Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Νομοσχέδιο: Τα οφέλη της ΕΟΕ και οι ενστάσεις για θητείες – όρια ηλικίας

Published

on

Στην ανάγκη που υπήρχε για εναρμόνιση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τον Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ στάθηκε ο Σπύρος Καπράλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

του  Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Κατά την τοποθέτησή του για το αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος της ΕΟΕ υπογράμμισε όσα αλλάζουν από την κύρωση του νέου καταστατικού προς όφελος του ολυμπιακού κινήματος και του αθλητισμού στη χώρα μας. Ευχαρίστησε, λοιπόν, τον υφυπουργό Αθλητισμού «διότι μετά από αρκετά χρόνια διαβουλεύσεων τόσο εσωτερικά στην ΕΟΕ όσο και στη συνέχεια με την Πολιτεία έρχεται προς ψήφιση το νέο Καταστατικό της Ολυμπιακής Επιτροπής» και πρόσθεσε: «Το σχέδιο του Καταστατικού μας εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΕΟΕ και περιλαμβάνεται χωρίς καμία αλλαγή στο 13ο άρθρο του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Η τροποποίηση του καταστατικού ήταν απόλυτα αναγκαία διότι είχε ξεπεραστεί προ πολλού από τις σύγχρονες εξελίξεις και δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες λειτουργίας της ΕΟΕ. Ακόμα, η ΔΟΕ μας είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη την αλλαγή του καταστατικού και την εναρμόνιση με τον Ολυμπιακό Καταστατικό χάρτη και τελικά τα κενά του οδήγησαν τον Φεβρουάριο του 2017 σε αδυναμία σύγκλησης της εκλογικής Ολομέλειας της ΕΟΕ, σε διχόνοια των μελών της και σε προσφυγή στο ΣτΕ. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας της ΕΟΕ για μεγάλο διάστημα και στη δυσφήμιση της χώρας μας.

Το νέο καταστατικό προβλέπει τη μετατροπή της ΕΟΕ σε ΝΠΙΔ και τον απεγκλωβισμό της από τις αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου, απαραίτητα για την ευελιξία της λειτουργίας της με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του καταστατικού σκοπού της. Παράλληλα διασφαλίζεται ο έλεγχος της οικονομικής της λειτουργίας από υποχρεωτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται από Ελεγκτική Εταιρεία, η οποία θα συντάσσει Έκθεση Ελέγχου και η Έκθεση αυτή μαζί με οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης θα αναρτώνται για λόγους διαφάνειας και νομιμότητας.  

Στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι η επιχορήγηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα τελευταία έτη δεν επαρκεί ούτε καν για την πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΕΟΕ.

Αντίθετα τα χρήματα που καταβάλλει η ΔΟΕ είναι σημαντικά περισσότερα και ενώ, για παράδειγμα, μας στέλνει ποσά για να δοθούν στους αθλητές για την Ολυμπιακή Προετοιμασία τους, χρειάζεται να μεσολαβήσει η γραφειοκρατία του Δημοσίου και να περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να φθάσουν τα χρήματα αυτά στα χέρια των αθλητών που έχουν ανάγκη να τα χρησιμοποιήσουν για ταξίδια στο εξωτερικό και συμμετοχή σε αγώνες ή προπονητική προετοιμασία. Με την αλλαγή σε ΝΠΙΔ τα χρήματα θα μπορούν να πηγαίνουν άμεσα και στους αθλητές.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπονται στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη και περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των αθλητών, ακόμα και ενεργών, στη Διοίκηση της ΕΟΕ, οι 2 από τους οποίους εκλέγονται από τους ίδιους τους αθλητές στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα η συμμετοχή ενός αθλητή στην ολιγομελή Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΕ».

Ο Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε στους εργαζομένους της ΕΟΕ. Κατάθεσε και κείμενο με το αίτημα να έχουν δικαίωμα μετάταξης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ ζήτησε τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για να γίνει σαφής η εξαίρεση από ΕΝΦΙΑ για το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το ΟΑΚΑ.

