Connect with us

EDITORIAL

Αποστολή Ντόχα: Τι είδαμε την 5η μέρα

Published

on

Σε μία φράση μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλα όσα είδαμε σήμερα στο στάδιο Καλίφα και αφορούν τον ελληνικό στίβο: Το παρόν (Αναστασάκης) και το μέλλον (Φραντζεσκάκης).

Ντόχα  Θανάσης Νικολάου[email protected] 
φωτογραφίες ΑΝ Sports and Media photo agency

Οι δυο Χανιώτες σφυροβόλοι δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος όμως θα πρέπει να δούμε τα θετικά. Ο Μιχάλης Αναστασάκης ανταπεξήλθε σε μία μακρά σεζόν, κάνοντας αρκετούς αγώνες, σχεδόν όλους σε υψηλό επίπεδο. Έμεινε 13ος και εκτός τελικού. Είναι η περίφημη θέση του μ….α όπως την αποκαλούν οι αθλητές. Να μην μπερδευόμαστε ωστόσο. Είναι 13η θέση στον κόσμο, όχι σε κάποιο μίτινγκ της πλάκας. Ο Αναστασάκης έπρεπε να είναι στον τελικό και να μπει στην οκτάδα. Δεν μπήκε. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης είναι άλλη περίπτωση. Περίπου δύο χρόνια πριν έκανε προπόνηση σε παραλία χωρίς κλωβό και ακυρώθηκε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων μην μπορώντας να βγάλει τη σφύρα από τον κλωβό. Δύο χρόνια αργοτερα, είναι ο έφηβος σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών. Έπρεπε να έρθει σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ας έριχνε τρεις άκυρες βολές ή τρεις εξηντάρες. Λίγη σημασία θα είχε αυτό καθώς είναι έφηβος και αυτό ήταν μια εμπειρία υπερπολύτιμη. Την επόμενη φορά θα ξέρει τί πρέπει και τί δεν πρέπει και πως να κινηθεί γιατί πολύ απλά θα το έχει ξανακάνει. Το 2003 στο Παρίσι οι Τζαμαϊκανοί είχαν πάρει μαζί τους τον Γιουσέιν Μπολτ που δεν είχε αγωνιστεί καν. Ήθελαν να πάρει… μυρωδιά. Α και να μην το ξεχνάμε ο Φραντζεσκάκης έριξε δυο 73αρες βολές και μία άκυρη.

Στα υπόλοιπα, είδαμε έναν τελικό όνειρο στο επί κοντώ. Μια στεναχώρια που δεν υπήρχε Έλληνας την είχαμε. Ότι μας έλλειψε ο Λαβιλενί…. μας έλειψε. ‘Ομως αυτό το σόου που έδωσαν οι Ντουπλάντις – Κέντριξ (κατά κύριο λόγο) και Λίσεκ κατά δεύτερο, ήταν πραγματικά απολαυστικό. Σουηδός και Αμερικανός έκαναν σήμερα συνολικά 25 άλματα (23 + 22) και έσωσαν την παρτίδα στο τρίτο άλμα από δύο φορές ο καθένας. Αρχίσαμε και βλέπουμε τελικούς που κρίνονται κοντά στα έξι μέτρα. Στους Ολυμπιακούς τα 6μ. ίσως να μην είναι αρκετά για το χρυσό.

Απίθανος ήταν και ο τελικός του ακοντισμού στις γυναικές. Στη δεύτερη προσπάθεια η Χούιχουι Λιου είχε 65.06μ. και η Κριστίν Χούσονγκ 65.05μ. Στην 5η προσπάθεια, η Σίγινγκ Λιου εριξε 65.88μ. και πέρασε πρώτη με την Χιούχουι Λιου να αδυνατεί να απαντήσει ρίχνοντας 65.49μ. Στην έκτη βολή, εμφανίστηκε η Κέλσι Λι Μπάρμπερ που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή 62.95 – 61.40 – 58.34 – 60.90 – 63.65 και ήταν εκτός μεταλλίων. Ρίχνει στην 6η 66.56μ. και παίρνει το χρυσό.

Απίθανος και ο Ντόνοβας Μπράζιερ στα 800μ. Έτρεξε σε 1:42.34 και έγινε ο 9ος ταχύτερος όλων των εποχών ενώ κατέρριψε και το ρεκόρ αγώνων (1:43.06 από το 1987 του Μπίλι Κόντσελα).Όλα αυτά έγιναν υπό το βλέμμα του Ντέβιντ Ρουντίσα, του μοναδικού ανθρώπου που έχει κατεβεί το 1:41 και μάλιστο το έκανε σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων (2012). Ο Κενυάτης είναι μυθική μορφή, όμως τα προσωπικά προβλήματα τον έχουν βγάλει off. Όλοι θέλουν να επανέλθει και περισσότερο από όλους ο Σεμπ Κόου που τον έχει χαρακτηρίσει ως τον αγαπημένο του αθλητή.

Ο τελευταίος τελικός της ημέρας, ήταν το 200αρι. Μάλλον πολύ φασαρία για το τίποτα. Ο Νόα Λάιλς έχει ακόμα δρόμο για να γεμίσει τα παπούτσια του Γιουσέιν Μπολτ και να απειλήσει τα ρεκόρ του. Πριν το τελικό κάποιοι μιλούσαν για 19.30. Τελικά 19.83…Δυναμική και η επιστροφή του Αντρέ Ντε Γκρας που με 19.95 πήρε το αργυρό. Ο Καναδός είναι πραγματικά καλός σπρίντερ και μόλις επανέλθει κανονικά μπορεί να γίνει αυτός που θα σπάσει την αλυσίδα στα 100 – 200 – 400 – 800 που φαίνεται πως έχουν αγκαζάρει από τώρα οι Αμερικανοί στους Ολυμπιακούς.

Στα 400αρια, μας εντυπωσιάσει ο Κιράνι Τζέιμς που δείχνει να είναι πολύ καλά και μπορεί να τη φέρει στον Μάικ Νόρμαν, ενώ πολύ εντυπωσιακή ήταν η Σονάι Μίλερ Ουίμπο. Είναι έτοιμη για 48αρι χαμηλό (48.50 και κάτω). Η Σάνια Ρίτσαρντς του 48.70 που παρακολουθεί τους αγώνες ως σχολιάστρια παραδίπλα μας, είναι σίγουρη πως η Μίλερ Ουίμπο θα κάνει ατομικό ρεκόρ (48.97).

Σε πολύ καλή κατάσταση και η Σίντνι Μακλάφλιν στα 400μ. εμπόδια. Πολύ άνετη έκανε 54.45. Έχει τρομερό πέρασμα στο εμπόδιο και ταχύτητα. Με την Κόρι Κάρτερ εκτός, η Μακλάφλιν θα πάρει τον τίτλο και μαζί και το παγκόσμιο ρεκόρ (52.20) από τη Ντιλάιλα Μουχάμαντ.

Για τον Μπαρσίμ θα τα πούμε μετά τον τελικό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/