεσημέρι και στη συνέχεια νίκησε και την πρώτη προκριματική σειρά στα 3000μ. με ευρωπαϊκό ρεκόρ εφηβων κλειστού στίβου, 7:51.20.

Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία)
Ήταν η καλύτερη σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν στο επί κοντώ, αφού δεν έχασε ούτε έναν αγώνα. Η υπομονή και η επιμονή της είναι χαρακτηριστική αφού, κυρίως λόγω της Κατερίνας Στεφανίδη, είχε να δει χρυσό χρώμα στο μετάλλιο από το 2015 στον κλειστό στίβο και από το 2014 στον ανοιχτό. Με καθαρό άλμα στα 4.85μ. σφράγισε τη νίκη έναντι της φορμαρισμένης φέτος Βρετανής Χόλι Μπράντσο και της έτερης Ελληνίδας Νικόλ Κυριακοπούλου που ακολούθησαν στα μετάλλια.

Λέα Σπρούνγκερ (Ελβετία)
Η 28χρονη δρομέας από την Ελβετία, μετά από χρόνια προσπαθειών και με περάσματα από πολλά αγωνίσματα, βρήκε τη συνταγή της επιτυχίας για την κορυφή. Αφού έδειξε την κλάση της στα 400μ. με εμπόδια στον ανοιχτό το περασμένο καλοκαίρι με το χρυσό στο Βερολίνο, κυριάρχησε και στα 400μ. του κλειστού με την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο, το 51.61. Μπήκε από νωρίς μπροστά στην κούρσα και υπερασπίστηκε την πρώτη θέση πάνω στο νήμα, αντέχοντας στην επίθεση της Βελγίδας Σίνθια Μπολίνγκο Μμπόνγκο που έκανε ρεκόρ Βελγίου με 51.62.

Έβα Σβόμποντα (Πολωνία)
Η Πολωνή έκανε μία εξαιρετική σεζόν στον κλειστό στίβο με σταθερότητα στις επιδόσεις της μεταξύ 7.10 και 7.15 και σίγουρα άξιζε το χρυσό μετάλλιο. Με το 7.09 επικράτησε επί της Ντάφνι Σκίπερς και της κατόχου του τίτλου Άσα Φίλιπ στον τελικό και δήλωσε παρούσα στην κατηγορία των γυναικών, μετά από 1-2 δύσκολα χρόνια μετάβασης από τις ηλικιακές κατηγορίες. Η 22χρονη φάνηκε ότι το ήθελε πολύ και για αυτό το λόγο βούρκωσε όταν είδε πρώτο το όνομά της στον πίνακα μετά τον τερματισμό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/