Connect with us

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Ταλαχάντζε, ο αρσιβαρίστας που απειλεί το μυθικό ρεκόρ του Ταρανένκο

Published

on

Ο Λάσα Ταλαχάτζε είναι και επίσημα ο νέος παγκόσμιος σούπερσταρ της άρσης βαρών στην κατηγορία των +105 κιλών και εθνικός ήρωας στη χώρα του, τη Γεωργία. Πλέον απειλεί το μυθικό ρεκόρ του Λεονίντ Ταρανένκο που από το 1988 διατηρεί τον τίτλου του δυνατότερου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Μετρώντας μόλις 25 χρόνια ζωής, το Σάββατο που μας πέρασε κατέρριψε το μόνο παγκόσμιο ρεκόρ που έλειπε από τη συλλογή του. Αυτό του ζετέ (επωμισμός και εκτίναξη) με 264 κιλά, στο εθνικό πρωτάθλημα της Γεωργίας. Παράλληλα, βελτίωσε και το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο με 478 κιλά. Τα 264 κιλά που σήκωσε ο Ταλαχάντζε είναι παγκόσμιο ρεκόρ αλλά όχι και τα περισσότερα κιλά που έχει σηκώσει ποτέ άνθρωπος στην Ολυμπιακή άρση βαρών. Το 1988 στην Καμπέρα της Αυστραλίας, ο Σοβιετικός (Λευκορώσος) Λεονίντ Ταρανένκο σήκωσε 266 κιλά. Δεν είναι παγκόσμιο ρεκόρ καθώς άλλαξαν οι κατηγορίες το 1993 και θεσπίστηκαν άλλα ρεκόρ ως επίσημα παγκόσμια.

Πρώτα βήματα
Ο πανύψηλος γίγαντας (1.97 μ. – 166 κιλά) γεννήθηκε το 1993 στο Σάτσχερε, μία μικρή πόλη της Γεωργίας κοντά στα σύνορα με την αμφισβητούμενη περιοχή της νότιας Οσετίας. Καθώς μεγάλωνε, ήταν εμφανές ότι η σωματοδομή του ήταν η πλέον κατάλληλη για να συνεχίσει την παράδοση της χώρας του στο άθλημα της άρσης βαρών, παράδοση που έχει σφυρηλατήσει και ο δικός μας Κάχι Καχιασβίλι, τωρινός πρόεδρος της γεωργιανής ομοσπονδίας. Με προτροπή του πατέρα του, πρώην αθλητή της άρσης βαρών και μέντορά του, ξεκίνησε τις προπονήσεις και τις πρώτες επιτυχημένες εμφανίσεις στη Γεωργία. Σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε υπερεθνικό επίπεδο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων στη Βαλένθια της Ισπανίας κατακτώντας την 1η θέση στην κατηγορία των +94 κιλών· ήταν η μοναδική φορά που αγωνίστηκε σε διαφορετική κατηγορία από αυτή των +105 κιλών.

Διατήρηση στην κορυφή
Ο Ταλαχάτζε έδειξε το ποιον του από νωρίς, αφού μέχρι το 2013 κατέκτησε μετάλλια σε όποια διοργάνωση βρέθηκε στο δρόμο του. Με εξαίρεση τα 3 χάλκινα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων το 2012 στο Ελιάτ του Ισραήλ, κατέκτησε τη χρυσή τριάδα τόσο στο ευρωπαϊκό του 2011 στο Βουκουρέστι όσο και στο παγκόσμιο εφήβων στη Λίμα του Περού. Ταυτόχρονα, τη διετία 2010-2011 σε ηλικία 17 και 18 ετών αντίστοιχα, δοκίμασε τις δυνάμεις του στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών, με καλύτερο πλασάρισμα την 20ή θέση στο σύνολο, στη διοργάνωση του 2011 στο Παρίσι.

Διετής ποινή και επάνοδος
Το 2013 βρέθηκε θετικός σε τεστ αναβολικών, γεγονός που οδήγησε σε διετή απαγόρευση συμμετοχής του σε διεθνείς αγώνες. Συνέχισε κανονικά την προπόνηση αυτά τα δύο χρόνια και επανήλθε δυνατότερος και πιο ώριμος το 2015, με δύο χρυσά (αρασέ, σύνολο) και ένα αργυρό (ζετέ) στο παγκόσμιο ανδρών στο Χιούστον των ΗΠΑ, Ήταν η χρονιά που άρχισε η καθιέρωση του στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας του αθλήματος, αφού από τότε έως και σήμερα δεν έχει χάσει κανένα χρυσό μετάλλιο σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις: ένα ευρωπαϊκό νέων (2016), τρία ευρωπαϊκά ανδρών (2016, 2017, 2018), άλλο ένα παγκόσμιο ανδρών (2017) και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Μάλιστα, στο Ρίο σε έναν εκπληκτικό αγώνα με κύριο αντίπαλο τον Ιρανό Σαλίμι, ο Ταλαχάτζε έκανε για κάποια λεπτά παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ με 215 κιλά (στο οποίο έπειτα απάντησε ο προκάτοχος Σαλίμι με 216 κιλά) αλλά και παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο με 473 κιλά (ζετέ 258 κιλά). Το κυνήγι των ρεκόρ συνεχίστηκε την επόμενη χρονιά, όταν στο ευρωπαϊκό του 2017 έκανε δικό του το παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ με 217 κιλά. Μιας και είχε πάρει φόρα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 βελτίωσε το δικό του ρεκόρ στο αρασέ με 220 κιλά και το επίσης δικό του συνολικό με 477 κιλά (ζετέ 257 κιλά), ρεκόρ που άντεξε μέχρι το περασμένο Σάββατο. Δικαίως, βραβεύτηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία ως ο καλύτερος αρσιβαρίστας του 2017.

Επιδεικνύοντας αγωνιστικό ζήλο ταπεινότητα και πάθος για το άθλημα με τις δηλώσεις του, ο Λάσα Ταλαχάτζε που κλείνει τα 25 του χρόνια στις αρχές του Οκτώβρη, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της άρσης βαρών, έστω και με τη … μουτζούρα του διετούς αποκλεισμού.

Σημείωση:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/