Connect with us

EDITORIAL

Το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ και το νέο σκηνικό στον αθλητισμό

Published

on

Ο μύθος θέλει τον Ανδρέα Παπανδρέου να ‘χει ξεχάσει στη δεύτερη κυβέρνησή του να συμπεριλάβει κάποιον πολιτικό από την Κρήτη. Τότε κάποιος από τους συνεργάτες του έκανε την καίρια παρέμβαση. «Πρόεδρε, στην Κρήτη έχουμε τρομερά ποσοστά. Δεν γίνεται να μην μπει κάποιος υπουργός», είπε στον αείμνηστο ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Τότε ο Παπανδρέου έσβησε το τελευταίο όνομα που βρισκόταν στη λίστα των υπουργείων κι έγραψε: Σήφης Βαλυράκης! Έτσι, ο 42χρονος  -τότε- Χανιώτης ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού αθλητισμού. 

Το περιστατικό δείχνει πώς αντιμετώπιζαν διαχρονικά οι πρωθυπουργοί τον αθλητισμό. Τον θεωρούσαν ως το τελευταίο βαγόνι της κυβέρνησής τους, αν και γνώριζαν ότι μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα πολλών περισσοτέρων από εκείνους που ενδιαφέρονταν για τα μπροστινά βαγόνια της αμαξοστοιχίας. Κι αν αυτά συνέβαιναν επί ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιούργησε μία ολόκληρη δεξαμενή παραγόντων, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι ίσχυσε τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και όταν το ίδιο κόμμα –κίνημα είχε πάψει να ‘ναι προ πολλού- επέστρεψε στην εξουσία με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου. Η επιλογή του Πάνου Μπιτσαξή άφησε τους πάντες με ανοικτό το στόμα. Λες και ήθελαν να μιμηθούν την έκφραση που πήρε ο μόνος υφυπουργός αθλητισμού που όταν του μίλησαν για το ΣΕΦ νόμιζε ότι ήταν μνημείο για τα θύματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Η ουσία δεν αλλάζει. Μπορεί πολλές επιλογές στην κεφαλή του αθλητισμού να απέτυχαν, αλλά το ΠΑΣΟΚ πήρε άριστα στους παράγοντες. Έφτιαξε σχολή! Πανεπιστημιακή! Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αντέχουν μέχρι σήμερα! Από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο έως τους Σπύρο Ζαννιά και Βασίλη Σεβαστή, τα παιδιά της Χαριλάου Τρικούπη αποδείχθηκαν διαχρονικοί πόλοι εξουσίας στο αθλητικό κίνημα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, προαναγγέλλουν τη λήξη μιας ολόκληρης περιόδου. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών θα γίνουν το φθινόπωρο του 2020. Και θα γίνουν με βάση τον νόμο 4639/2019 που προβλέπει όρια ηλικίας και περιορισμούς θητειών στις εκτελεστικές θέσεις μιας ομοσπονδίας.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΓΑ σήμανε συναγερμό. Άλλοι, όπως ο Σεβαστής χάρηκαν επειδή εξ αρχής ήθελαν να πραγματοποιηθούν φέτος οι εκλογές με το επιχείρημα ότι ο νόμος ορίζει το έτος την 1η Ιανουαρίου και τότε ο αιώνιος «διοικητής» του ΣΕΓΑΣ δεν είχε συμπληρώσει τα 71 χρόνια του. Αυθαίρετη ερμηνεία, μα ερμηνεία.
Ο Βασιλακόπουλος αντέδρασε άμεσα. Αν οι εκλογές πήγαιναν το 2021 θα κέρδιζε άλλη μία χρονιά στην ηγεσία της ΕΟΚ και θα δρομολογούσε την επόμενη μέρα. 
Κάποιος άλλος ρέμβαζε τον Σαρωνικό με το εσπρεσάκι του και το πούρο του. Ο Διαθεσόπουλος είχε προνοήσει και διασφάλισε τη συμμετοχή του και στην επόμενη μέρα της ΚΟΕ με όποιο καθεστώς και αν γίνουν οι εκλογές. Πήρε για τον εαυτό του τον ρόλο του επίτιμου προέδρου με έγκριση της γενικής συνέλευσης.
Διαφορετικές αντιδράσεις. Αν και έως πρόσφατα τα δεδομένα έδειχναν διαφορετικά. Εντελώς ξαφνικά, λοιπόν, όλες οι ισορροπίες διαταράχθηκαν. Το σκηνικό ανατράπηκε. Τα κομμάτια του παζλ σκόρπισαν. Τι ξημερώνει στον αθλητισμό; Ας τα δούμε με απλά βήματα.

