Connect with us

TOP

Τί περιμένουμε στον ελληνικό στίβο το 2018

Published

on

Το 2018 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τον ελληνικό στίβου με τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες να ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία. Οι έμπειροι βρίσκονται στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, οι ταλαντούχοι έχουν πλέον τις απαραίτητες εμπειρίες και το μόνο που μένει είναι η… υγεία. Αν δεν υπάρξουν ατυχίες (όπως το 2017) τότε, από πλευράς επιδόσεων τουλάχιστον, το 2018 αναμένεται να είναι… ιστορικό.

Τρία χρυσά μετάλλια από τη Στεφανίδη
Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ, ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Βερολίνο και ηπειρωτικό κύπελλο στην Οστράβα. Είναι τρεις διοργανώσεις που αν η Στεφανίδη κερδίσει τα χρυσά μετάλλια θα πετύχει κάτι που μόνο η Γέλενα Ισινμπάεβα είχε καταφέρει. Να έχει ταυτόχρονα όλους τους διαθέσιμους τίτλους στην κατοχή της (η Ρωσίδα το πέτυχε την περίοδο 2004-2008).

Πέντε μέτρα από τη Στεφανίδη στο επί κοντώ
Πρώτος στόχος για την Στεφανίδη αποτελεί πάντα το μετάλλιο. Πλέον όμως, έχει στο μυαλό της και το όριο των πέντε μέτρων το οποίο έχουν περάσει μόνο τρεις αθλήτριες. Ισινμπάεβα, Σουρ και Μόρις. Το 2018 ενδεχομένως να είναι πιο έτοιμη από ποτέ για να κάνει αυτό το ύψος σε επίσημο αγώνα.

Έξι μέτρα από τον Φιλιππίδη στο επί κοντώ
Το 2017 ήταν υποσχόμενο για τον Κώστα Φιλιππίδη τον οποίο φρέναρε ο τραυματισμός του. Το 2018 θα ξεκινήσει υγιής με την προσδοκία φέτος να περάσει τα έξι μέτρα. Πρόκειται για ένα ύψος που το έχει στις προπονήσεις και μένει να το κάνει και σε αγώνα. Θα φανείς στους πρώτους του αγώνες στον κλειστό αν επιστρέφει στην κατάσταση που ήταν πέρσι.

90 μέτρα από τον Κυριαζή στον ακοντισμό
Αν και μόλις 22 ετών φέτος (ηλικία μικρή για ακοντιστή) τα 90 μέτρα δεν αποτελούν επίδοση πάνω από τις δυνατότητες του τελειόφοιτου φέτος στο Τέξας Α&M. Ο υγιής και χωρίς προβλήματα σε ώμο, αγκώνα και προσαγωγούς Κυριαζής, μπορεί να ρίξει πάνω από 90 μέτρα και να γράψει ιστορία. Αν τα καταφέρει, σε ηλικία 22 ετών θα γίνει ο νεότερος στην ιστορία του ακοντισμού που πέρασε τα 90 μέτρα. Ο Τέρο Πιτκαμάκι έχει το σχετικό ρεκόρ μέχρι στιγμής, αφού τα κατάφερε σε ηλικία 23 ετών.

Πρωταγωνίστριες οι αποστάσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλέον παραμέλημένο κομμάτι του στίβου στην Ελλάδα, είναι οι μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει το 2018. Επιστρέφει η υγιής πλέον, Αλεξία Παππά η οποία ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της σε μαραθώνιο. Θα ξεκινήσει πρώτα με τον ημιμαραθώνιο της Νέας Υόρκης όπου το 1:11:52 που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ και ανήκει στη Ράνια Ρεμπούλη κινδυνεύει με κατάρριψη. Στο Βερολίνο η Παππά έχει στόχο να τρέξει 10.000μ. αλλά και μαραθώνιο. Επίσης υπάρχει η Αναστασία Μαρινάκου που το 2018 αναμένεται να επανακάμψει αφήνοντας πίσω το κακό 2017.
Και στους άνδρες όμως υπάρχουν προσδοκίες. Ο Ανδρέας Δημητράκης πάει για 1.500αρι κάτω από το 3:39 και ο Θάνος Καλάκος θα είναι σίγουρα πιο γρήγορος φέτος στα 800μ. (έχει 1:48.59). Στα υπόψη και οι πολύ ταλαντούχοι Νίκος Σάκης και Γιώργος Μηλιαράς του Μιχάλη Αναγνώστου.

Δύο άλτες του ύψους πάνω από τα 2.30μ.
Κώστας Μπανιώτης και Αντώνης Μάστορας επιστρέφουν στην ενεργό δράση υγιείς και μαζί θέλουν να επιστρέψουν και στα μεγάλα άλματα. To 2015 ήταν η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα είχε δύο άλτες πάνω από το 2.30μ. με τον Μπανιώτη να έχει 2.31μ. στο παγκόσμιο του Πεκίνου και τον Μάστορα 2.30μ. στο μίτινγκ του Σεκεσφέρχερβαρ της Ουγγαρίας. Θα επαναλάβουν το κατόρθωμα φέτος, έστω και αν προέρχονται από τραυματισμούς και αποχή;

Μετάλλιο στο Βερολίνο από τον Τεντόγλου στο μήκος
Με το 8.30μ. που έκανε στο πανελλήνιο πρωτάθλμα, ο Μίλτος Τεντόγλου έκλεισε τη σεζόν στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης πίσω από τον Ρώσο Μένκοφ που πήδηξε 8.32μ., τον Ισπανό Κάσερες με 8.31μ. (σε υψόμετρο) και τον Τσέχο Γιούσκα με 8.31μ. Φέτος Ο Τεντόγλου θα είναι 20 ετών και θα έχει πλέον τις εμπειρίες από Ολυμπιακούς και παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό (ανδρών) και οι προσδοκίες που υπάρχουν είναι πολύ υψηλές.

Κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ στη σφαιροβολία
Το 20.74μ. του Δημήτρη Κουτσούκη αντέχει από το 1989. Το πλησίασε ο υγιής Νίκος Σκαρβέλης ρίχνοντας το 2016 στις ΗΠΑ, 20.61μ. Φέτος έχει δηλώσει ότι στοχεύει να πάει πάνω από τα 21 μέτρα, κάτι που το έχει κάνει στις προπονήσεις. Μένει να τον δούμε να το κάνει και σε αγώνα, καθώς η βολή πάνω από τα 21 μέτρα θα είναι ιστορική. Το έχουν καταφέρει 142 αθλητές από ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά όχι Έλληνας.

Παρουσία ομάδας σκυτάλης σε τελικό ευρωπαϊκού
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, απέδειξε πως στη σκυτάλη δε χρειάζεσαι τέσσερις πολύ γρήγορους (ή γρήγορες). Χρειάζεσαι καλή ομάδα ιδίως στα 4Χ100μ. όπου οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές. Στο Βερολίνο η Εθνική ομάδα του στίβου μπορεί να διεκδικήσει να στείλει ακόμα και τρεις ομάδες (4Χ100μ. ανδρών, 4Χ100μ. και 4Χ400μ. γυναικών).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/