Connect with us

EDITORIAL

Λος Άντζελες 2028: Το έμβλημα προοικονομεί την «επανάσταση»

Published

on

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2028 που θα γίνουν στο Λος Άντζελες επιδιώκουν να ταράξουν τα νερά και να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη υπό μία τελείως διαφορετική ματιά, προσαρμοσμένη στην νέα εποχή.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος αλλάζει, εξελίσσεται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές περιπτώσεις ανά την ιστορία έμειναν πίσω ή ακολούθησαν τα γεγονότα, αντί να δείξουν το δρόμο. Αυτό θα προσπαθήσει να αλλάξει η οργανωτική επιτροπή του Λος Άντζελες, ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα θέλει να βγάλει προς τα έξω.

Το έμβλημα

Το νέο έμβλημα, το οποίο «παίζει» με τη συντομογραφία LA28 (Los Angeles 2028), είναι δύσκολο να περιγραφεί διότι δεν είναι μονοδιάστατο και στατικό, μία επιλογή που δείχνει ότι αρκετά θα αλλάξουν προς ένα νέο μοτίβο Αγώνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το έμβλημα εξυμνεί τη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό, αποτελεί σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει την πόλη και αναδεικνύει τις ξεχωριστές ιστορίες των ανθρώπων από όλες τις γωνίες του κόσμου που συμβιώνουν στο Λος Άντζελες. Απολαύστε το παρακάτω:

Πρακτικά, στο σχεδιαστικό κομμάτι, παραμένει σταθερό το γράμμα L και από κάτω το 28 μαζί με τους Ολυμπιακούς κύκλους ενώ το δυναμικό στοιχείο είναι το γράμμα A το οποίο θα έχει, για αρχή, 32 διαφορετικές μορφές που περιγράφουν διαφορετικές ιστορίες, συμβολίζουν συγκεκριμένες αξίες ή εκπροσωπούν συγκεκριμένες ομάδες. Οι 6 από αυτές έχουν να κάνουν με πτυχές-στοιχεία της κουλτούρας των ΗΠΑ και της πόλης, ενώ οι 26 που απομένουν έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένα άτομα-πρεσβευτές του Ολυμπιακού κινήματος και εμπεριέχουν την ιστορία τους, η οποία βέβαια συσχετίζεται και με την πόλη. Μέσα σε αυτούς τους πρεσβευτές περιλαμβάνονται ανερχόμενοι αθλητές, Ολυμπιονίκες (π.χ. Μάικλ Τζόνσον – στίβος, Άλισον Φίλιξ – στίβος, Σιμόν Μάνιουελ – κολύμβηση, Άνταμ Ρίπον – καλλιτεχνικό πατινάζ, κ.α.), Παρολυμπιονίκες (π.χ. Λεξ Ζιλέτ – στίβος, Σκούτ Μπάσετ – στίβος, Οζ Σάντσεζ – ποδηλασία) καλλιτέχνες και διάσημοι (π.χ. Ριζ Γουίδερσπουν – ηθοποιός, Μπίλι Άιλις – τραγουδίστρια) και μερικά εξέχοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Σε ξεχωριστά βίντεο οι πρωταγωνιστές αυτοί εξιστορούν πως προέκυψε το δικό τους Α και τι συμβολίζει.

Η κουλτούρα του LA28

Παράλληλα με την αποκάλυψη του εμβλήματος όμως οι διοργανωτές δημοσίευσαν και ένα βίντεο προώθησης, το οποίο ίσως και να μαρτυρά περισσότερα για τις επιδιώξεις τους σε βάθος οκταετίας. Mπορείτε να δείτε παρακάτω:

Σε πρώτο πλάνο τα urban sports

Στο βίντεο υπάρχουν πλάνα από τους πρεσβευτές των Αγώνων αλλά και ένα έντονο urban στοιχείο, το οποίο «αγκαλιάζει» συγκεκριμένα αθλήματα πέρα από τα κλασικά των Ολυμπιακών. Τα περισσότερα από αυτά θα εισαχθούν στην Ολυμπιακή οικογένεια του χρόνου στο Τόκιο με το ντεμπούτο του σκέιτμπορντ, της αγωνιστικής αναρρίχησης, του μπάσκετ 3×3 και του σερφ, θα εδραιωθούν στο Παρίσι το 2024 με την έντονη urban κουλτούρα και θα απογειωθούν στο Λος Άντζελες. Στα πλάνα μπορούμε να διακρίνουμε και άλλα αθλήματα που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο, ακόμα και αν δεν είναι ούτε θα γίνουν Ολυμπιακά, όπως το ράγκμπι φάιβς (σαν χάντμπολ σάλας) στο 0:41 και μία πολεμική τέχνη που μοιάζει με καποέιρα (1:05).