1. –  Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Αυγενάκη. Ακόμα και αν προσβληθεί ο νόμος, οι αποφάσεις θα αργήσουν να εκδοθούν. Οι διοικήσεις θα εκλεγούν και τότε «φέξε μου και γλίστρησα». 

2. – Οι Γ. Βασιλακόπουλος, Β. Σεβαστής, Κ. Παναγόπουλος, Μ. Κατσιαδάκης, Μ. Κολυμπάδης, Σ. Ζαννιάς, Π. Κανελλάκης,  Σ. Βασιλειάδης, Αρ. Αδαμόπουλος, Γ. Αλικάκος, Δ. Γεωργούλης, Π. Συναδινός, Μ. Φυσεντζίδης, Ιωάν. Καρράς, Ισ. Κούβελος, Αντ. Δημητρακόπουλος και Δημ. Διαθεσόπουλος τελειώνουν είτε λόγω ηλικίας είτε εξ αιτίας των θητειών τους από τις προεδρίες των ομοσπονδιών.

3. –  Οι εκλογές ανατρέπουν τα δεδομένα και για την επόμενη μέρα στην ΕΟΕ. Με τις σημερινές διοικήσεις, ο Σπύρος Καπράλος έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Αλλά όπως έλεγε ο μακαρίτης Γιώργος Δέδες «η κάλπη είναι σαν την κοιλιά της γυναίκας. Δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει». Φυσικά, ο αείμνηστος «παππούς» μιλούσε ως μαιευτήρας – γυναικολόγος στα χρόνια πριν βγει ο υπέρηχος, ο οποίος βοηθάει να δουν πλέον και οι γονείς τι έχει στα σπλάχνα της η έγκυος. Άρα, από τις αρχαιρεσίες θα προκύψει ενδεχομένως νέα ολομέλεια κι εκεί τα κουκιά θα χρειαστούν επανακαταμέτρηση.

4. –  Την Τρίτη στη συνεδρίαση της ολομέλειας θα υποβληθεί αίτημα για διενέργεια ψηφοφορίας. Κάτι που ήθελε να προλάβει ο Αυγενάκης. Κι εκεί θα μάθουμε κατά πόσο μπορεί να σκληρύνει η στάση των αθλητικών παραγόντων απέναντι στην πολιτεία. Αν και με την οικονομική στενότητα και εξ αιτίας του κορονοϊού, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για όποιον θελήσει να βρεθεί απέναντι στον υφυπουργό αθλητισμού.

5. –  Ο υφυπουργός αθλητισμού υποστήριξε ότι έχει την έγκριση του πρωθυπουργού. Αλλά πολλοί στάθηκαν στο γεγονός ότι ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε να κάνει τις ανακοινώσεις στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η δικαιολογία περί έλλειψης χρόνου καλύπτει ελάχιστα, διότι οι πέντε γραμμές θα έτρωγαν ένα ή δύο λεπτά. Και θεωρητικά δεν θα γινόταν ούτε μία εξειδικευμένη ερώτηση. Άρα, ας ρίχνουμε και ματιές προς το Μαξίμου μήπως εκφραστούν ξαφνικά ενστάσεις.

6. –  Η πρώτη δικαστική αντιπαράθεση θα γίνει για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Με επιχείρημα τον 2725 και την εισηγητική έκθεση. Κατά πόσο θα  βρεθεί άκρη στο ΣτΕ είναι αμφίβολο.

Μισή ντουζίνα δεδομένων αρκούν για σήμερα. Κι αύριο μέρα είναι. Θα μπορέσουμε να αναλύσουμε πώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ομοσπονδίες παρασύρθηκαν από τις πιέσεις προς το Μαξίμου για εκλογές στην ΕΠΟ και γιατί άλλοι λένε ότι κάποιος πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει την ενδοοικογενειακή γκρίνια. Αν και ήθελε να περιορίσει επιτέλους την κριτική από τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ που το τελευταίο διάστημα ακολουθούσαν τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/