Connect with us

EDITORIAL

Θετικός ο απολογισμός του 2017

Published

on

Παρακολουθόντας την πορεία του στίβου από την εποχή μου ήμουν αθλητής και στη συνέχεια επί 40 χρόνια ως προπονητής έχω, πολλές φορές, παραθέσει τις θέσεις μου δημόσια για την βελτίωση του αθλήματος που αγαπώ και υπηρετώ.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Αναπληρωτής καθηγητής
Προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Σήμερα, με το τέλος της περιόδου 2017 θα αναφερθώ στον απολογισμό της χρονιάς, σημειώνοντας αρχικά ότι, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2016, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, ο πήχυς για το 2017 ήταν πολύ ψηλά.

   ΑΓΩΝΕΣ 2016 Αριθμός

μεταλλίων

Αριθμός

φιναλιστ

(έως 8ος)

Ολυμπιακοί Αγώνες 1 3
Παγκόσμιοι κλειστού 2 5
Πανευρωπαϊκοί Α-Γ 2 9
Παγκόσμιοι Ε-Ν 2 3
Πανευρωπαϊκοί Π-Κ 5 10

Σε αριθμητικά δεδομένα το 2017 παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:

 

ΑΓΩΝΕΣ 2017

Αριθμός

μεταλλίων

Αριθμός

φιναλιστ

(έως 8ος)

Παγκόσμιοι Α-Γ 1 2
Πανευρωπαϊκοί κλειστού 3 3
Πανευρωπαϊκοί Νέων 1 2
Πανευρωπαϊκοί Ε-Ν 2 8
Πρωτάθλημα Ευρώπης

ομάδων (super league)

9η θέση

 

Στα θετικά, όπως φαίνονται στο πίνακα, περιλαμβάνονται:
α. το χρυσό μετάλλιο της Στεφανίδη και η 6η θέση του Κυριαζή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
β. η κατάκτηση τριών μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου ήταν μια πολύ σημαντική συγκομιδή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
γ. η κατάκτηση δύο μεταλλίων και η συνολική κατάταξη 8 αθλητών στους τελικούς (placing table) του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ε-Ν, γεγονός πολύ σημαντικό.
δ. η ομαδική επιτυχία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρών (super league) με την παραμονή στην κατηγορία.

Προβληματισμός για την υπάρχουσα κατάσταση
Ως αφετηρία τονίζω την μεγάλη απώλεια αθλητικού δυναμικού από τις μικρές κατηγορίες στην κατηγορία των νέων σε απόλυτα μεγέθη και σε σύγκριση με άλλες χώρες ιδίου επιπέδου, σε πληθυσμό και σε αθλητικό δυναμικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2013, που ο ΣΕΓΑΣ καθιέρωσε έξτρα οικονομικά κίνητρα σε προπονητές μικρών αγωνιστικών κατηγοριών(Π-Κ και Ε-Ν), αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αθλητών που πετυχαίνουν τα αυξημένα όρια του ΣΕΓΑΣ για συμμετοχή σε θεσμικούς αγώνες μικρών κατηγοριών. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, αυτή η αύξηση ΔΕΝ μεταφράζεται σε αύξηση των επιτυχιών στην κατηγορία των Νέων..
Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται ο μέσος όρος (μ.ο.) σε μεσοπρόθεσμα συγκριτικά στοιχεία του αριθμού των αθλητών που κατατάχθηκαν στους 8 πρώτους (placing table) σε θεσμικούς αγώνες μικρών αγωνιστικών κατηγοριών μεταξύ Ελλάδας – Ολλανδίας – Τσεχίας. Στο πίνακα περιλαμβάνεται και η Πολωνία, ως χώρα πρότυπο αθλητικής ανάπτυξης.

