Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας του 2019 που έγιναν συμψηφισμοί…

Published

on

Θιασώτης της νομιμότητας δήλωσε ο Βασίλης Σεβαστής μέσω της επιστολής του στο Sportsfeed και εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε. Τα γραπτά, άλλωστε, μένουν. Και οι λογαριασμοί επίσης.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Το λέει και ο λαός! Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Κι αυτό επιδιώκουν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όπως αποδείχθηκε από την τελευταία επικοινωνία που είχαν με τον ΣΕΓΑΣ. Αναφερόμαστε στη συζήτηση που έγινε για τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Κάποια ποσά διατέθηκαν στις ΕΑΣ για την αγορά υλικού, όπως ενημέρωσαν από την ομοσπονδία. Τι υλικά πήραν, για παράδειγμα, στην Κρήτη; Για να φτιάξουν τσικουδιά και καλτσούνια; Το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά αποτελεί και την εύλογη απορία πολλών όταν άκουσαν την απάντηση που έδωσε ο ΣΕΓΑΣ όταν του ζήτησαν τα δικαιολογητικά.

Το θέμα έμεινε ανοικτό λόγω του κοροναϊού. Και θα κλείσει όταν προσκομίσει η ομοσπονδία τα παραστατικά που θα αποδεικνύουν ότι οι ΕΑΣ ξόδεψαν τα χρήματα για την αγορά αθλητικού υλικού που θα βοηθούσε στην Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. 

Επειδή ρωτώντας μαθαίνεις και μαθαίνοντας πας μέχρι και στην Πόλη, από τις προσπάθειές μας να βρούμε τι ακριβώς έγινε με τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας φτάσαμε σε μία σειρά εγγράφων. Λέγονται και παραστατικά. Μέσα απ’ αυτά προκύπτουν χρήματα που εισέπραξε ο ΣΕΓΑΣ από την ΕΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία. 

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 βλέπουμε ένα κονδύλι 7.498,20 ευρώ. Στις 25 Ιουλίου εκταμιεύεται ποσό 54.600 ευρώ ενώ τον Δεκέμβριο, στις 5 και στις 9 του μήνα υπάρχουν αναφορές σε 14.400 ευρώ και 7.557,57 ευρώ αντίστοιχα.

Κάπως έτσι έφτασε και στα χέρια ένα άλλο χαρτί. Με τον τρόπο που αποτυπώνεται η διάθεση των χρημάτων, ο υπογράφων το κείμενο θα μιλούσε για «μπακαλόχαρτο», αλλά δυστυχώς όλοι οι πρωταγωνιστές του «Μπακαλόγατου» έχουν φύγει από τη ζωή και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα του συμπεράσματος. 

Ίσως, όμως, να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία μας όσοι διαβάσουν το ρεπορτάζ. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε. Στο χαρτί αποτυπώνονται οι πληρωμές στο ταξιδιωτικό γραφείο GS Travel και σε μία εταιρεία ενοικιάσεως πούλμαν. Για την πρώτη επιχείρηση έχουν κοπεί δύο παραστατικά: το ένα στις 31 Μαΐου με ποσό 926,74 ευρώ και το άλλο στις 24 Ιουλίου με 14,362,92 ευρώ. Με τη σήμανση: Απόδειξη αγοράς εισιτηρίων. Στο γραφείο των πούλμαν κόπηκε ένα τιμολόγιο στις 30 Ιουνίου για 380 ευρώ. Δίπλα υπάρχει η σήμανση ΤΠΥ. 

Στο ίδιο χαρτί, ωστόσο, αποτυπώνονται και άλλες έξι συναλλαγές. Μόνο που εκεί δεν αναφέρονται ούτε δικαιούχοι, ούτε ΑΦΜ, ούτε δίνεται κάποιο στοιχείο. Μόνο ποσά καταγράφονται και δίπλα η εξήγηση «συμψηφιστική εγγραφή». 

Στις 5 Απριλίου δίνονται 7.498,20 ευρώ. Πρόκειται, συμπτωματικά, για το ποδό που εκταμιεύθηκε στον ΣΕΓΑΣ στις 27 Φεβρουαρίου. Έπειτα γίνει συμψηφισμός στις 31 Μαΐου για 262,02 ευρώ. Ακολουθούν στις 2 Σεπτεμβρίου 92,69 ευρώ και στις 4 του μήνα δύο κινήσεις με 33.600 και 21.000 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου υπάρχει αναφορά 7.557,57 ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που δόθηκε στον ΣΕΓΑΣ τρεις μέρες νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου. 

Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά από το χαρτί που αποκαλύπτουμε. Τα χρήματα της ΕΟΕ δίνονται για συγκεκριμένο σκοπό. Για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Τι σημαίνει, λοιπόν, συμψηφισμός; Με ποιον συμψηφίζονται αυτά τα χρήματα και πότε διατέθηκαν για την Ολυμπιακή προετοιμασία; Τέτοιες πρακτικές θέλησε να κόψει ο Σπύρος Καπράλος όταν πέρασε από την ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την απόφαση για άμεση ενημέρωση των αθλητών που προτάσσονται ως παραλήπτες των χρημάτων. Από τη διάθεση χρημάτων στις ΕΑΣ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάποιοι στον ΣΕΓΑΣ δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Αλλά στην ΕΟΕ προφανώς και δεν θα αφήσουν οποιαδήποτε κενό για παρερμηνεία της απόφασης. 

Κι επειδή μαθαίνουμε ότι στα αιτήματα για τη χορήγηση χρημάτων από τον κωδικό της Ολυμπιακής προετοιμασίας, θα αναφέρουμε το αυτονόητο: στο 4ο κεφάλαιο των αθλητικών ομοσπονδιών αναφέρονται οι Εθνικές ομάδες. Εκεί υπάρχει διαχωρισμός για τις διεθνείς και τις εθνικές διοργανώσεις. Άρα, τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε αιτήματα προς την ΕΟΕ διότι εξ αρχής υπάρχουν στους ετήσιους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών. Κάνουμε την επισήμανση για να μην ακούσουμε ξαφνικά ιστορίες περί Ντόχας…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/