Connect with us

TOP

Το 24ωρο θρίλερ των εκλογών της ΕΟΠΕ

Published

on

Σχεδόν 24 ώρες συμπλήρωσαν οι υπάλληλοι της ΕΟΠΕ στην αίθουσα της ολομέλειας της ΕΟΕ. Από τις 9:00 το πρωί του Σαββάτου που ξεκίνησαν οι πρώτες προσελεύσεις για την γενική συνέλευση, φτάσαμε λίγο πριν τις 8:00 το πρωί της Κυριακής για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και να ανακοινωθούν λίγο μετά τα τελικά αποτελέσματα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Αυτά επιδέχονται πολλών ερμηνειών για το τι μέλει γεννέσθαι στην ομοσπονδία, αλλά ένα είναι το δεδομένο. Κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 167 σταυρούς ώστε να εκλεγεί με βάση τηις προβλέψεις του καταστατικού της ομοσπονδίας, που απατεί το 50%+1 επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Έτσι η ΕΟΠΕ οδηγείται από εβδομάδα σε διοίκηση Πρωτοδικείου και σε διάστημα πιθανότατα ενός τριμήνου πιθανότατα θα οριστούν επαναληπτικές εκλογές, αλλά στο διάστημα αυτό η συγκεκριμένη διοίκηση θα αναλάβει να τρέξει μια σειρά από φλέγοντα και ακανθώδη ζητήματα όπως φυσικά η Εθνική ομάδα και φυσικά η έναρξη των πρωταθλημάτων.
Το ποιοι θα μετέχουν στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα ορίσει το Πρωτοδικείο έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, αλλά συνηθίζεται σε αυτήν να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση ανάλογα με την δύναμη του κάθε υποψηφίου και των παρατάξεων στις τελευταίες εκλογές. Αυτός ήταν ο λόγος που οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους έμειναν ξάγρυπνοι μέχρι το πρωί στην ΕΟΕ να παρακολουθούν την ροή των αποτελεσμάτων, αν και όλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο να συμμετέχουν οι ίδιοι στο προσωρινό διοικητικό σχήμα, το οποίο εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ενδέχεται να οριστεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Ο μόνος που αποχώρησε σχετικά νωρίς, περίπου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της καταμέτρησης ήταν ο Γιάννης Στουραΐτης, που έδειξε απογοητευμένος μετά την ανάγνωση των πρώτων δέκα ψηφοδελτίων, που έδειχνε ξεκάθαρα στα μάτια του ότι είχε υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις Μαυρομάτη – Μελισσουργού και ότι ο ίδιος ως επικεφαλής παράταξης πιθανότατα θα βρισκόταν στην τέταρτη θέση μεταξύ των τεσσάρων. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από το τελικό αποτέλεσμα, που τον ανέδειξε ως τον μεγάλο ηττημένο της εκλογικής διαδικασίας. Ο Στουραΐτης έλαβε 102 σταυρούς και δεν θα μπορούσε να εκλεγεί έστω απλό μέλος στο ΔΣ ακόμα και αν δεν απαιτούνταν το μέτρο του 50%+1 καθώς έμεινε στην 23η θέση.
Από τους χαμένους αναμφισβήτητα και ο απερχόμενος πρόεδρος Αχιλλέας Μαυρομάτης, έστω και αν ο ίδιος επισήμως έδειχνε ικανοποιημένος με τους 120 σταυρούς που έλαβε.
Αντιθέτως, οι κερδισμένοι είναι αναμφισβήτητα η παράταξη Καραμπέτσου που είδε τους δύο επικεφαλής της να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις σε σταυρούς (146 ο Καραμπέτσος, 136 ο Χαριτωνίδης) και αυτή του Γιώργου Μελισσουργού (που έδειξε χάρη στην προφανή συμμαχία με την πλευρά Μαυρομάτη να κρατά τις προσωπικές του δυνάμεις σε σχέση με το 2012 και να τις ενισχύει φτάνοντας τους 133 σταυρούς και την τρίτη θέση).