  Παγκόσμιο   Π-Κ                                        2009 – 2011 – 2013

Μ.ο. στρογγυλοποιημένος                           σε ακέραιους αριθμούς

Ευρωπαϊκό Ε-Ν                                                   2011 – 2013 – 2015

Μ.ο. στρογγυλοποιημένος                           σε ακέραιους αριθμούς

Ευρωπαϊκό Νέων                                                    2013 – 2015 – 2017

Μ.ο. στρογγυλοποιημένος                           σε ακέραιους αριθμούς

Ελλάδα 2 4 3
Ολλανδία 1 9 11
Τσεχία 3 6 10
Πολωνία 8 18 24

 

Από τον παραπάνω πίνακα που δείχνει την πορεία 3 γενιών αθλητών από την κατηγορία των Π-Κ έως Νέων [ 2009 Π-Κ 2011 Ε-Ν 2013 Νέοι / 2011 Π-Κ 2013 Ε-Ν 2015 Νέοι / 2013 Π-Κ    2015 Ε-Ν 2017 Νέοι ] και την σύγκριση μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών προκύπτει πολύ καθαρά ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ χαμηλούς αριθμούς σε όλα τα πρωταθλήματα, ανεξάρτητα εάν είναι στην κατηγορία των Παίδων ή την κατηγορία των Νέων, ανεξάρτητα εάν είναι σε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αντίθετα στις άλλες χώρες υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ηλικιακό επίπεδο και σε σχέση με το Παγκόσμιο ή το Ευρωπαϊκό επίπεδο. Βλέπουμε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των αθλητών, που εντάσσονται στον πίνακα με τους 8 καλύτερους αθλητές σε κάθε αγώνισμα, όσο μεγαλώνει η ηλικιακή κατηγορία ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ …
Παρακάτω παρουσιάζεται πίνακας με τον αριθμό των αθλητών που κατατάχθηκαν στους 8 πρώτους (placing table) στα δύο τελευταία (2015 & 2017) Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων (U23) σε επιλεγμένες χώρες, που διεκδικούν την παραμονή ή την άνοδο στην super league του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος χωρών το 2019                 (στις χώρες αυτές μπορούν να προστεθούν και η Ολλανδία – Τσεχία, όπως φαίνονται στο πίνακα 1)

2015 2017
Ελλάδα 3 2
Ελβετία 8 11
Λευκορωσία 9 15
Σουηδία 11 12
Φιλανδία 10 13

Το σκεπτικό της επιλογής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων του 2015 και 2017 έγινε με την βάσιμη προοπτική ότι σημαντικό ποσοστό των εθνικών ομάδων Α-Γ το 2019 όλων των Ευρωπαϊκών χωρών θα είναι οι αθλητές ηλικίας 22-26 χρόνων. Υπενθυμίζω ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρών (Μπρούνο Τζάουλι) θα γίνει το 2019.
Από τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι οι άλλες χώρες, έχουν καλύτερο αθλητικό υλικό και προοπτικές για καλύτερη εθνική ομάδα Α-Γ για το 2019..
Σημειώνω ότι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι υπόλοιποι αθλητές, που δεν ήταν στους 8 πρώτους, δεν έχουν ελπίδες αθλητικής προόδου στα επόμενα χρόνια…
Αυτά τα στοιχεία πιθανόν να δείχνουν την διαφορά της προπονητικής φιλοσοφίας μεταξύ των παραπάνω χωρών και της χώρας μας…. Αυτή η μεσοπρόθεσμη πορεία δείχνει μια ομαλή εξέλιξη του αθλητισμού αυτών των χωρών… σε αντίθεση με τη χώρα μας.. Στον τομέα της προπονητικής ανάπτυξης, φαίνεται να ακολουθούν σωστότερο δρόμο, γιαυτό και έχουν περισσότερους αθλητές με διακρίσεις στην μεγαλύτερη κατηγορία (Νέοι). Με δεδομένο ότι μετά την αγωνιστική κατηγορία των Νέων (20-22χρόνων) εγκαταλείπει τον αθλητισμό ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών, σε όλη την Ευρώπη, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους, θα πρέπει μέχρι αυτή την αγωνιστική κατηγορία να υποστηρίζονται για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση, δηλαδή στη φάση της αθλητικής ωρίμανσης και όχι νωρίτερα (παίδες –έφηβοι).
Η παραπάνω ΥΣΤΕΡΗΣΗ στην μακροχρόνια ανάπτυξη του αθλητισμού μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αλλά σε ότι έχει σχέση με το σύστημα αξιολόγησης των σωματείων και προπονητών από τον ΣΕΓΑΣ και το μέρος της ευθύνης των προπονητών, οφείλουμε να διορθώσουμε την πορεία μας.

