Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αναγέννηση: «Θεσσαλονίκη 2028 – Μπορούμε, πιστεύουμε, πρέπει»

Published

on

Μαζί με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αναγέννηση για τον Κλασικό Αθλητισμό με τα νέα ονόματα σπουδαίων αθλητών και συλλόγων, δημοσίευσε και τη διακήρυξη για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Θεσσαλονίκη 2028.

«Να δώσουμε όραμα και κίνητρα που θα εμπνεύσουν τους νέους αθλητές μας.
Να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε πλάνο οκταετίας για ένα κοινό στόχο.
Nα φέρουμε στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αθλητική διοργάνωση.
Να επενδύσουμε στον τόπο μας για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης.
Να αναδείξουμε την περιοχή της Μακεδονίας ως νέο τουριστικό προορισμό.

Μπορούμε να το κάνουμε όπως μπορέσαμε και το 2009 με την τελευταία μεγάλη διεθνή διοργάνωση που φιλοξένησε η Ελλάδα.

Τότε, η Θεσσαλονίκη εξασφάλισε τη διοργάνωση του παγκόσμιου τελικού στίβου και για δύο ημέρες 60.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν το Καυταντζόγλειο στάδιο έζησαν μοναδικές στιγμές, απολαμβάνοντας  ζωντανά τον μεγαλύτερο αθλητή στίβου όλων των εποχών, το μοναδικό Γιουσέϊν Μπολτ στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, μερικές μόνο ημέρες μετά τα δύο ακατάρριπτα έως σήμερα παγκόσμια ρεκόρ σε 100μ και 200μ.

Και δεν ήταν μόνο ο Μπολτ, ήταν άλλοι 90 και πλέον Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που απολαύσαμε όλοι σε δύο ονειρεμένες βραδιές. Ήταν η Άλισον Φίλιξ (200μ.), η Σάνια Ρίτσαρντς (400μ.), η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (100μ.), η Έλενα Ισινμπάεβα (επί κοντώ), η Μπλάνκα Βλάσιτς (ύψος), ο Ντέϊβιντ Ρουντίσα (800μ.), ο Κενενίσα Μπεκέλε (3000μ., 5000μ.), ο Έλιουντ Κιπτσόγκε (3000μ., 5000μ.), ο Ρενό Λαβιλενί (επί κοντώ), η Μέσερετ Ντεφάρ (3000μ.), η Τιρούνες Ντιμπάμπα (5000μ.), η Βίβιαν Τσέριγιοτ (5000μ.), η Μπάρμπορα Σποτάκοβα (ακόντιο), ο Αντρέας Τόρκιλντσεν (ακόντιο)…

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, η Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού, προτάσσει στην διακήρυξή της ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του οκταετούς προγράμματός της για την μετεξέλιξη και μετάβαση του ΣΕΓΑΣ σε μία νέα εποχή, την διεκδίκηση και διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου 2028 στη Θεσσαλονίκη, ως μία στρατηγικής σημασίας επιλογή που θα αλλάξει το ρου της  αθλητικής ιστορίας της πόλης, της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η μετάβαση στη νέα εποχή που είναι δεδομένη, καθώς όπως έχει αποτυπωθεί και στην διακήρυξη της Αναγέννησης για την επόμενη μέρα στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ, που την έχουν υπογράψει έως τώρα 84 σωματεία-προπονητές-πρωταθλητές και διακεκριμένες προσωπικότητες, συνοδεύεται από  ένα μεγάλο όραμα, ένα ισχυρό κίνητρο και ένα μεγάλο κοινό στόχο που θα ενώσει όλη την αθλητική οικογένεια για να νιώσουμε υπερήφανοι, να οργανώσουμε και να ζήσουμε από κοντά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, να δείξουμε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και να γίνει η Θεσσαλονίκη το επίκεντρο της Ευρώπης, φιλοξενώντας για μία εβδομάδα το καλοκαίρι του 2028, χιλιάδες αθλητές-συνοδούς-φιλάθλους.

