Connect with us

TOP

Τί ισχύει με το ranking system που ξεκινά σύντομα

Published

on

To παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ολοκληρώθηκε και επίσημα με την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου της IAAF. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα στον ανοιχτό στίβο και τη διαδικασία πρόκρισης σε αυτό.

Μπέρμιγχαμ Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

θεωρείται βέβαιο πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει να λειτουργία η διαδικασία του ranking για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες από το οποίο θα προκύψουν και αυτοί που θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα. Το πως θα λειτουργήσει το ranking το εξηγεί εξαιρετικά το BBC παίρνοντας ως παράδειγμα τα 200μ.
Ο Τούρκος Ραμίλ Γκουλίεφ είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2017, υπάρχουν όμως 10 αθλητές που έχουν τρέξει ταχύτερα από τον Γκουλίεφ το 2017, μεταξύ των οποίων και ο δεύτερος στους Ολυμπιακούς του Ρίο, Αντρέ Ντε Γκρας που τραυματίστηκε όμως λίγο πριν το παγκόσμιο. Υπάρχει και ο Γουέιντ Βαν Νίκερκ που έτρεξε του δύο από τα τέσσερα ταχύτερα 200αρια του 2017, ενώ εν ενεργεία είναι ο δεύτερος ταχύτερος όλων των εποχών, Γιόχαν Μπλέικ.
Τα πράγματα δεν είναι όσο μπερδεμένα φαίνονται. Το αντίθετο μάλιστα είναι πολύ απλά και εφαρμόζονται πολλά χρόνια στο τένις. Εκεί όπου η συμμετοχή σε πολλά δυνατά τουρνουά δίνει τους ανάλογους πόντους με τον Φέντερερ και την Χάλεπ να είναι στην κορυφή της κατάταξης. Αυτό θα γίνει και στο στίβο.
Ήδη έχουν προκύψει αρκετές ενστάσεις όμως αυτό το σύστημα, πρώτον υποχρεώνει τους σταρ να συμμετέχουν σε αρκετούς αγώνες και δεύτερον καθιστά την πρόκριση πιο αξιοκρατική καθώς πλέον δε θα μπορούν κάποιοι να κάνουν φοβερές επιδόσεις στο ξεκίνημα της σεζόν στο υψόμετρο και στη συνέχεια να μην αγωνίζονται καθόλου μέχρι τη διοργάνωση στόχο.
Η IAAF πλέον θα αρχίσει να κατατάσσει τους αθλητές και τις αθλήτριες από το μέσο όρο που θα προκύπτει από τις πέντε κορυφαίες επιδόσεις των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες όμως θα αξιολογούνται με βάση τον αγώνα που θα έχει πραγματοποιηθεί. Η IAAF θα αξιολογήσει (όπως ακριβώς και στο τένις) τη σπουδαιότητα ενός αγώνα και την αξία ενός μίτινγκ. Αυτό σημαίνει (για παράδειγμα) πως το 20.05 στα 200μ. των ανδρών που έγινε σε έναν αγώνα ντάιαμοντ λιγκ θα έχει σαφώς καλύτερη αξιολόγηση από το 20.05 που έγινε σε κάποιο τοπικό αγώνα.
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια η IAAF είχε δημοσιεύσει το ranking για την περίοδο 2000-2006 για να προκαλέσει διαδραστικότητα με τους φιλάθλους, όμως οι «παλιοσειρές» της παγκόσμιας ομοσπονδίας είχαν αντιδράσει τότε καθώς σε περίπτωση εφαρμογής του, χανόταν σημαντικό μέρος της δύναμης των εθνικών ομοσπονδιών και το εγχείρημα εγκαταλήφθηκε γρήγορα.

Πόσο επηρεάζει τον ελληνικό στίβο
Οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας δε θα έχουν κάποιο πρόβλημα καθώς ήδη είναι παρόντες σε μέγαλα μίτινγκ. Θα υπάρχουν όμως ζητήματα στην ελίτ κατηγορία των Ελλήνων. Σίγουρα σε αυτήν των ριπτών και ειδικότερα τη σφυροβολία. Ο Μιχάλης Αναστασάκης δε θα αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων φέτος επειδή ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να μη στείλει αθλητές. Αν αυτό συμβεί και του χρόνου τότε η ομοσπονδία ουσιαστικά θα σαμποτάρει την προσπάθεια πρόκρισης του Αναστασάκη, αφού θα του στερεί έναν αγώνα υψηλής αξιολόγησης. Όμως και αυτός ο ένας αγώνας δε θα είναι αρκετός. Ο Αναστασάκης θα πρέπει να αγωνιστεί και σε δύο challenge της σφυροβολίας.
Θα πρέπει λοιπόν η ομοσπονδία να ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό για το 2019 αν θέλει στη Ντόχα να μη συμμετάσχει με 6-7 αθλητές και αθλήτριες, λιγότερους δηλαδή από ότι στο παγκόσμιο κλειστού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/