«Τέλος η ΕΟΕ έχει λάβει πρόνοια, σε συνεννόηση με το σωματείο των εργαζομένων της, για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων κατά τη μετάβασή της στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι έχουμε ζητήσει την άμεση μετάταξη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού των 13 υπαλλήλων με Σχέση Εργασίας Δημοσίου Δικαίου. Στους υπόλοιπους 41 υπαλλήλους που υπηρετούν με Σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ζητούμε να έχουν το δικαίωμα να μεταταγούν μετά από δική τους αίτηση στη ΓΓΑ. Και φυσικά όσοι παραμείνουν στην ΕΟΕ θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματά τους.  Σας καταθέτω το κείμενο για το άρθρο 14.

Στο άρθρο 15 ρυθμίζονται τα περιουσιακά θέματα της ΕΟΕ μετά την μετατροπή της σε ΝΠΙΔ. Σύμφωνα με την περ. (ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 η ΕΟΕ εντάσσεται στη γενικότερη κατηγορία των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν στο Δημόσιο. Η ΕΟΕ έχει στην ιδιοκτησία της δύο μεγάλα ακίνητα, τα οποία δεν τα έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο αλλά της έχουν αφαιρεθεί με νόμο, δηλαδή το ΟΑΚΑ και το Στάδιο Καραϊσκάκη. Επιπλέον τα ακίνητα αυτά τα διαχειρίζονται και τα εκμεταλλεύονται δύο ΝΠΙΔ, δηλαδή το νομικό πρόσωπο «ΟΑΚΑ Σπ. Λούης» και η εταιρεία «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.». Επομένως προκειμένου να μην υπάρχουν θέματα ερμηνείας για το εάν η ΕΟΕ απαλλάσσεται ή όχι από τον ΕΝΦΙΑ, ζητούμε να προβλεφθεί ρητά στο άρθρο 15 η εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει γίνει, πολύ σωστά, για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Ζαππείου.

Σχετικά με το άρθρο 16 του νόμου για την ΕΦΙΠΗΔ, ζητούμε την τροποποίηση του άρθρου ώστε οι αποφάσεις να εκδίδονται εντός διμήνου από τη λήξη της ανακριτικής διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο Καπράλος στάθηκε και στις διατάξεις με τις θητείες στις εκτελεστικές θέσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και τη θέσπιση ορίων ηλικίας.

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω δυό λόγια και για το επίμαχο άρθρο 8 που αφορά τις Ομοσπονδίες. Οι πρόεδροι των αθλητικών μας ομοσπονδιών τους οποίους έχετε καλέσει θα σας μιλήσουν διεξοδικά γι αυτό. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα για το άρθρο αυτό.

Η ΔΟΕ, προϊστάμενη αρχή του Παγκόσμιου Αθλητισμού, θεωρεί και μας έχει προτρέψει να το κάνουμε από μόνοι μας, δηλαδή να προχωρήσουμε υπεύθυνα και με αυτορρύθμιση να θεσπίσουμε όρια ηλικίας ή θητειών για να υπάρχει καλύτερη και σωστότερη διακυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η ΔΟΕ το έκανε για τον εαυτό της ορίζοντας όριο ηλικίας αποχώρησης τα 70 χρόνια και όρια θητειών για τον Πρόεδρο της (μέγιστο 12 χρόνια) καθώς και για την Εκτελεστική Επιτροπή της. Ήδη αρκετές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν θεσπίσει όρια ηλικιακά ή θητειών.

Εμείς αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνει ανανέωση. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται με νόμους του κράτους και με κατάλυση της αυτονομίας του αθλητικού κινήματος αλλά με υπεύθυνη αυτορρύθμιση όλων μας. 

Ακόμα περισσότερο θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση ορίου θητειών με αναδρομικότητα. Ακόμα και η ΔΟΕ όταν θέσπισε όρια ηλικίας για τα μέλη της δεν έβαλε αναδρομικότητα.

Σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας, θεωρούμε ότι το να μην μπορείς να εκλεγείς μετά τα 70 χρόνια είναι άδικο στη σημερινή πραγματικότητα και χαμηλό όριο για τους ερασιτέχνες παράγοντες του αθλητισμού», είπε ο Σπύρος Καπράλος και εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστούν οι παρατηρήσεις της ΕΟΕ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/