Οι κρίσεις όσο μεγάλες και επώδυνες και αν είναι, έχουν και μία δεύτερη όψη, καθώς δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για να προκύψει κάτι θετικό. Εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη καμία ευκαιρία από τις κρίσεις που βιώνει η χώρα μας από την δεκαετία του 2010 η οποία  έπληξε σχεδόν όλους τους τομείς περιορίζοντας πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

 Την  ώρα που ο αθλητισμός δέχτηκε μεγάλη πίεση και ο στίβος ήταν από τα αθλήματα που  δοκιμάστηκαν, παρά ταύτα είχαμε μεγάλη αύξηση αθλούμενων και συμμετεχόντων σε αγώνες δρόμου, μεγάλη αύξηση προσέλευσης παιδιών στα φυτώρια των συλλόγων, καθώς εκατοντάδες άνεργοι γυμναστές έχοντας μηδαμινή βοήθεια και στήριξη από την ομοσπονδία τους, πήραν πρωτοβουλίες και δημιούργησαν νέα φυτώρια. Την ίδια  στιγμή οι γονείς αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις πολύ πιο απαιτητικές επιλογές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων  – όσον αφορά το οικονομικό σκέλος – οδηγήθηκαν στην πολύ οικονομικότερη επιλογή που είχαν για τα παιδιά τους, αυτή του κλασικού αθλητισμού.

Σε αυτήν την παρατεταμένη κρίση της δεκαετίας του 2010 λειτούργησαν άψογα τα αντανακλαστικά των γονέων, των νέων γυμναστών, των διαχρονικών αθλητών, των ελεύθερα αθλούμενων και χάρη σε αυτούς βρεθήκαμε σήμερα ως άθλημα να εκφράζουμε ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει η παράλληλη εξέλιξη και στήριξη στον υψηλό αθλητισμό. Την τελευταία δεκαετία ο Ελληνικός στίβος έπαψε να έχει εξωστρέφεια, σταμάτησαν να διοργανώνονται τα ετήσια διεθνή μίτινγκ (Ολυμπιακό μίτινγκ Θεσσαλονίκης, Τσικλητήρεια, Βαρδινογιάννεια, Παπαφλέσσεια, κλπ.), μειώθηκε δραστικά η στήριξη στα αθλητικά σωματεία, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η κατάρτιση και η εξέλιξη των νέων προπονητών, ενώ έμεινε αναξιοποίητο και το κεφάλαιο των  Ελλήνων πρωταθλητών.

Μέχρι που φτάσαμε στο 2020 και μία παγκόσμια πλέον υγειονομική κρίση ήρθε να αλλάξει τα πάντα στην ανθρωπότητα. Όμως και πάλι εμείς μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση αυτό που βλέπουμε για τον  κλασικό αθλητισμό είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, βλέπουμε τη μοναδική συγκυρία να αναθεωρήσουμε, να αναδιοργανώσουμε και να αναδιαρθρώσουμε τον ελληνικό στίβο. Βλέπουμε την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε το νέο όραμα και να βάλουμε έναν μεγάλο στόχο, για να προσφέρουμε αυτό που έχει στερηθεί η οικογένεια του ελληνικού στίβου, η αθλητική κοινωνία, η νεολαία μας. Βλέπουμε το νέο διευρυμένο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο κλασικός αθλητισμός στην κοινωνία.

Γι αυτό και το Θεσσαλονίκη 2028 είναι και πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου για εμάς. Είναι ο μεγάλος στόχος για να δείξουμε στους 1.300 αθλητές, τους 1.200 συνοδούς, τους 150 χιλιάδες φιλάθλους και τα 300 εκατομμύρια τηλεθεατές, που για μία εβδομάδα θα στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτήν την γωνιά της Ευρώπης, ποιά είναι η ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης και να προβάλουμε ότι έχει να παρουσιάσει και να προσφέρει στη διεθνή αθλητική-πολιτιστική-τουριστική κοινότητα η Μακεδονία μας.

Είναι όμως και η μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων όχι μόνο να συστρατευθούν στο κοινό όραμα, τον κοινό στόχο, αλλά και να γνωρίσουν, να αφομοιώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τα πολύπλευρα μηνύματα και τους ρόλους που θα παίζει από εδώ και στο εξής ο κλασικός αθλητισμός, ώστε να καταπολεμηθούν σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια όπως είναι αυτό της υποκινητικότητας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!

Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/