Connect with us

EDITORIAL

Τα φετινά πρωταθλήματα, όπως και τα περσινά θα έχουν πάντα αστερίσκο

Published

on

Τον τελευταίο μήνα η πολεμική στο χώρο της Α1 γυναικών έχει φτάσει στα… όρια με αφορμή τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν για τη συνέχιση αρχικά των προπονήσεων και κατόπιν των αγώνων του πρωταθλήματος.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να ανάβει το πράσινο φως για την επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις η ένταση αντί να κοπάσει, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με αποκορύφωμα την τελευταία τηλεδιάσκεψη όπου οι τόνοι ανέβηκαν και όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα πέσουν για πολύ καιρό ακόμη.

Πριν ξεκινήσουμε όμως την αναδρομή στο τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι τα φετινά πρωταθλήματα βόλεϊ θα έχουν πάντα έναν αστερίσκο, όπως ακριβώς είχαν και τα περσινά. Θα είναι πάντα τα πρωταθλήματα που έγιναν (ή δεν ολοκληρώθηκαν) στην εποχή του κορωνοϊού και κατά τη διάρκεια τους ανετράπησαν τα πάντα.

Κάποιοι και δικαίωμα τους είναι, μπορεί να διαφωνούν με την συγκεκριμένη επισήμανση , αλλά όταν πέρσι η Α1 γυναικών ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει τελειώσει η κανονική περίοδος, όταν η βόλεϊ λιγκ των ανδρών συνεχίστηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και στα πλέι οφ οι ομάδες έπαιξαν χωρίς πλήρη ρόστερ, κάτι που θα συμβεί φέτος με την Α1 γυναικών, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικά πρωταθλήματα.

Ωστόσο αν πέρσι από το Sportsfeed.gr «φωνάζαμε» για την επιλογή της ΕΣΑΠ να διεξάγει τα πλέι οφ τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου υποθηκεύοντας το επόμενο πρωτάθλημα (όπως και έγινε τελικά), θεωρούμε ότι θα ήταν εγκληματικό για την Α1 γυναικών να διακοπεί τώρα και να μείνει ανενεργή επί της ουσίας για 20 μήνες. Το αν θα μπορούσε να υπάρχει μια συνολική συμφωνία για το πως θα συνεχιστεί να το δεχθούμε, όχι όμως το να κατεβάσουμε τα ρολά μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.

Η διακοπή και το καλοκαίρι που χάθηκε

Στις 11 Μαρτίου 2020 ανεστάλη προσωρινά η διεξαγωγή του πρωταθλήματος και στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τα σωματεία της Α1 γυναικών.

Στις 7 Μαΐου η ΕΟΠΕ αποφάσισε την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων της και στις 20 Μαΐου ανακοίνωσε την απόφαση της να αναδείξει ως πρωταθλήτριες ομάδες αυτές που ήταν στην πρώτη θέση τη στιγμή της διακοπής.

Στις 29 Μαΐου η Ομοσπονδία πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη με τις ομάδες όπου το κλίμα ήταν εκρηκτικό με την ΕΟΠΕ να πιέζει για να διεξαχθεί η σεζόν 20-21 σε δύο ομίλους των 7 ομάδων (για να μειωθούν τα ταξίδια και τα έξοδα όπως ισχυρίστηκε), αλλά να αντιδρούν όλοι οι μεγάλοι πλην του ΠΑΟΚ.

Κάποια στιγμή η ΕΟΠΕ ζητά από τα σωματεία να στείλουν τις θέσεις τους και χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί αν η πλειοψηφία ήταν υπέρ ή κατά του σχεδίου της στις 7 Ιουλίου με την έκδοση της συμπληρωματικής προκήρυξης γίνεται επίσημο ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους.

