Connect with us

EDITORIAL

Τα στάδια δημιουργίας ομάδας και οι τελικοί του βόλεϊ

Published

on

Για τη δημιουργία είτε μίας αθλητικής ομάδας είτε ενός group εργασίας υπάρχουν υποχρεωτικά στάδια που θα πρέπει κάθε ομάδα να περάσει, προτού φθάσει (αν φθάσει) στην κορύφωση της απόδοσης της.

Του Σωτήρη Δρίκου

Μία επαγγελματική ομάδα βόλεϊ που ξεκινά από ένα σύνολο άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων (που πολλές φορές δεν έχουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας), πρέπει να περάσει από συγκεκριμένα στάδια δημιουργίας, για να γίνει ένα αδιαίρετο σύνολο με κοινούς σκοπούς. Τα στάδια είναι: η διαμόρφωση ή σχηματισμός της ομάδας, η ανταλλαγή ιδεών και η επίλυση διενέξεων (συνήθως το στάδιο που αποτυγχάνουν οι ομάδες), η διαμόρφωση συμπεριφορών και κανόνων μεταξύ των μελών και τέλος η απόδοση (forming, storming, norming, performing, περισσότερα στοιχεία εδώ).

Στους φετινούς τελικούς του πρωταθλήματος βόλεϊ, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, θα αναμετρηθούν ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ. Είναι δύο ομάδες με κοινούς, ανταγωνιστικούς στόχους, αλλά διαφορετικούς διοικητικούς χειρισμούς, κατά την τελευταία τριετία, που οδηγούν σε διαφορετικά μοντέλα δημιουργίας μίας ομάδας. Ο ΟΣΦΠ κάνει επιλογές αθλητών και προπονητή στην αρχή της περιόδου και τις στηρίζει ως το τέλος. Ο ΠΑΟΚ τις αρχικές επιλογές τις μεταβάλει, είτε πρόκειται για παίκτες είτε για προπονητή. Έτσι, στη φετινή περίοδο ο ΟΣΦΠ είναι ίδιος από την αρχή της περιόδου και έχει επενδύσει στην κορύφωση της απόδοσης του στην περίοδο των τίτλων. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έκανε ριζικές αλλαγές (προπονητής, διαγώνιος, κεντρικός), αλλά και ενισχύθηκε (ακραίος). Οι αλλαγές και οι προσθήκες σηματοδοτούν την επανέναρξη της διαδικασίας δημιουργίας της ομάδας. Αυτό μπορεί να πάρει ελάχιστο, μπορεί να πάρει και αρκετό χρόνο.

Παρόλα αυτά, ο ΟΣΦΠ έχασε από τον ΠΑΟΚ τα τρία τελευταία πρωταθλήματα και ηττήθηκε στον φετινό τελικό κυπέλλου. Ο αναγνώστης μπορεί να παρατηρήσει ότι με δεδομένο ότι ο ΟΣΦΠ ακολουθεί τη συνταγή της επιτυχίας με πιστότητα γιατί δεν πετυχαίνει; Να διευκρινίσουμε αφενός, ότι οι συνταγές δεν οδηγούν πάντα στην επιτυχία, και αφετέρου, ότι ο ΟΣΦΠ είχε επιτυχίες, όχι όμως, αυτές που επεδίωκε. Σε δύο από τις τρεις προηγούμενες περιόδους δεν πήρε το πρωτάθλημα, αλλά κατέκτησε τις άλλες διοργανώσεις (League cup & κύπελλο) επικρατώντας επί του ΠΑΟΚ.

Ίσως, μία εξήγηση να κρύβεται στην περίοδο καλής αγωνιστικής απόδοσης των αθλητών. Είναι σημαντικό για την ομάδα που θέλει να διεκδικήσει τίτλους, οι αθλητές της εκείνη την περίοδο να έχουν ισχυρά προσωπικά κίνητρα. Για έναν επαγγελματία αθλητή σημαντικό κίνητρο είναι η καλή απόδοση και οι διακρίσεις, αφού συνήθως ανταμείβονται με καλύτερο συμβόλαιο. Γι’ αυτό έχει βρεθεί ως η μία από τις δύο καλύτερες περιόδους της αθλητικής απόδοσης η εποχή της υπογραφής του νέου συμβολαίου, συνήθως στην αρχή του πρωταθλήματος. Τότε, ο αθλητής έχει ισχυρό κίνητρο να δείξει τις δυνατότητες του και να πάρει το σημαντικότερο δυνατό ρόλο στην ομάδα. Όμως, αυτή η περίοδος σπάνια συμπίπτει με τις σημαντικές διοργανώσεις μίας αγωνιστικής περιόδου. Η άλλη καλή περίοδος είναι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όταν ο αθλητής θέλει να επιτύχει διακρίσεις, να δείξει τις δυνατότητές του, ώστε να εκτιμηθεί η ικανότητα να πετυχαίνει τους στόχους του. Συνήθως αυτή η περίοδος συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της αναζήτησης νέων οικονομικών συμφωνιών. Τα στοιχεία για αυτές τις αναφορές με δεδομένα από το γερμανικό ποδόσφαιρο μπορείτε να τα δείτε εδώ, και με δεδομένα από το NBA, εδώ.

Με την εντατικοποίηση της επαγγελματικοποίησης των αθλητών, την εφαρμογή των μονοετών συμβολαίων και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των εκπροσώπων των αθλητών (agents, managers), σε πολλές περιπτώσεις, όταν υλοποιηθεί ή εξασφαλισθεί η αναζήτηση της νέας επαγγελματικής στέγης, ο αθλητής έχει περιορισμένα κίνητρα στο τέλος του πρωταθλήματος. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο άθλημα όπως το βόλεϊ με επαγγελματικές λίγκες σε πολλές χώρες, η εύρεση καλύτερων συμβολαίων για τους αθλητές δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της απόδοσής τους, αλλά και άλλων συσχετισμών, όπως οι επαφές του ατζέντη-εκπρόσωπού τους, ή η διεισδυτικότητα που διαθέτει ο ίδιος σε πρωταθλήματα και τις αγορές τους. Είναι σημαντικό για τις ομάδες που ενδιαφέρονται να διακριθούν, να διατηρούν ένα σταθερό κορμό αθλητών, που να εξασφαλίζει την ψυχική συνοχή της ομάδας, να συντομεύει το διάστημα της επίλυσης διενέξεων, να διαμορφώνει γρήγορα συμπεριφορές και κανόνες μεταξύ των νέων μελών της ομάδας, να έχει διαρκές κίνητρο την παραμονή του στην ομάδα.

Αν παρακάμψουμε τον χαμένο ημιτελικό του κυπέλλου και λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα των ομάδων όλη τη χρονιά μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη πιθανότητα στον ΟΣΦΠ, παρά στον ΠΑΟΚ, να «σκουπίσει» τη σειρά των τελικών. Τα προβλήματα του θα είναι πως θα αντιδράσει σε μία πιθανή αναβολή αυτής της επικράτησης. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ο ΠΑΟΚ αποκτήσει ένα αδιόρατο ψυχολογικό πλεονέκτημα λόγω της επικράτησης του στο Κύπελλο.

Σημαντικότερα παιχνίδια της σειράς είναι τα 2 πρώτα, κυρίως το δεύτερο. Πιθανό αποτέλεσμα 1-1 μετά από αυτά, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του ΠΑΟΚ, ότι μπορεί για άλλη μία χρονιά, παρά την μέτρια απόδοση όλη την περίοδο, να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/