Connect with us

STORY

Το Ισλάμ στον Ηρακλή

Published

on

Τί σχέση μπορεί να έχει ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-Islamic Revolutionary Guard Corps) με τον Ηρακλή; Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία του Θόδωρου Παπαδόπουλου με τον βετεράνο του πολέμου Ιράν-Ιράκ Χοσεϊν Χενταγιάτ και οι μετοχές της ΠΑΕ περάσουν στα χέρια του Ιρανού, μεγάλη.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Όταν πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό, ότι ο πρόεδρος του Ηρακλή συνομιλεί με Ιρανό μεγιστάνα των ορυκτών μεταλλευμάτων, υπήρξε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των φίλων του Ηρακλή. Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Η ΠΑΕ Ηρακλής ενημερώνει ότι η διαδικασία πώλησης της, έχει μπει στην τελική ευθεία καθώς μετά την αποστολή των οικονομικών στοιχείων από την ΠΑΕ στον όμιλο εταιριών ιρανικών συμφερόντων που ενδιαφέρεται να αγοράσει τον Ηρακλή, δόθηκε η έγκριση από την πλευρά του αγοραστή για να προχωρήσει η διαδικασία της αγοροπωλησίας. Ήδη με την παρουσία του Έλληνα εκπροσώπου του ιρανικού oμίλου στα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης βίζας των ανθρώπων του ιρανικού oμίλου που θα ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία και αναμένονται στις 27 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη ο οικονομικός ελεγκτής και ο εκπρόσωπος του προέδρου του oμίλου. Οι εκπρόσωποι του αγοραστή θα κάνουν τον τελικό έλεγχο της ΠΑΕ Ηρακλής και θα παρακολουθήσουν και τις αναμετρήσεις με Καβάλα και ΠΑΟΚ».
Η συγκρατημένη αισιοδοξία των φιλάθλων του Ηρακλή έγινε ενθουσιασμός. Δεν είναι λίγο άλλωστε, ένας εκατομμυριούχος να θέλει να επενδύσει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα με στόχο να τη μετατρέψει σε πρωταγωνίστρια. Ποιος όμως είναι ο Χοσεΐν Χενταγιάτ και για ποιο λόγο θέλει να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ηρακλή;

Φρουρός της Ισλαμικής Επανάστασης
Για τον Ιρανό δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, παρά μόνο ότι είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Στιλ Αζίν στο Ιράν και ότι δραστηροποιείται στον τομέα των ορυκτών μεταλλευμάτων. Επίσης είναι μέλος του συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Περσέπολις.
Όσον αφορά την οικογένεια του υπάρχει διάσταση απόψεων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια και κάποιοι άλλοι ότι ο πατέρας του ήταν εύπορος Ιρανός έμπορος. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Χενταγιάτι υπήρξε (και σύμφωνα με Ιρανούς δημοσιογράφους παραμένει) μέλος του IRGC, του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ (1980-88).
Ο IRGC πρόκειται για κανονικό στρατό που διοικείται από το Συμβούλιο των Σοφών και υφίσταται στο Ιράν, παραλληλα με τον τακτικό στρατό. Ιδρυθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, μετά την ιρανική επανάσταση της 5ης Μαΐου 1979 και αποστολή του είναι να προστατεύει τον ισλαμικό σύστημα της χώρας, ενώ υπό τον έλεγχο του βρίσκεται και η θρησκευτική πολιτοφυλακή των Μπασίζ. Συνολικά αριθμεί 125.000 μέλη και εκτός από τμήματα πεζικού, ναυτικού και αεροπορίας, υπό την ευθύνη του βρίσκονται εκτοξευτές πυραύλων τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρεώνει στον IRGC το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η δράση του IRGC δεν περιορίστηκε εντός των συνόρων του Ιράν. Συμμετείχε στην κουρδική επανάσταση το 1979, στον εμφύλιο του Λιβάνου, στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ και τώρα τελευταία στον εμφύλιο της Συρίας. Επικεφαλής του IRGC είναι ο Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, γνωστός και ως Αζίζ.
Όσον αφορά την πολιτική, το Συμβούλιο των Σοφών στήριξε την εκλογή του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ το 2005 αλλά και την επανεκλογή του το 2009 κατά την οποία υπήρξαν καταγγελίες ευρείας νοθείας.