E-sports και ψηφιακή εποχή

Το ίδιο το έμβλημα που είναι δυναμικό και όχι στατικό δείχνει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή, και όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή των Αγώνων. Τα e-sports, ο πλέον ανερχόμενος και επικερδής τομέας στον ευρύτερο χώρο της ψυχαγωγίας, χτυπούν την πόρτα των Ολυμπιακών. Μάλιστα η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή τους, αφού προσέφεραν λύσεις και αγώνες από το πουθενά. Οι πιο διορατικές παγκόσμιες ομοσπονδίες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, ποδηλασία) έχουν ήδη εντάξει ή έχουν αρχίσει να δημιουργούν τμήματα e-sports για να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Το καθαρό, αγωνιστικό τους σκέλος όμως όμως έχει ξεχωρίσει ως οντότητα με πολλά χρήματα ως υποστήριξη και δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσει στο Λος Άντζελες.

H κοινωνική διάσταση των Αγώνων

Οι κοινωνικές αναταράξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στην Αμερική και έχουν να κάνουν κυρίως με τη φυλετική ανισότητα αλλά και με άλλες διακρίσεις (π.χ. φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας) καθιστούν απαραίτητη την προώθηση ενός μηνύματος υπέρ της διαφορετικότητας, το οποίο βέβαια ταυτίζεται απόλυτα με τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Η Έιμι Γκλίσον, επικεφαλής του μάρκετινγκ για τους Αγώνες τόνισε από την πλευρά της: «Το Λος Άντζελες είναι ένας απέραντος καμβάς που εκπροσωπεί εκατομμύρια ανθρώπους και εκατοντάδες διαφορετικές γλώσσες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κέισι Γουάσερμαν, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του LA28, ο οποίος είπε: «Δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή από αυτή για να δώσουμε φωνή στους αθλητές. Ο αθλητισμός είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της παγκόσμιας κουλτούρας, ενώνει τους φιλάθλους μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών», και πρόσθεσε: «Το Λος Άντζελες αψηφά τη μονοσήμαντη ταυτότητα. Δεν υπάρχει ένας τρόπος να απεικονίσεις την πόλη. Κάθε γειτονιά, κάθε τετράγωνο, κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα και ιστορία. Οι Αγώνες του 2028 θα αναδείξουν τη συλλογική δημιουργικότητας της κοινότητάς μας και θα εξυμνήσουν τη ποικιλομορφία που μας κάνει δυνατότερους». Με αυτή την κοινωνική διάσταση που προσδίδει ανοιχτά η οργανωτική επιτροπή στο LA28 πιέζει και τη ΔΟΕ να αναθεωρήσει το κανονισμό 50 που απαγορεύει τις διαμαρτυρίες και τα πολιτικά μηνύματα στο βάθρο, με τον αγώνα των μη λευκών ανθρώπων για κοινωνική ισότητα στο επίκεντρο. Ο ίδιος ο Γουάσερμαν ο οποίος έχει στείλει σχετικό γράμμα στον Τόμας Μπαχ εκφράζοντας την αντίθεσή του στον κανονισμό 50, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Δεν πιστεύω ότι ο αντιρατσιστικός λόγος είναι πολιτικός λόγος. Πιστεύω ότι είναι πολιτική σταθερά με βάση την οποία πρέπει να πορευόμαστε όλοι».

Ο… συνήγορος του διαβόλου

Το Λος Άντζελες έχει καταγραφεί στην αμερικανική συνείδηση ως ο τόπος όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, μία εικόνα που έχει περάσει και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω Χόλιγουντ. Η πραγματικότητα στην πόλη απέχει αρκετά από αυτό. Ο αστικός ιστός των 4.5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων συντηρεί πάνω από 12 εκατομμύρια πληθυσμό και οι κοινωνικές ανισότητες είναι εντονότατες, τα ποσοστά αστέγων είναι στα ύψη και μαίνεται εδώ και δεκαετίες πόλεμος μεταξύ συμμοριών. Είναι πόλη των κοινωνικών αντιθέσεων, του Χόλιγουντ αλλά και της κοινωνικής εξαθλίωσης, κάτι που θυμίζει αρκετά την περίπτωση του Ρίο ντε Τζανέιρο με τους ουρανοξύστες και την Κοπακαμπάνα παράλληλα με τις φαβέλες. Το μεγάλο στοίχημα για τους Αμερικάνους δεν είναι να κρύψουν τα κακώς κείμενα για τις 40-50 μέρες των Ολυμπιακών και των Παρολυμπιακών Αγώνων αλλά να επενδύσουν σε δομικές κοινωνικές αλλαγές μέσα σε αυτή την οκταετία προς το όφελος των κατοίκων. Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των εγκαταστάσεων υπάρχει ήδη ή θα είναι προσωρινής φύσης αφήνει το περιθώριο στις ΗΠΑ για να επενδύσουν σε άλλους τομείς. Τα 160 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στην άθληση των νέων της πόλης είναι μία καλή αρχή, θα πρέπει όμως να υπάρξουν πολλές, πάρα πολλές ακόμα δράσεις για να γράψουμε το Σεπτέμβριο του 2028 ότι αποτέλεσε στο σύνολο μία επιτυχημένη διοργάνωση η οποία έγραψε μεν ιστορία, αλλά άφησε δε και παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία και τον κόσμο ολόκληρο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/