Νωρίτερα με την Γενική Προκήρυξη των πρωταθλημάτων η ΕΟΠΕ είχε γνωστοποιήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων οπού ενώ για τη βόλεϊ λιγκ ανδρών προβλέπει ότι μπορεί να ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, για την Α1 γυναικών δίνει ως πρώτη ημερομηνία έναρξης τις 3 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση, καμία φωνή διαμαρτυρίας για τον μήνα που χανόταν άνευ λόγου και αιτίας.

Στις 13 Ιουλίου η ΕΟΠΕ δημοσιοποιεί τα κριτήρια για τη χορήγηση wild cards και μόλις μία εβδομάδα αργότερα ανακοινώνει ότι η Λαμία είναι η 14η ομάδα που θα αγωνιστεί στην Α1 γυναικών με την κλήρωση να ορίζεται στις 31 Ιουλίου.

Στις επόμενες 45 ημέρες δεν γίνεται σχεδόν τίποτα και στις 22/9 η ΕΟΠΕ ανακοινώνει το υγειονομικό Πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων… Τι προέβλεπε; Όχι ιδιαίτερα πολλά πράγματα, αλλά αυτό εγκρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ κι αυτό αποδείχθηκε εν τέλει το πολύ μεγάλο λάθος που οδήγησε στα προβλήματα του σήμερα.

Θυμηθείτε τι προέβλεπε το πρωτόκολλο ΕΔΩ.

Μία μικρή παρένθεση σ’ αυτό το σημείο καθώς στο διάστημα του τελευταίου lockdown είχαμε αρκετές ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες από τις αθλήτριες (είτε μεμονωμένα, είτε ως μέλη της εθνικής ομάδας, είτε μέσω του ΠΑΣΑΠ).

Στις 27 Ιουνίου 2020 έγινε τηλεδιάσκεψη ΕΟΠΕ, ΠΑΣΑΠ όπου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις αθλήτριες με την Ομοσπονδία να ενημερώνει ότι σε οικονομικά ζητήματα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά θα κοιτάξει να λύσει κεντρικά το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (καθώς αρκετοί σύλλογοι παρέχουν τα πάντα και εξίσου πολλοί σχεδόν τίποτα).

Γιατί υπενθυμίζουμε αυτή την τηλεδιάσκεψη; Γιατί εκείνη την εποχή είχαν τελειώσει τα πλέι οφ της βόλεϊ λιγκ ανδρών, όπου τα τεστ ήταν διαδοχικά, αλλά ουδείς φρόντισε να τα συμπεριλάβει στα πρωτόκολλα της νέας περιόδου, χωρίς ο ΠΑΣΑΠ ή τα μέλη του να τα απαιτήσουν.

Αντιθέτως υπήρχε λεπτομερέστατο πρωτόκολλο αγώνων ως προς το τελετουργικό των αγώνων (8/10) και στις 24/10 ενόσω είμαστε στην 3η αγωνιστική δημοσιοποιείται ο οδηγός διαχείρισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μία εβδομάδα αργότερα έρχονται οι ανακοινώσεις της Πολιτείας για το lockdown κι από εκεί και μετά αρχίζουν τα ωραία.

Στις 2 Νοεμβρίου η ΕΟΠΕ ανακοινώνει αναστολή των διοργανώσεων της, αλλά ζητά από τον Αυγενάκη να εξαιρέσει την Α1 γυναικών από τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να επιτραπούν προπονήσεις και αγώνες «… με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή αυστηρού Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, που θα περιλαμβάνει και υποχρεωτικό test covid-19 σε όλα τα μέλη της ομάδων (αθλήτριες, προπονητές) 48 ώρες πριν από κάθε αγώνα».

Στα επιχειρήματα της ΕΟΠΕ το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί κρούσμα COVID-19 αποτέλεσμα της σχολαστικής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά χωρίς να γίνονται εβδομαδιαία τεστ.

