Connect with us

EDITORIAL

Το φιάσκο του VNL

Published

on

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Ρούμπεν Ακόστα δημιουργούσε το World League ίσως κι ο ίδιος δεν περίμενε την επιτυχία της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Σίγουρα όμως κανείς δεν πίστευε πως αυτό που είχει χτιστεί, θα γκρεμιζόταν τόσο εύκολα…

τουΔημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Το WL έγινε συνώνυμο της έννοιας γιορτή του βόλεϊ και κάθε χρόνο μοίραζε εκατομμύρια στις Ομοσπονδίες, αλλά κυρίως στους αθλητές, μέσα από ένα τουρνουά που μάζευε τους κορυφαίους, όχι γιατί υπήρχε ο σχετικός κανόνας, αλλά γιατί όλοι ήθελαν να είναι εκεί…


Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε από τον Ρούμπεν Ακόστα, τον άνθρωπο που (αυτός και η αυλή της συζύγου του) δεν είχε το καλύτερο όνομα…
Μέχρι το 2017 το WL με διάφορες παραλλαγές ήταν το σημείο αναφοράς, ώσπου ο Άρι Γκράσα αποφάσισε να δημιουργήσει το VNL.

Τον Ιούνιο του 2017 το Sportsfeed είχε αποκαλύψει τα σχέδια του Βραζιλιάνου για τη δημιουργία ενός νέου τουρνουά (θυμηθείτε ΕΔΩ) το οποίο ανακοινώθηκε και επίσημα στις 12 Οκτωβρίου 2017 (ΕΔΩ) με τον Γκράσα (και τη δική του αυλή) να υπόσχονται πολλά «κέρδη» στους συμμετέχοντες.


Οι πιο σημαντικές αλλαγές (πέρα από την ονομασία) που επήλθαν; Κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, 16 ομάδες με 4 διαφορετικούς ομίλους κάθε εβδομάδα και κοινή βαθμολογία και υποσχέσεις ότι το κάθε παιχνίδι θα είναι διασκέδαση.

Ενα χρόνο αργότερα και με τη 2η έκδοση του VNL να έχει ξεκινήσει (πριν 15 ημέρες στις γυναίκες, αυτό το ΠΣΚ στους άνδρες) σχεδόν τίποτα απ’ αυτά που είχαν εξαγγελθεί δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι Ομοσπονδίες είναι στα… κόκκινα γιατί το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν τα παράβολα για τα τουρνουά που διοργανώνουν και τις τρελές μετακινήσεις (ειδικά πέρσι υπήρχε τρομερή γκρίνια γιατί κάποιες ομάδες έκαναν σχεδόν 100 χιλιάδες χιλιόμετρα και κάποιες άλλες ούτε το 1/3), ενώ η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση μετέτρεψε το προϊόν σε σχεδόν… κλειστό για τον απλό κόσμο. Ακόμη και στην Ελλάδα το World League είχε πάντα τηλεοπτική στέγη, το Volley Nations League όχι…

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η παρουσία του ως τηλεοπτικού προϊόντος στην Ελλάδα, αλλά η… ανυπαρξία προϊόντος γενικότερα καθώς όπως παραδέχθηκε η ίδια η FIVB πέρσι η διοργάνωση μπήκε μέσα κατά 3 εκατ. δολάρια!!!!

Κι όμως οι «Βραζιλιάνοι» της Λωζάνης στην παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του VNL απέδειξαν ότι έχουν τρομερή φαντασία καθώς στην προσπάθεια τους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα έβαλαν εικόνες από τα πρώτα αμάξια και φορτηγά, από τον πρώτο υπολογιστή της Apple και εικόνες από τα τωρινά μοντέλα γράφοντας: «Η πρώτη χρονιά ήταν ένα τεστ, η δεύτερη είναι αυτή της επικοινωνίας».

Ξέρετε ποια ήταν η πιο σημαντική επικοινωνία που είχε η FIVB; Η επιστολή της UEFA μέσω της οποίας εξέφρασε τα ευγενικά της παράπονα για το logo του VNL το οποίο ήταν πανομοιότυπο με αυτό το UEFA Nations League (και χωρίς να γίνει ιδιαίτερα γνωστό αλλάξαμε το βολεϊκό λόγκο άρον, άρον).

Η ουσία όμως είναι ότι ο Άρι Γκράσα και η παρέα του πήρε ένα απόλυτα πετυχημένο αθλητικό brand όπως ήταν το World League και το αντικατέστησε με μια διοργάνωση που τείνει να εξελιχθεί στο απόλυτο φιάσκο.

Κι όποιος διαφωνεί ας δει τις συνθέσεις των ομάδων, ας δει εικόνες από τα γήπεδα κι ας διαβάσει τις δηλώσεις προπονητών και αθλητών.
«Η βασική μας προτεραιότητα είναι η Ολυμπιακή πρόκριση», έχουν πει οι περισσότεροι και εννοείται ότι στην πλειοψηφία τους οι ομάδες έχουν παρατάξει ρόστερ με πολλούς νεαρούς.

Κι αυτό βέβαια είναι το μοναδικό καλό καθώς το νέο αίμα παίρνει εμπειρίες από διεθνή παιχνίδια…
Ποιος ξέρει, του χρόνου τα σαΐνια από την Βραζιλία στην επίσημη παρουσίαση του 3ου VNL θα το γράψουν κι αυτό στις σημειώσεις τους: «Έδωσε χώρο στα νέα αστέρια να λάμψουν».

ΥΓ1: Κι αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι δεν θα γίνει Challenger (το τουρνουά που δίνει την… άνοδο στο VNL) στις γυναίκες και υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να συμπήρωθεί το τουρνουά των ανδρών, αφού κανείς δεν θέλει να συμμετάσχει στο VNL θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παταγώδη αποτυχία του εγχειρήματος (την ίδια ώρα που σε κάθε τουρνουά παρουσιάζεται μια κουστωδία 20 ατόμων που προσέχουν τα… οργανωτικά).
Κι εδώ κολλάει η περίφημο ατάκα του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/