Οι συμμαχίες
Ενόψει του δεύτερου γύρου πάντως, των επαναληπτικών εκλογών δηλαδή που θα ακολουθήσουν, η αίσθηση είναι ότι οι συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί. Από την μία οι παρατάξεις Καραμπέτσου και Στουραΐτη που δείχνουν να έχουν αυτήν την στιγμή το μομέντουμ για να κερδίσουν, από την άλλη αυτές των Μελισσουργού και Μαυρομάτη. Άλλωστε κάτι τέτοιο είχε διαφανεί όλη την ημέρα αλλά και από το πρώτο αποτέλεσμα, αυτό για τον εκπρόσωπο της ΕΟΠΕ στην ΕΟΕ. Εκεί προηγήθηκε επίσης ο Γιώργος Καραμπέτσος με 105 ψήφους έναντι 92 του Αχιλλέα Μαυρομάτη, 68 του Μιχάλη Αηδονίδη (της πλευράς Στουραϊτη) και 59 του Θανάση Μαργαρίτη (της πλευράς Μελισσουργού).
Αναφορικά με τους αναπληρωματικούς εκπροσώπους της ΕΟΠΕ η πρωτιά πήγε στον Κώστα Χαριτωνίδη με 104 ψήφους, ο Κώστας Βλάσσης της πλευράς Στουραΐτη είχε 72, ο Γιώργος Μελισσουργός έλαβε 63 και η Μαρία Καλουδιώτη που είχε οριστεί ως αναπληρωματική του Μαυρομάτη μόλις 46. Ωστόσο, όπως συνέβη αργότερα και με το ΔΣ, έτσι και με την εκπροσώπηση στην ΕΟΕ δεν ανακηρύχθηκε κάποιος ως νικητής, καθώς η εφορευτική επιτροπή έκρινε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει κάποιος υποψήφιος να έχει συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων. Μάλιστα, αυτό το αμφισβήτησε έντονα η πλευρά Καραμπέτσου, η οποία κατέθεσε σχετική ένσταση ζητώντας τουλάχιστον να σταλεί το αποτέλεσμα στην ΕΟΕ και να αποφανθεί η ίδια η ΕΟΕ αν θα αναγνωριστεί ώστε να οριστούν οι Καραμπέτσος και Χαριτωνίδης εκπρόσωποι της ΕΟΠΕ στην Ολυμπιακή Επιτροπή ή αν θα πρέπει να γίνουν και για αυτό επαναληπτικές εκλογές.
Ο Γιώργος Καραμπέτσος και ο νομικός του σύμβουλος εκτίμησαν ότι από την στιγμή που δεν αναγράφεται στο καταστατικό ρητά ότι απαιτείται και για τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ το 50%+1 θα μπορούσε να γίνει ανακήρυξη με βάση την σχετική πλειοψηφία, ώστε να μην μείνει χωρίς εκπροσώπηση στην Ολυμπιακή Επιτροπή η ΕΟΠΕ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει χρήματα (η ΕΟΕ δεν δίνει τα χρήματα παρεμπιπτώντος) για να τρέξει η ομοσπονδία έστω αυτό το ολιγόμενο διάστημα της ακυβερνησίας, στην οποία θα οδηγηθεί με δεδομένο ότι πάμε σε διοίκηση Πρωτοδικείου. Επέμενε ότι παλιότερα ο εκπρόσωπος στην ΕΟΕ οριζόταν ακόμα και με απόφαση ΔΣ και από την στιγμή που δεν ασκεί διοίκηση αλλά απλά εκπροσωπεί, δεν υπάρχει λόγος να απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία που ρητά ορίζει το καταστατικό μόνο για τα μέλη του ΔΣ.
Ωστόσο, κατά πλειοψηφία η εφορευτική επιτροπή απέρριψε την ένστασή του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα δύο μέλη της που την απέρριψαν ήταν και οι δύο νομικοί της, η πρωτοδίκης που είχε διοριστεί πρόεδρός της εφορευτικής και ο καθηγητής της νομικής Κομοτηνής που είχε ορστεί με κοινή συμφωνία των παρατάξεων πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Οι συγκεκριμένοι νωρίτερα είχαν ζητήσει από τους νομικούς εκπροσώπους του Καραμπέτσου να φέρουν κάποια διάταξη νόμου ή του καταστατικού που να ορίζει ρητά ότι δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για τους εκπροσώπους στην ΕΟΕ, κάτι που δεν συνέβη ώστε να βασιστούν πάνω σε αυτήν και να αποδεχθούν να προχωρήσουν στην ανακήρυξή του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές ώρες πιο πριν τα τρία μέλη της εφορευτικής επιτροπής είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες εργασίας με τον καθένα από αυτούς επικεφαλής, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία της καταμέτρησης. Η ΕΟΠΕ είχε άτυπα ζητήσει την αίθουσα της ΕΟΕ ως τις 10:00 το βράδυ και εκείνη την ώρα μόλις ξεκινούσε η καταμέτρηση, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπάλληλος να ρωτήσει αν υπήρχε ενδεχόμενο να μεταφερθεί αυτή για αύριο ώστε να πάει και αυτός για ύπνο. Όταν ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, ξεκίνησε η καταμέτρηση για τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ που ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα. Μια ώρα μετά ξεκίνησε η καταμέτρηση για τους σταυρούς στο ΔΣ και την εξελεγκτική επιτροπή, αλλά περάσαμε τις δύο τη νύχτα και είχαν αναγνωστεί μόνο 50 ψηφοδέλτια.
Κάπως έτσι αποφασίστηκε για τα υπόλοιπα 300 να δημιουργηθούν οι τρεις ομάδες εργασίας που προαναφέρθηκε ώστε η καθεμιά να πάρει από 100 και να βγει πιο γρήγορα το αποτέλεσμα. Σε αυτό συμφώνησαν οι τέσσερις παρατάξεις αναγνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ούτε το βράδυ της Κυριακής δεν θα ολοκληρωνόταν η καταμέτρηση και η μόνη αντίρρηση που εκφράστηκε ήταν από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορούσε να βρίσκεται ταυτόχρονα και να ελέγχει τι συμβαίνει και στις τρεις ομάδες εργασίας, αλλά λίγο αργότερα αποχώρησε από την αίθουσα λόγω του προχωρημένου της ώρας – όπως είχε κάνει άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία παραγόντων και υποψηφίων.