Οι μπίζνες
Ο στρατός και η πολιτική δεν είναι τα μοναδικά πεδία που δραστηριοποιείται ο IRGC. Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης είναι και εξαιρετικοί… επιχειρηματίες. Διαθέτουν πολλές εταιρείες και θυγατρικές, με αποτέλεσμα να ελέγχουν το 1/3 (κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι τα 2/3) της οικονομίας του Ιράν. Στο χαρτοφυλάκιο του μεταξύ άλλων διαθέτει:

  • Την κατασκευαστική Χατάμ Αλ Άνμπια, η οποία διαθέτει 40.000 εργάτες και εκατοντάδες κρατικά συμβόλαια έργων τα οποία πήρε με απευθείας ανάθεση.
  • Το 50% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Ιράν.
  • Την εταιρεία Ανγκουράν, η οποία εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο κοίτασμα ψευδάργυρου στη Μέση Ανατολή.
  • Το 45% της αυτοκινητοβιομηχανίας Μπαχμάν, η οποία κατασκευάζει μεγάλο μέρος της παραγωγής της ιαπωνικής Μάζντα.
  • Βιομηχανία ηλεκτρονικών, η οποία προμηθεύει με ηλεκτρονικά είδη και υπολογιστές εταιρείας επικοινωνιών σε όλον τον πλανήτη.
  • Το ινστιτούτο οικονομικών των Ιρανών, το οποίο πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά δίκτυα στο Ιράν.
  • O IRGC ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας που γεφύρωσε το χάσμα της κυβέρνησης του Ιράν με τους ενεργειακούς κολοσσούς Repsol, Shell και Total όσον αφορά την εξαγωγή πετρελαίου ενώ διαθέτει μεγάλα συμβόλαια για την εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, Σάουθ Παρς.

    Ο IRGC στο ποδόσφαιρο
    Ένα από τα μεγάλα πάθη των Ιρανών είναι το ποδόσφαιρο καθώς θεωρούνται υπερδύναμη στον αραβικό κόσμο (έχουν προκριθεί και στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2014). Τα ποσά που επενδύονται στο ποδόσφαιρο, είναι αστρονομικά για τα δεδομένα του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Τη στιγμή που το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Ιρανού είναι 2.560 ευρώ, ένας ποδοσφαιριστής εισπράττει 585.000 και μάλιστα ο ίδιος απαλλάσσεται από τους φόρους.
    Οι περισσότερες από τις ομάδες που υπάρχουν στην πρώτη κατηγορία, λίγο ως πολύ ελέγχονται από το κράτος. Ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από το 1998 και μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο λόγος της ενασχόλησης του, πέρα από το γεγονός ότι παρέχει προστασία στους ιδιοκτήτες όλων των ομάδων του Ιράν. Όπως για παράδειγμα συνέβη με τον σταρ της ομάδας του Χενταγιάτ, Αλ Καρίμι ο οποίος συνελήφθη μεθυσμένος την περίοδο του ραμαζανιού. Για τους ισλαμιστές αυτό θεωρείται μέγιστο παράπτωμα, αλλά με την παρέμβαση του IRGC καμιά εφημερίδα στο Ιράν δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει το γεγονός.

    Ο Χενταγιάτι στο ποδόσφαιρο
    Μόνο ως επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία του Χενταγιάτι στο ποδόσφαιρο. Το 2007 αγόρασε την Εκμπατάν αντί του ποσού των 550.000 ευρώ και τη μετονόμασε, σε Στιλ Αζίν (όπως είναι το όνομα της εταιρείας του). Ξεκίνησε επενδύοντας μεγάλα ποσά όμως δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα. Το 2010 ξεκίνησε τη σεζόν με προπονητή τον Λούμπισα Τουμπάκοβιτς (πέρασε και από την ΑΕΚ) και ολοκληρωσε το πρωτάθλημα αλλάζοντας 4 προπονητές και τερματίζοντας στην τελευταία θέση. Πλέον αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία. Ο Χενταγιάτ συμμετέχει και στο συμβούλιο της Περσέπολις, όπου δεν έχει λόγο αλλά όποτε χρειάζεται βάζει το χέρι στην τσέπη.

    Γιατί θα επενδύσει στον Ηρακλή
    Αν τα όσα υποστηρίζει η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε το πιο πιθανό σενάριο θα είναι να πληρώνει ο Χενταγιάτ τα περίπου 450.000 ευρώ που είναι το χρέος της εταιρείας και να γίνεται ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Ποιος όμως είναι ο λόγος που ένας Ιρανός θέλει να επενδύσει σε μία ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα; Προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Ο Χενταγιάτ (και ο IRGC) δραστηροποιείται στον τομέα των μεταλλευμάτων και στην Ελλάδα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σε ψευδάργυρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, θέλει να γίνει και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Για να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα, θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των εταιρειών, τόσο αυτών που εμφανίζονται υπό τον έλεγχο του, όσο και αυτών με τις οποίες συνδέεται με τον IRGC.
    Να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια, υπάρχει εμπάργκο από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνεργασία με οποιαδήποτε εταιρεία συνδέεται με τον IRGC. Πάντως, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί ο οποίος εξελέγει φέτος στις εκλογές της 4ης Αυγούστου, θεωρείται μετριοπαθής και ήδη έχει επιφέρει αλλαγές στις σχέσεις του Ιράν με το δυτικό κόσμο.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */