Connect with us

TOP

Τί μας έμεινε από το Καζάν

Published

on

Το 16ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου ολοκληρώθηκε και πλέον μετράμε αντίστροφα για το 17ο που θα διεξαχθεί το 2017 στη Βουδαπέστη. Τί μας έμεινε από αυτές τις 18 μέρες αγώνων; Σίγουρα όχι το μεικτό ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

1. Η ομάδα που δεν ήθελε να χάσει
Δε χωρά αμφιβολία πως η ομάδα που θα μπορούσε να κοντράρει τους Σέρβους στο τουρνουά της υδατοσφαίρισης, ήταν η ελληνική. Άλλωστε εμείς τους φιλοδωρήσαμε την τελευταία ήττα. Εντός έδρας μάλιστα, με 12-9 στα πέναλτι (από τότε ξεκίνησε το… φαινόμενο), στο τουρνουά του Νις. Για όσους βιαστούν να κάνουν λόγο για φιλικό, να πούμε ότι κανένα παιχνίδι Ελλάδας-Σερβίας δεν είναι φιλικό.
Ο τρόπος που αγωνιζόταν η Εθνική στο Καζάν και πεισματική της άρνηση να ηττηθεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι, την κατέστησαν την αγάπημενη του κοινού στο Καζάν. Το ίδιο έγινε και στα social media με σχόλια από ολόκληρο τον πλανήτη για την ομάδα που πάλευε μέχρι να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα. Δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο για να ξαναδούμε αυτήν την ομάδα. Αυτή τη φορά στο ευρωπαϊκό που θα γίνει στη Σερβία, τη μοναδική χώρα στον πλάνήτη που βγάζει 1.5 εκατομμύριο κόσμο στους δρόμους για επιτυχία της εθνικής. Δεν χάνεται με τίποτα αυτή η διοργάνωση.

2. Οι Έλληνες σπρίντερ
Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέας Μελαδίνης, Χρήστος Κατραντζής και Ανδρέας Βαζαίος ήταν εντυπωσιακοί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα της κολύμβησης. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως αυτή η ομάδα θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης είναι σίγουρο πως θα κάνει αρκετά καλύτερο χρόνο από το 3:16.83. Στο ευρωπαϊκο του Λονδίνου, δίχως Αμερικανούς, Κινέζους, Αυστραλούς, Βραζιλιάνους, Ιάπωνες, Καναδούς, όλα είναι ανοιχτά σε μία συμμετοχή στον τελικό.

3. Σταθερή αξία ο Γιαννιώτης
Όταν σε όποια διοργάνωση και αν αγωνίζεσαι είσαι μεταξύ των φαβορί για μετάλλιο, τότε τα λόγια περισσεύουν. Ο τρόπος που αγωνίζεται το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό και σε καθηλώνει σε ένα αγώνισμα που είναι από τα πιο δύσκολα να παρακολουθησεις, ακόμα και τηλεοπτικά. Όταν όμως στα μισά της κούρσας ο Γιαννιώτης δεν είναι καν στους 20 πρώτους και ξαφνικά μετά τα 7,5 χιλιόμετρα εμφανίζεται κάπου στην 20η θέση και αρχίζει την επίθεση για να τους περάσει όλους ή σχεδόν όλους, τότε μιλάμε για ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνίσματα του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

4. Η ψυχάρα Νόρα Δράκου
Θέλει πολύ μεγάλα κότσια για να καταφέρει κάποιος αυτό που κατάφερε η νεαρή Πατρινιά. Για 1,5 χρόνο ήταν εκτός πισίνας με σοβαρό τραυματισμό και χειρουργείο. Πάνω στα καλύτερα της κινδύνεψε να σταματήσει τον αθλητισμό. Τελικά όχι μόνο δε σταμάτησε, αλλά επέστρεψε για να αποδείξει ότι όντως η πίστη κινεί ακόμα και βουνά. Τελικός στα 50μ. ύπτιο και πρόκριση στους Ολυμπιακούς στα 50μ. ελεύθερο. Το αποτέλεσμα από μόνο του είναι σπουδαίο. Λαμβάνοντας υπόψη το τί πέρασε η Δράκου, το επίτευγμα είναι τεράστιο.

5. Η «μηχανή» Αραούζου
Ο θηλυκός (και νεότερος) Γιαννιώτης. Ίδια τακτική, ίδιο αποτέλεσμα. Ήρθε από πολύ πίσω και πήρε το αργυρό μετάλλιο στα 5χλμ. Θα έκανε το ίδιο και στα 10χλμ. αν δεν έκανε λάθος στην τακτική και να ξεκινήσει την αντεπίθεση νωρίς. Για κακή τύχη όλων των υπολοίπων αθλητριών, πήρε την πρόκριση για το Ρίο. Εκεί υπάρχει ένας αγώνας και η «μηχανή» θα δουλέψει καλύτερα με λιγότερα χιλιόμετρα επιβάρυνσης.

6. Η αήττητη Λεντέκι
Αυτό που συμβαίνει με την Αμερικανίδα είναι εξωπραγματικό. Τέτοια κυριαρχία και σε τόσο μικρή ηλικία δεν κατάφερε ούτε ο Ίαν Θορπ, ούτε ο Φελπς. Από 15 χρονών δεν έχει χάσει σε κανέναν τελικό. Στο Καζάν πήρε 5 χρυσά, τα τέσσερα σε ατομικό αγώνισμα «σκουπίζοντας» το ελεύθερο από τα 200μ. μέχρι τα 1.500μ. κάνοντας και τρεις φορές παγκόσμιο ρεκόρ. Το… τρομακτικό της υπόθεσης είναι πως μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο δε θα έχει πλέον άλλες υποχρεώσεις. Τελείωσε φέτος το λύκειο και θα στο Στάνφορντ θα πάει μετά το Ρίο. Δήλωσε πως θα επικεντρωθεί στο τρεμπλ (200μ., 400μ. και 800μ., στους Ολυμπιακούς δεν έχει 1.500μ. στις γυναίκες) και το έχει ήδη στην τσέπη της.