Την επόμενη μέρα οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας και οι αρχηγοί των 14 ομάδων της Α1 γυναικών με επιστολή τους προς τους κ.κ. Αυγενάκη, Μαυρωτά και την ΕΟΠΕ περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει… Στις 10 Νοεμβρίου είχαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη με τα σωματεία και στις 11 με τον ΠΑΣΑΠ και τις Στέλλα Χριστοδούλου (ως εκπρόσωπος των 14 ομάδων), Ανθή Βασιλαντωνάκη (ως εκπρόσωπος των αθλητριών της Εθνικής)… Η ενημέρωση απλά έκανε λόγο για κοινή γραμμή Ομοσπονδίας και συνομιλητών στο θέμα της επανέναρξης…

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των ομάδων στην οποία μετέχει τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όσο και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ με τον πρώτο να μην αφήνει πολλές ελπίδες για να ξεκινήσουν προπονήσεις στις 7 Δεκεμβρίου και τις ομάδες να αποφασίζουν να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να ανοίξουν τα γήπεδα έως τις 15 Δεκεμβρίου ειδάλλως θα σταματήσουν το πρωτάθλημα.

Την επιστολή δεν την υπογράφει η ΕΟΠΕ η οποία όμως την επόμενη ημέρα δημοσιοποιεί επιστολή προς την Πολιτεία με την οποία ζητά να ενημερωθεί πότε θα επιτραπούν οι προπονήσεις όχι στην Α1 γυναικών και ανδρών, αλλά στις μικρότερες κατηγορίες.

Η απάντηση έρχεται την 1η Δεκεμβρίου και ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθαρίζει επισήμως ότι «οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα όταν επιτραπούν θα γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένο ωράριο και υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο» ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση για διακρίσεις μεταξύ των αθλημάτων, να σημειώσω ότι τα πρωταθλήματα Superleague1 και Basketleague που συνεχίζονται, είχαν ήδη καταρτήσει και ξεκινήσει με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα από το καλοκαίρι και έτσι πήραν πρώτοι το πράσινο φως από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.»

Κι αφού ακολουθούν κι άλλες επιστολές με την ΕΟΠΕ να… αδειάζει τον γγΑ και τον τελευταίο να απαντά, φτάσαμε στις εξελίξεις της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα, όπου η ΕΟΠΕ έστειλε το αναθεωρημένο πρωτόκολλο στην Επιτροοπή Λοιμωξιολόγων για να δοθεί τελικά το οκ για την επιστροφή στις προπονήσεις από την 1η Ιανουαρίου και τις ομάδες μετά από τρεις θυελλώδεις συνεδριάσεις να αποφασίζουν να συνεχίσουν, έχοντας υποστεί ωστόσο σημαντικές απώλειες.

Γιατί επιλέξαμε να κάνουμε αυτήν την πλήρη καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα; Για να υπενθυμίσουμε σε όλους πως όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρο και καμία απόφαση δεν θα ήταν εύκολη.

Αντιθέτως είναι πολύ εύκολο το blame game ειδικά από τη στιγμή που το πρωτάθλημα μπήκε στον πάγο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το καλοκαίρι η ΕΟΠΕ αντί να έχει ως προτεραιότητα τη θωράκιση του πρωταθλήματος, αφιέρωσε την όποια ενασχόληση της στο φορμάτ και στην αύξηση των ομάδων. Κι αντί να ξεκινήσουμε αρχές Σεπτεμβρίου όπως έγινε σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη επέλεξε να γίνει το πρώτο σερβίς τον Οκτώβριο.

Δεν έχει όμως κανένα νόημα να μένουμε σ’ αυτό. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι, τόσο το καλύτερο.

Κάποιοι μπόρεσαν να κρατήσουν σχεδόν στο 100% τις ομάδες τους, κάποιοι άλλοι όχι. Στην εποχή του κορωνοϊού δεν αποτελεί ντροπή ή ένδειξη αδυναμίας να αντιμετωπίζεις προβλήματα.

Το ζητούμενο όμως είναι να προσπαθείς να προσπαθείς να βρεις βιώσιμες λύσεις και εδώ πρέπει κάποια στιγμή κι η Ομοσπονδία να δείξει με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της ότι έχει όντως κάποιο όραμα για την Α1 γυναικών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/