Ψηφοδέλτιο με ψήφους και στους τέσσερις!
Πάντως η Γενική Συνέλευση πιο πριν κύλησε στο μεγαλύτερο διάστημά της σε πολιτισμένο επίπεδο. Από το βήμα της ακούστηκαν παράπονα και προτάσεις από όλες τις πλευρές και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εκπρόσωποι που δεν ακολούθησαν πιστά την όποια γραμμή δινόταν από τις παρατάξεις αλλά είχαν γνώμη και ψήφισαν με γνώμονα τα πρόσωπα. Μπορεί να μην ήταν πολλές αυτές οι περιπτώσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι υπήρξαν και τέτοιες, κρίνοντας κανείς από τους σταυρούς που είχαν δοθεί από τα ίδια ψηφοδέλτια σε θεωρητικά αντιπάλους. Υπήρξε μέχρι και ψηφοδέλτιο που αναγνώστηκε να δίνει σταυρό και στους 4 υποψηφίους προέδρους. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο έπρεπε ο κάθε εκπρόσωπος να έχει βάλει από 15 ως 21 σταυρούς, σε διαφορετική περίπτωση ανακηρύσσονταν άκυρο.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η τεράστια συμμετοχή των σωματείων, που σε αντίθεση με περιπτώσεις του παρελθόντος, αυτήν την φορά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έστειλαν αντιπροσώπους και δεν έδωσαν εξουσιοδοτήσεις. Από τα 355 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στην δύναμη της ΕΟΠΕ βρέθηκαν το Σάββατο στο κτήριο της ΕΟΕ και ψήφισαν οι 351, ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που άγγιξε το 99%!
Στο τέλος της ημέρας (ή αν θέλετε καλύτερα στην αρχή της επόμενης), ο Γιώργος Καραμπέτσος αποχωρούσε ως νικητής αυτού του πρώτου γύρου, αλλά αυτή η νίκη δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα. Ο ίδιος βέβαια εμφανίζεται βέβαιος ότι με την δυναμική που έχει πλέον αποκτήσει, θα οδηγηθεί σε άνετη και σαρωτική επικράτηση στον δεύτερο γύρο. Για τον ίδιο είναι σημαντική η πρωτιά που εξασφάλισε, αλλά πριν την έναρξη της καταμέτρησης έλεγε στους συνεργάτες του ότι είχε ως ψυχολογικό όριο τους 150 σταυρούς, που έστω και οριακά δεν τους έφτασε.
Από εκεί και πέρα, οι 21 πρώτοι σύμβουλοι σε ψήφους, που θα εκλέγονταν σε περίπτωση που δεν υπήρχε η πρόβλεψη για απλή πλειοψηφία ώστε να απαιτούνται 167 σταυροί για την εκλογή κάποιου, έχουν ως εξής: Καραμπέτσος 146, Χαριτωνίδης 136, Μελισσουργός 133, Αντωνόπουλος 130,Χαλβατζής 128, Κογκαλίδης 121, Μαυρομάτης 120, Μαργαρίτης 119, Κυριακίδης 118, Αντωνιάδης 111, Κωνστανταράκης 111, Ορφανίδης110, Πασπάλας 109, Σιδέρης 109, Δραχτίδης 108, Σύλλας 108, Βλάχος 108, Γολέμης 107, Χαριτίδου 107, Κασιμάτης 106, Καζάκου 104.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/