7. Το μυστήριο με τον Σουν
Ο Κινέζος ήταν από τα πιο αμφιλεγομένα πρόσωπα του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ένα χρόνο πριν ήταν τιμωρημένος για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ομοσπονδία του, του χαρίστηκε. Επέστρεψε και προσπάθησε να γίνει ο αρσενικός… Λεντέκις. Πήρε τα 400μ. και τα 800μ. αλλά του στέρησε το χρυσό ο Βρετανός Γκάι στα 200μ. ελεύθερο. Στο αγώνισμα που ήταν το απόλυτο φαβορί (1.500μ.) ελεύθερο δεν εμφανίστηκε στον τελικό. Εμφάνισε καρδιολογικό πρόβλημα και οι Κινέζοι τον… εξαφάνισαν από την πισίνα. Υπήρξαν και καταγγελίες για αντιαθλητική συμπεριφορά προς Βραζιλιάνα κολυμβητρια στη διάρκεια της προθέρμανσης. Σημερινό ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να σταματήσει την κολύμβηση λόγω καρδιάς.

8. Η αντεπίθεση της Αυστραλίας
Για πολλά χρόνια οι μάχες ΗΠΑ-Αυστραλίας ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην κολύμβηση. Ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες για να δει τις δύο υπερδυναμεις της πισίνας να κοντράρονται. Στο Καζάν, οι Αυστραλοί έχασαν τον τίτλο στο ομαδικό από τις ΗΠΑ, όμως παρουσίασαν μια φουρνιά αθλητών που είναι έτοιμη να επεναφέρει την Αυστραλία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπροστάρισες οι αδελφές Κάμπελ οι οποίες έμαθαν να κολυμπούν στη λίμνη Μαλάγουι παρέα με ιπποπόταμους και κροκόδειλους! Η Κέιτ στα 16 ήταν ήδη Ολυμπιονικης στους Αγώνες του Πεκίνου και πέρσι στη Βαρκελόνη παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100μ. ελεύθερο. Στο Καζάν εμφανίστηκε και η μικρή της αδελφή, Μπόντε και οι δυο τους σάρωσαν τα σπριντ. Τρία χρυσά (50μ., 100μ. και 4Χ100μ. ελεύθερο) και ένα χάλκινο (100μ.) αποδεικνύουν ότι το κολύμπι δίπλα σε ιπποπόταμους και κροκόδειλους κάνει… καλό.

9. Ο τεράστιος Ράιαν Λόχτι
Σε ηλικία 31 ετών, ένας κολυμβητής θεωρείται βετεράνος. Όχι ο Ράιαν Λόχτι. Ο Αμερικανός ήταν ο σούπερ σταρ του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Το επίκεντρο όπου και αν πήγαινε και ο αθλητές με τις περισσότερες selfie από θαυμαστές (φιλάθλους και αθλητές). Δεν είπε όχι σε κανέναν! Αυτό είναι που τον κάνει πραγματικά τεράστιο. Κέρδισε τρία χρυσά (200μ. μεικτή ατομική, 4Χ100μ. μεικτή, μεικτή 4Χ100μ. ελεύθερο) και ένα αργυρό (4Χ200μ. ελεύθερο) όμως αυτό που έμεινε ήταν η κίνηση του να χαρίσει ένα από τα χρυσά του μετάλλιο σε ένα μικρό φίλαθλο που βρέθηκε στην πισίνα. «Όταν ήμουν μικρός, ζήτησα αυτόγραφο από διάσημο Ολυμπιονίκη και μου το αρνήθηκε. Τότε αποφάσισα, αν ποτέ γίνω μεγάλος και διάσημος να μην αρνηθώ ποτέ σε κάνεναν θαυμαστή αυτόγραφο ή φωτογραφία» έχει δηλώσει ο Λόχτι και αυτό ακριβώς κάνει πράξη κάθε φορά…

10. Ευχαριστούμε Τσαντ και Μπραντ Λε Κλος
Ο μεγάλος απόντας από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν, ήταν ο Μάικλ Φελπς. Ο Αμερικανός έμεινε εκτός λογω τιμωρίας (επειδή οδηγούσε μεθυσμένος) αλλά από ότι φαίνεται αυτό του έκανε καλό. Σταμάτησε τον αθλητισμο λόγω έλλειψης κινήτρου, τον άρχισε και πάλι δίχως όμως να είναι ο πεινασμένος Φελπς των προηγούμενων ετών. Αυτήν την πείνα φρόντισαν να επαναφέρουν οι αντίπαλοι του, με διάφορες δηλώσεις που έκαναν στο Καζάν και μείωναν τον ίδιο. Πρώτος και καλύτερος ο Τσαντ Λε Κλος έχοντας και τον πατέρα του Μπραντ. «Έκανα χρόνο που ο Φελπς έχει να κάνει πολλά χρόνια» δήλωσε και την επόμενη ο Αμερικανός κόντεψε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ! «Καλός ο χρόνος του, αλλά εγώ είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής» ήταν η επόμενη ατάκα και σε ένα χρόνο από τώρα, ολόκληρος ο πλανήτης θα παρακολουθήσει μία από τις πιο αναμενόμενες κούρσες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/