Connect with us

ΕΟΕ

Το φάουλ του Συναδινού

Published

on

Και, όμως, συνέβη! Βρέθηκε άνθρωπος που εξέφρασε ενστάσεις για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο». Όχι, μάλιστα, όποιος και όποιος, αλλά ένας επιφανής παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού. Ένα πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας! Ένα μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Με επιστολή του, ο Πέτρος Συναδινός έθεσε ζήτημα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Σπύρος Καπράλος και οι συνεργάτες του να βοηθήσουν οικονομικά τους Έλληνες πρωταθλητές στην προετοιμασία τους που έχει στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Σε μία περίοδο που όλες οι ομοσπονδίες μετρούν και το τελευταίο ευρώ, ο πρόεδρος μίας εξ αυτών χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ζητιανιά το πρόγραμμα αθλητικής υιοθεσίας. Την ίδια περίοδο που ακόμα και αθλητές της τοξοβολίας ακύρωναν τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις επειδή αδυνατούσε η ομοσπονδία τους να καλύψει τα έξοδα, στον Πέτρο Συναδινό κακοφάνηκε η προσπάθεια της ΕΟΕ.

Εμείς βρήκαμε την επιστολή και τη δημοσιεύουμε αυτούσια. Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη γνωστή συνταγή της τηλεόρασης και να αφήσουμε τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αλλά εμείς θα ασκήσουμε κριτική διότι θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως «επαίτες» και εικασίες του τύπου «έγιναν εξυπηρετήσεις από φίλους σε φίλους».

H επιστολή του Πέτρου Συναδινού
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016”. Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα αξιέπαινες και η κριτική που ακολουθεί δεν μειώνει ούτε τους έχοντες την πρωτοβουλία, ούτε τις εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν ως χορηγοί, ούτε των αθλητών και των αθλημάτων που επιλέχθηκαν.
Μερικά στατιστικά στοιχεία (από τον πίνακα που εστάλη από το γραφείο Τύπου της ΕΟΕ κατόπιν αιτήματός) διότι δυστυχώς δεν είχα επίσημη ενημέρωση:
• Αθλήματα που έχουν υιοθετημένο αθλητή: 10 (εκ των οποίων κάποια προνομιούχα, δηλαδή από αυτά τα μισά είχαν από 5-10 αθλητές).
• Αθλητές/τριες: 53
• Χορηγοί: Εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα: 27
Αναρωτιέται συνεπώς κανείς και καλοπροαίρετα:
1. Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν συνολικά για το πρόγραμμα, από ποιες oμοσπονδίες και για πόσους αθλητές;
2. Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την επιλογή;
3. Ποιος εισηγήθηκε σε αυτούς τους χορηγούς; Και επειδή προφανώς ήταν από την ΕΟΕ οι προτάσεις και οι επιλογές, ποιοι ήταν οι άλλοι που “αποκλείστηκαν” και με ποιο σκεπτικό; Παρακαλώ δε να αποφύγουμε να ισχυριζόμαστε ότι οι χορηγοί “διαλέγουν μόνοι τους”, κλπ…, ώστε να μην εξευτελίζουμε εαυτούς και αλλήλους.
4. Τελικά έχουμε ακόμη σήμερα και δεδομένη την οικονομική στενότητα ως Πολιτεία και ως ΕΟΕ κάποια συνεπή και τεκμηριωμένη Ολυμπιακή αθλητική πολιτική, ή συμπεριφερόμαστε ως επαίτες και όποιος θέλει να ελεήσει έρχεται και άντε του δίνουμε και μία πλακέτα;
Κοντολογίς συνάδελφοι αυτή η αρχικώς επαινετική στα μάτια μου προσπάθεια, εξελίχθηκε ως ένα φιάσκο και μία πρωτοβουλία “φίλων” και συγγενών να εξυπηρετήσουν “φίλους”.

ΥΓ 1) Ακόμη και εάν είχε υιοθετηθεί αθλητής ή αθλήτρια της τοξοβολίας, (που ξέρω ότι έγιναν προσπάθειες), δηλώνω ότι δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που εκφράζω ανωτέρω. Άλλωστε τις απόψεις μου για τον τρόπο διάθεσης των επιχορηγήσεων της ΕΠΟΠ, την διάκριση επαγγελματικών – ερασιτεχνικών αθλημάτων και αθλητών, την αξιολόγηση και με βάση αναγκών για εξοπλισμό κάθε αθλήματος, τον αποκλεισμό όσων έχουν πολλαπλούς χορηγούς, τα έχω επανειλημμένα τονίσει στις συνεδριάσεις μας.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Όσες ομοσπονδίες αποδέχονται την ως άνω προνομιακή μεταχείριση ή καταφέρουν –και μπράβο τους- να εξασφαλίσουν άλλους πόρους για τους αθλητές τους (πχ Ίδρυμα Λεβέντη, Τράπεζες,… κα), να αποδέχονται όπως αποποιούνται αναλογικά η επιχορήγησή τους από την οποία Ολυμπιακή προετοιμασία. Διότι έτσι θα αποφύγουμε να καταλήξουμε σε άδικες, αθέμιτες και ανταγωνιστικές καταστάσεις.

ΥΓ 2) Με προβλημάτισε πολύ εάν θα κοινοποιούσα την επιστολή ή όχι στους αναφερόμενους ως χορηγούς, πολλούς εκ των οποίων τους γνωρίζω και προσωπικά, αλλά και στον Τύπο. Για ευνόητους λόγους το απέφυγα. Παρακαλώ λοιπόν τους συναδέλφους για τις απόψεις τους για το θέμα συνολικά (και όχι μόνο για την κοινοποίηση ή μη της επιστολής).

Με αθλητικούς χαιρετισμούς
Πέτρος Συναδινός Αθήνα 24/11/2014».

Αρκεί μία απλή ανάγνωση για να αντιληφθεί ο καθένας ότι η επιστολή απειλεί τη συνοχή της ΕΟΕ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το αθλητικό κίνημα. Διότι εμμέσως πλην σαφώς, ο Συναδινός κάνει λόγο για επιλεκτική ενημέρωση των ομοσπονδιών. Άραγε, πώς γινόταν να αγνοεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος όταν τα ΜΜΕ αφιέρωσαν χώρο και χρόνο;
Πώς γίνεται να αμφισβητήσει τους αθλητές που υιοθετήθηκαν και κατά γενική ομολογία αποτελούν την αφρόκρεμα του ελληνικού αθλητισμού και τις μεγάλες ελπίδες διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016; Πώς γίνεται να αφήνει υπονοούμενα για εξυπηρετήσεις φίλων δίχως να μιλάει ανοικτά; Ποιος εξυπηρέτησε, ποιον και με ποιο όφελος; Θέτουμε ερωτήματα που έχει υποχρέωση να απαντήσει ο Συναδινός ως άνθρωπος που ηγείται μίας αθλητικής ομοσπονδίας και ως επαγγελματίας που στο παρελθόν στήριξε τη δραστηριότητά του και στα χρήματα του αθλητισμού.
Ειδικά όταν μέσα στο πρόγραμμα, έστω και σε δεύτερο χρόνο, η ΕΟΕ ενέταξε και μία πρωταθλήτρια της τοξοβολίας που κινδύνεψε την άνοιξη του 2014 να χάσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επειδή η ομοσπονδία αδυνατούσε να της καλύψει τα έξοδα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/