Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τι ξεχωρίσαμε στο πανελλήνιο Κ20

Published

on

Οι έφηβοι και οι νεάνιδες έδειξαν ότι είναι παρόντες και παρούσες ακόμα και υπό τη σκιά της πανδημίας δεδομένου ότι ζήσαμε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα με ρεκόρ και όμορφες στιγμές.

Ιωάννινα
Παναγιώτης Βότσης– [email protected]
φωτογραφίες
Γιάννης Εμμανουηλίδης – Sportsimages.gr

Οι νεάνιδες σίγουρα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο με δεδομένο ότι στον απολογισμό καταγράφονται ένα παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων, 2 πανελλήνια ρεκόρ νεανίδων και 2 πανελλήνια ρεκόρ κορασίδων. Πέρα από αυτές τις αυτονόητες στιγμές που ξεχώρισαν είδαμε αθλητές από τη μικρότερη κατηγορία να ξεχωρίζουν, νέα αγωνίσματα στην κατηγορία και παγκοσμίου επιπέδου τελικούς. Ακολουθεί η λίστα με τα 10 πράγματα που ξεχώρισε η ομάδα του Sportsfeed στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων των Ιωαννίνων:

Παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού νεανίδων (Ελίνα Τζένγκο – 63.96μ)

Η εκπληκτική αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαρίωφ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι το μέλλον του ελληνικού στίβου. Στην πρώτη της βολή έριξε το ακόντιο στα 63.96μ και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων, ενώ βρέθηκε και 4 εκατοστά μακριά από το Ολυμπιακό όριο των 64.00μ (το οποίο δεν θα ίσχυε όμως σε αυτή την περίοδο). Θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να το πιάσει επίσημα η 18χρονη και να βρεθεί στο Τόκιο τον Ιούλιο του 2021.

Πανελλήνιο ρεκόρ 10000μ βάδην νεανίδων (Όλγα Φιάσκα – 46:21.46)

Η βαδίστρια από τη Μυτιλήνη συνεχίζει να κατακτά διακρίσεις και στην κατηγορία των νεανίδων. Στην πρωινή μεικτή κούρσα του βάδην ακολούθησε το ρυθμό των εφήβων και κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ που είχε η -μετέπειτα- χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, Αθανασία Τσουμελέκα, με 46:29.20. Η εικόνα της να τα δίνει όλα στα τελευταία 100μ για να πιάσει το ρεκόρ ήταν από τις δυνατές στιγμές που ζήσαμε στους Ζωσιμάδες. Το κλάμα και οι λυγμοί ενώ ήταν σωριασμένη στο χορτάρι μετά την υπερπροσπάθεια ήταν ακόμα πιο δυνατή ως εικόνα.

Πανελλήνιο ρεκόρ άλματος εις μήκος νεανίδων (Σπυριδούλα Καρύδη – 6.71μ, +0.4)

Η κατάρριψη του 6.60μ της Νίκης Ξάνθου από το 1991 δεν ήταν σίγουρα εύκολη υπόθεση, αλλά η Κερκυραία πρωταθλήτρια έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα. Στο δεύτερό της άλμα έκανε το τέλειο πάτημα, «απογειώθηκε» με τη χαρακτηριστική της έκρηξη και έφτασε όχι 1 και 2 εκατοστά μακρύτερα, αλλά 11 ολόκληρα εκατοστά από το πανελλήνιο ρεκόρ. Να αναφέρουμε εδώ ότι το Ολυμπιακό όριο είναι ορισμένο στα 6.82μ.

Πανελλήνιο ρεκόρ 100μ κορασίδων (Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 11.80, +1.6)

Για ακόμα μία φορά βελτίωσε το δικό της ρεκόρ η βραχύσωμη ταλαντούχα σπρίντερ. Στον τελικό των 100μ έκοψε άλλο ένα εκατοστό από το πανελλήνιο ρεκόρ (ήταν 11.81) με άνεμο εντός ορίων (1.6) και το πανηγύρισε ανάλογα μετά τη γραμμή του τερματισμού. Επίσης, με 24.25 (0.2) στα 200μ έδειξε ικανή να πάρει στην Πάτρα και το έτερο πανελλήνιο ρεκόρ της Μαρίας Μπελιμπασάκη (24.10). Η Εμμανουηλίδου σάρωσε τα πάντα στα 100μ/200μ κορασίδων και νεανίδων φέτος, υπερασπιζόμενη μάλιστα τους 3 τίτλους που είχε από το 2019.

Πανελλήνιο ρεκόρ 400μ με εμπόδια κορασίδων (Άννα Χατζηπουργάνη)

Με μεγάλη ευκολία και χωρίς συναγωνισμό στα μέτρα της η αθλήτρια από την Κατερίνη σταμάτησε το χρονόμετρο στο 59.17 βελτιώνοντας κατά 31 εκατοστά το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ του 59.48 που σημείωσε στα μέσα Ιουλίου στο διασυλλογικό. Το γεγονός ότι είχε ανάμεικτά συναισθήματα στον τερματισμό γιατί δεν της άρεσε η τεχνική της στα τελευταία εμπόδια σημαίνει ότι μπορεί να γράψει μπροστά ακόμα και 58, στην Πάτρα.

