Connect with us

TOP

Τί είδαμε στην πρεμιέρα του παγκόσμιου

Published

on

Η πρώτη ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων στο Κάλι της Κολομβίας ολοκληρώθηκε και άφησε μία γλυκόπικρη γεύση για την ελληνική ομάδα, που είχε πολυπληθή παρουσία με 17 άτομα και συνολικά έκανε μία καλή αρχή στο πρωτάθλημα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Χουάν Κάρλος Κιντέρο

Κορυφαία στιγμή και εμφάνιση ήταν αυτή του Μίλτου Τεντόγλου, ο οποίος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι σπάνια περίπτωση αθλητή με τρομερές δυνατότητες και προοπτικές για να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Ο 17χρονος Γρεβενιώτης που είναι γνωστές οι κάκιστες συνθήκες στις οποίες προπονείται, στον πρώτο του διεθνή αγώνα εκτός ελληνικών συνόρων, αν και αγχωμένος μέχρι εκεί που δεν πάει με μοναδική ευκολία εκτινάχθηκε σαν ελατήριο και προσγειώθηκε στα 7.57μ.
Χωρίς ιδιαίτερη ταχύτητα, χωρίς την απαραίτητη τεχνική και στο τρέξιμο και στο άλμα, καθώς είναι πρωτάρης αθλητής στίβου, αλλά και με πολύ άγχος και τρεμάμενα πόδια, έβγαλε μεγάλο άλμα στα 7.57μ. με την πρώτη. Τι άραγε μπορούμε να περιμένουμε στον τελικό από αυτό το απίθανο παιδί; Αν βελτιώσει λίγο τις αδυναμίες του και με τις έξι προσπάθειες που θα έχει να κυνηγήσει ένα μεγάλο άλμα, το μετάλλιο δεν είναι καθόλου μακριά.
Δύο Κουβανοί που έχουν κάνει πάνω από 8μ. και ένας Αυστραλός είναι οι μόνοι που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο για το μετάλλιο, αλλά όπως είπε και ο προπονητής του Βαγγέλης Πανανίκος «ο Μίλτος μπορεί να πάει πιο μακριά στον τελικό, θα έχει λύσει και πιστεύω πως θα βγάλει τη μεγάλη επίδοση, περιμένετε και θα δείτε».

Άλλες 3 μεγάλες προκρίσεις
Η πρεμιέρα στο παγκόσμιο στο Κάλι είχε άλλες τρείς σημαντικές προκρίσεις για την Ελλάδα. Η μικρή στο μάτι αλλά πολύ μεγάλη σε ψυχή και σε καρδιά Αλεξία Πολυκράτη, μπαίνοντας στον αγώνα έδειχνε χαμένη και αποπροσανατολισμένη, έκανε όμως υπερπροσπάθεια και όχι μόνο προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400μ. με την 16η επίδοση αλλά πέτυχε και σπουδαίο ατομικό ρεκόρ με 55.38.
Το ίδιο κατάφεραν και οι δύο εμποδίστριές μας στα 400μ., η Άννα Κιάφα και η Ολυμπία Καραγιάννη, που με 61.30 η πρώτη έκανε κι αυτή ατομικό ρεκόρ αγγίζοντας το πανελλήνιορ ρεκόρ (61.22) και πέρασε στα ημιτελικά με την 15η επίδοση, ενώ η δεύτερη με το 61.66 επίσης εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά με την 16η επίδοση. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο κορίτσια ξεπέρασαν εαυτούς.