Προτάσεις
Ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ επιβραβεύει, με οικονομική στήριξη, μόνο τους αθλητές που θα πετύχουν διάκριση με είσοδο στο τελικό σε θεσμικούς αγώνες ΟΛΩΝ των αγωνιστικών κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι ένας παίδας ή έφηβος αθλητής που διακρίθηκε με μετάλλιο ή τελικό στην κατηγορία του θα παίρνει χρήματα για 1-2 χρόνια και σε περίπτωση που ως Νέος -α, με βελτιωμένες επιδόσεις, δεν καταφέρει να βρεθεί στο τελικό ΔΕΝ θα παίρνει χρήματα, που να είναι θεσμοθετημένα στο σχεδιασμό..
Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μικροί αθλητές που βρίσκονται μαζί με την οικογένεια τους δεν έχουν τα ίδια έξοδα με τους φοιτητές της κατηγορίας των Νέων. Γιαυτό η πρόταση μου είναι να μην παίρνουν χρήματα οι Π-Κ και οι Ε-Ν, ανεξάρτητα από τις αγωνιστικές τους επιτυχίες (προφανώς να είναι εξασφαλισμένοι για προπονητικές συγκεντρώσεις, για ιατρική περίθαλψη και διαμονή, εάν χρειάζεται). Αντίθετα θα πρέπει να βοηθηθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες των Νέων, τότε που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.. όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι αθλητές (Δες Sportsfeed 15/7/17 «Το παράπονο τους μας εξέφρασαν μερικοί από τους αθλητές στην κατηγορία των νέων. Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό U23 διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αν κάποιος μπει στα 22 του χρόνια στη διοργάνωση, δεν προλαβαίνει να ξανά συμμετέχει. Το αποτέλεσμα είναι ότι, η μόνη ευκαιρία που θα έχει για να μπει στο σχεδιασμό, θα είναι σε αγώνες των ανδρών. Κάτι που όπως είναι αυτονόητο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Έτσι μπαίνει το δίλημμα στους ίδιους αν αντέχει η τσέπη τους να αυτοσυντηρούνται στον πρωταθλητισμό ή να τον αφήσουν πιάνοντας κάποια δουλειά για να επιβιώσουν»).
Η οικονομική υποστήριξη των αθλητών που ανήκουν στην κατηγορία των νέων (παράλληλα με εξασφάλιση διαμονής, προπονητικών συγκεντρώσεων και ιατρικής περίθαλψης), όχι μόνο αυτών που κατάφεραν να μπούν στους 12 πρώτους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ, αλλά ΟΛΩΝ των αθλητών που πέτυχαν τα όρια για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες των Νέων, πιστεύω ότι είναι απαραίτητος όρος για την συνέχιση της συστηματικής προπόνησης, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Τα χρήματα για την οικονομική υποστήριξη δεν είναι απαραίτητο να βγούν από το ταμείο του ΣΕΓΑΣ,αλλά θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τους χορηγούς του ΣΕΓΑΣ, από τους μαζικούς δρομικούς αγώνες που διοργανώνει…
Παράλληλα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και η υποστήριξη των σωματειακών προπονητών, για τους αθλητές της αγωνιστικής κατηγορίας U23 και Α-Γ. Συγκεκριμένα τα υφιστάμενα οικονομικά κίνητρα των προπονητών των Π-Κ και Ε-Ν για διακρίσεις (1ος – 3ος σε Πανελληνίους και ΕΞΤΡΑ πριμ για συμμετοχή αθλητή σε διεθνή θεσμικό αγώνα) να θεσπισθούν για προπονητές που γυμνάζουν αθλητές οι οποίοι βρίσκονται στις μεγάλες κατηγορίες Α-Γ και Νέων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/