Σφυροβολία: το νέο εθνικό αγώνισμα

Το μεγάλο ταλέντο των εφήβων Ορέστη Ντουσάκη και Θοδωρή Ζιώγα ήταν ήδη γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια. Η νίκη όμως στα Ιωάννινα πήγε στον Μάρκο Μέμα με μεγάλο ατομικό ρεκόρ 71.30μ (είχε 58.00μ από το 2019) που ήταν και ένα από τα νέα πρόσωπα-εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Μαζί με τους παίδες Πολυχρονίου και Κορακίδη που έχουν σκαρφαλώσει στις θέσεις 1 και 3 της παγκόσμιας κατάταξης παίδων θα λέγαμε ότι είχαμε έναν τελικό με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Να σημειωθεί ότι η τριάδα του βάθρου, Μέμα-Ντουσάκης-Ζιώγας, έριξαν όλοι βολές καλύτερες από το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 του Ναΐρόμπι που δυστυχώς μεταφέρθηκε για το 2021 λόγω πανδημίας.

Το μέλλον στα σπριντ και εμπόδια

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου δεν μονοπώλησε το χειροκρότημα σε 100μ και 200μ. Στους έφηβους ο Θοδωρής Βροντινός με το 10.45 (2.3) (ατομικό 10.51 με 2.0) στα 100μ και ο Γιάννης Γρανιτσιώτης με το 21.34 (-1.4) ήταν ταχύτατοι και θα έκλειναν σε μία κανονική χρονιά θέση για το Ναϊρόμπι. Δυνατό και το νέο όνομα στα σπριντ, ο δις αργυρός πίσω από τους προαναφερθέντες, Βασίλης Μυριανθόπουλος του Πανιωνίου, ο οποίος κατέβασε τους χρόνους του σε ανταγωνιστικές επιδόσεις: 10.59 (2.3) στα 100μ και 21.78 (-1.4). Γιάννης Καμαρινός και Ηλίας Τοτολίδης στα ψηλά εμπόδια πλησίασαν το φράγμα των 14 δευτερολέπτων με 14.09 και 14.17 (-0.4) και άφησαν προσδοκίες για το μέλλον.

Ο πρώτος πρωταθλητής 3000μ εφήβων

Για πρώτη φορά διεξήχθη το αγώνισμα των 3000μ εφήβων στο πανελλήνιο Κ20, μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ για εναρμόνιση με τα αγωνίσματα των νεανίδων. Ο Νέστορας Κολιός ήταν αυτός που κατάφερε να διπλασιάσει τα χρυσά του μετάλλια, μετά από την πρωτιά στα 3000μ στιπλ, κόντρα στον επίσης δυνατό πρωταθλητή των 5000μ, Νίκο Σταμούλη. Μέσα στην έδρα του ο αθλητής του ΑΓΣ Ιωαννίνων έγραψε ιστορία ως ο πρώτος πρωταθλητής της απόστασης στους εφήβους με χρόνο 8:47.02 (έχει 8:46.34 από το 2018).

Οι παίδες και οι κορασίδες που ξεχώρισαν

Όχι απλά ξεχώρισαν αλλά έκαναν και εξαιρετικές επιδόσεις για την ηλικία τους. Η Αρετή Φιλιππίδου έκανε το νταμπλ μετά το χρυσό στο Κ18 στη δισκοβολία με το εξαιρετικό 51.15μ (Νο1 κορασίδα στον κόσμο), και ο Ανδρέας Αντωνακόπουλος στο μήκος πήρε τη ρεβάνς μετά το χάλκινο του Κ18 με μεγάλο ατομικό 7.49μ (-0.6) (Νο3 παίδας στον κόσμο). Το δίδυμο των Παυλίδη και Μπουζάκη μοίρασε τα χρυσά σε Κ18 και Κ20 αντίστοιχα και με επιδόσεις στο τοπ10 των παίδων και ιδανικά φυσικά προσόντα αποτελούν το μέλλον της δισκοβολίας στην Ελλάδα. Το νταμπλ στα πρωταθλήματα έκανε και ο παίδας βαδιστής Αλέξανδρος Μορτζάκης, ο οποίος επίσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου με το 45:18.68 στα 10000μ βάδην.

Η άρτια διοργάνωση

Τα Ιωάννινα φιλοξένησαν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, όχι μόνο ως προς τις επιδόσεις και τα ρεκόρ. Το στάδιο είχε σύγχρονες και καθαρές εγκαταστάσεις, ο ελαστικός τάπητας και ο εξοπλισμός είναι καινούργιος, και στο σύνολο, συγκριτικά πάντα με παλαιότερες διοργανώσεις και γερασμένα στάδια, η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν ιδιαίτερα θετική. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στην διοργανώτριας ΕΑΣ, το τεχνικό επιτελείο του ΣΕΓΑΣ, τους κριτές, τους εθελοντές, τον Ερυθρό Σταυρό και τους εργαζομένους που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο παρουσίασαν αυτό το αποτέλεσμα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/