Τέσσερες άτυχες στιγμές
Πρώτος στο κλίμα του παγκόσμιου μπήκε ο Οδυσσέας Μουζενίδης και ήταν ο πρώτος άτυχος που έμεινε εκτός τελικού στη σφαίρα για λίγα εκατοστά. Με 19.01μ. καλύτερη βολή και άλλες δύο βολές στα ίδια μέτρα περίπου, έμεινε εκτός με την τελευταία βολή ενός απίθανου Κινέζου που έκανε περισσότερο από ένα μέτρο ατομικό ρεκόρ και στέρησε την πρόκριση στο μικρό Οδυσσέα. Ο Μουζενίδης βέβαια είναι και του χρόνου παίδας.
Πολύ άτυχη στάθηκε και η Αφροδίτη Μανιού που στην πρώτη της βολή το ακόντιο έσκασε πέρα από τα 50μ. επίδοση που θα την έστελνε στον τελικό, αλλά δυστυχώς δεν μέτρησε για αντικανονική προσγείωση του ακοντίου. Η πεισματάρα κρητικοπούλα συνέχισε τον αγώνα της και στην τρίτη βολή έβγαλε επίδοση 48.52 με την βρέθηκε στην 13η θέση και για λίγα εκατοστά εκτός τελικού…
Αρκετά κοντά στα ρεκόρ τους βρέθηκαν και η Δέσποινα Μαλταμπέ με την Κωνσταντίνα Σπανουδάκη. Η Μαλταμπέ στο ύψος υπερέβει το 1.73μ. και θα μπορούσε να περάσει το 1.77μ. που οδήγησε στον τελικό του ύψος, αλλά ατύχησε και έμεινε 15η στον κόσμο που μόνο αποτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Όσο για την Σπανουδάκη, βρέθηκε επίσης στην 15η θέση με βολή στα 43.70 και λιγότερο από ένα μέτρο πίσω από την πρόκριση στον τελικό του δίσκου.
Από τα υπολοιπα παιδια, ο Καλογεράκης φάνηκε πως είναι μεγάλος αγωνιστής. Ο νεαρός Κρητικός όχι απλά βρέθηκε μία ανάσα από το ρεκόρ του, αλλά μία ανάσα και από την πρόκριση στα ημιτελικά (53.64 ο τελευταίος χρόνος που πέρασε), που το ήθελε και το πάλεψε όμως το 53.71 δεν αρκούσε.
Ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης μπορεί στα αποτελέσματα να καταγράφονται τρία άκυρα άλματα, όμως όποιος ήταν παρών θα είδε πως ο 16χρονος Κερκυραίος είχε δύο άλματα που αν δεν ήταν άκυρα η μέτρηση θα τα έβγαζε στο 7.30μ. επίδοση που θα τον έστελνε στον τελικό.
Άτυχος ο Δημήτρης Μονόπωλης. Ήθελε 15μ. για να μπεί στον τελικό και το καλύτερό του άλμα στα 14.75μ. ήρθε με πολύ κόντρα άνεμο (-1.6). Σημειωτέον ήταν ο μοναδικός από τους 16 αθλητές που πέρασαν ο οποίος πήδηξε με κόντρα άνεμο!
Για τη Νεφέλη Ράμμου αν και ήταν πάρα πολύ δυσκολη υπόθεση η πρόκριση στα ημιτελικά πλησίασε πολύ κοντά (η τελευταία πέρασε με 14.06), έκανε εξαιρετικό αγώνα και ισοφάρισε το ρεκόρ της.
Παππάς, Καλάκος, Μουλιστάνος, Αλεξίου και Γκέλη είχαν καλή παρουσία, αλλά δεν υπήρχε και η προσδοκία για κάτι πολύ καλύτερο…
Όπως και να έχει αξίζουν πολλά συγχάρητηρια σε όλα τα παιδιά και μακάρι να μείνουν στον αθλητισμού και να μην απογοητευτούν την πορεία και εγκαταλείψουν.

Η Ελληνική παρουσία στην πρεμιέρα
Μήκος – Μίλτος Τεντόγλου – 7.57μ., 4ος
Μήκος – Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης – άκυρος
800μ. – Θανάσης Καλάκος – 1:54.88, 29ος
400μ. – Μιχάλης Παππάς – 48.85, 37ος
400μ.εμπ. – Γιώργος Καλογεράκης – 53.71, 27ος
Τριπλούν – Δημήτρης Μονόπωλης – 14.75, 17ος
Σφαίρα – Οδυσσέας Μουζενίδης – 19.01μ., 13ος
Σφαίρα – Μιχάλης Μουλιστάνος – 17.98μ., 23ος
400μ. – Αλεξία Πολυκράτη – 55.38, 16η
Ύψος – Δέσποινα Μαλταμπέ – 1.73μ., 15η
100μ.εμπ. – Νεφέλη Ράμμου – 14.15, 28η
400μ.εμπ. – Άννα Κιάφα – 61.30, 15η
400μ.εμπ. – Ολυμπία Καραγιάννη – 61.66, 16η
Δίσκος – Κωνσταντίνα Σπανουδάκη – 43.70μ., 15η
Δίσκος – Δήμητρα Αλεξίου – 39.72μ., 27η
Ακόντιο – Αφροδίτη Μανιού – 48.52μ., 13η
Ακόντιο – Ελένη Γκέλη – 43.18μ., 27η

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/