Connect with us

TOP

Τί πρέπει να γνωρίζεις για το μαραθώνιο

Published

on

Το δρομικό κίνημα μεγαλώνει διαρκώς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση, φτάνοντας το 2016 να διοργανώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια περισσότεροι αγώνες από ποτέ. Ωστόσο όμως πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα προτού πάρουμε την απόφαση να δηλώσουμε συμμετοχή σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων. Ο Χρήστος Γαρέφης έκανε μια εξαιρετική ανάλυση για το μαραθώνιο δρόμο την οποία αξίζει πραγματικά να διαβάσουν όλοι όσοι ασχολούνται με το δρομικό κίνημα.

Ακολουθεί η ανάλυση του Χρήστου Γαρέφη
«Με 3 βήματα ανά δευτερόλεπτο ±0.5% τρέχουν κατά μ.ο. οι περισσότεροι δρομείς στον μαραθώνιο.
Εκείνο που κάνει την διαφορά είναι το μήκος του διασκελισμού. Αυτό κυμαίνεται από 1,70 -1.75μ. για τους τοπ αθλητές των 2,07 ωρών (3 λεπτά/χλμ.) και φτάνει έως και το 1,25μ. για τους δρομείς των 3,5 ωρών (5 λεπτά/χλμ.) .
Για τους πιο αργούς χρόνους το μήκος του διασκελισμού πέφτει και δεν υπάρχουν σταθερές παράμετροι . Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι TOP θα χρειαστούν 24000 ±1% βηματισμούς
και οι δρομείς των 3,5 ωρών 34.000 ±1.5%.
Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 11.000 περίπου βηματισμών μεταξύ του 2,07 ωρών και του 3,5 ωρών.
Αυτό σημαίνει ότι ο δρομέας των 3,5 ωρών θα κουράσει το σώμα του 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου περισσότερο από τους elite και θα κάνει 11.000 περισσότερες επαναλήψεις.
Η διαφορά ταχύτητας βέβαια είναι 8 χλμ. /ώρα ,20χλμ. για τους elite, 12χλμ. για την Β ομάδα.
Βιοκινητικά πάντως στο σύνολο της επιβάρυνσης οι 2 ομάδες είναι κοντά. Επιβαρύνουν τον αχίλλειο τένοντα με πολλά κιλά. Παρομοίως και οι πιο αργοί χρόνοι με τους περισσότερους βηματισμούς και τα περισσότερα κιλά (στην πλειοψηφία) υφίστανται καταπονήσεις τεράστιες . Για αυτό τον λόγο πολλοί αθλητές χρειάζονται πρώτες βοήθειες και μερικές φορές μεταφορά με νοσοκομειακές μονάδες.
Το σύνολο των καρδιακών παλμών ενός TOP δρομέα είναι 127 λεπτά Χ 178 = 22606 ±3%. και το σύνολο των αθλητών των 3,5 ωρών 210 λεπτά Χ 150 = 31500 ±5%.
Διαπιστώνετε λοιπόν το τεράστιο μέγεθος της δυσκολίας ασχέτου επίδοσης.
Το δε σύνολο των καρδιακών παλμών στους αθλητές των 5 ωρών είναι 300 Χ 140 =42.000 ±7%.
Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου ο γαστροκνήμιος μυς, ο αχίλλειος τένοντας, το γόνατο και η οσφυική χώρα δέχονται επιβαρύνσεις ανάλογες με το βάρος και την ταχύτητα του καθενός όπως ανάλογη είναι η κόπωση από τη συνολική διάρκεια του αγώνα για τον καθένα.
Υπάρχουν μαθηματικοί τύποι που υπολογίζουν ακριβώς.
Το μόνο βέβαια σίγουρο είναι ότι ο μαραθώνιος είναι πολύ σκληρός αγώνας για όλους. Μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για την πλειοψηφία των αγωνιζομένων.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι τερματίζουν έναν μαραθώνιο και ειδικά αυτόν της Αθήνας με τα υψομετρικά που δυσκολεύουν αφάνταστα τους δρομείς.
Η πρόταση μας είναι πριν ξεκινήσετε ένα μαραθώνιο να βεβαιωθείτε ότι το ποσοστό λίπους είναι τουλάχιστον ±13% για τους άνδρες και ±18% για τις γυναίκες. Διαφορετικά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι.
Το ιδανικό βέβαια είναι να τρέχουν άνδρες με ποσοστό 8-9% και γυναίκες με 13% (3%=5% και 8% elite).
Επίσης υπάρχουν σωματότυποι οι οποίοι δεν πρέπει να τρέχουν μαραθώνιο. Αναφερόμαστε για τους ψηλούς, ογκώδεις αθλητές που ακόμα και με χαμηλό ποσοστό λίπους έχουν πολλά κιλά. Μπορούν βέβαια να δοκιμάσουν 1 φορά αλλά μέχρι εκεί.
Υπάρχουν πολλοί αγώνες μεσαίων αποστάσεων που ταιριάζουν σε πολλούς, σχεδόν σε όλους. Ο μαραθώνιος χρειάζεται προσοχή. Μεγάλη προετοιμασία, πολύ γυμνασμένα κάτω άκρα και φυσικά ιδανικό βάρος. Καλό είναι να συμβουλεύονται όλοι τους προπονητές και τους φτασμένους αθλητές.
Είναι επαναλαμβάνω άξιοι θαυμασμού όσοι τερματίζουν τα 42.195 μέτρα. Προσωπικά το έκανα μια φορά και κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι. Αξίζει τον κόπο μια φορά να νιώσεις την αίσθηση αυτού του μοναδικού αγώνα (με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε). Όσοι όμως προσπαθούν συστηματικά πρέπει να προσέχουν πολύ και να έχουν προπονητές και ομάδες κοντά τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι ατυχήματα και δύσκολες καταστάσεις στους αγώνες».

Ο Χρήστος Γαρέφης είναι Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, παγκόσμιος πρωταθλητής τριάθλου έχω υπάρξει κολυμβητής, πολίστας, τενίστας και παραμένει ενεργός δρομέας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/