Connect with us

TOP

Το ξύπνημα του πρωταθλητή

Published

on

Κάθε ημέρα στις έξι το πρωί η ίδια ιστορία. Να πρέπει να σηκωθείς για να πας στην προπόνηση τη στιγμή που μία φωνή μέσα σου σε παροτρύνει να μείνεις στο κρεβάτι για τις επόμενες ώρες ή και ημέρες.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Μπορεί το σώμα σου να πονάει μέσα στο νερό, μπορεί καθημερινά να φτάνεις στα όριά σου για να γίνεις ένα εκατοστό πιο γρήγορος, μπορεί να μη συγχωρείς εύκολα τον εαυτό σου για ένα ασήμαντο λάθος που έκανες στην προπόνηση αλλά τελικά το πρωινό ξύπνημα θα είναι για πάντα εκείνο που θα σου φαίνεται το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητάς σου.

01
Κάνε το πρωινό ξύπνημα να μοιάζει ευχάριστο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το να ξυπνάμε πολύ πριν την ανατολή του ηλίου και να βλέπουμε τον μικρότερό μας αδελφό να έχει μία-δύο ώρες ακόμα ύπνου μέχρι να πάει στο σχολείο μας καταρρακώνει την ψυχολογία. Σίγουρα θα θέλαμε να κλείσουμε το κινητό και να βρούμε μια καλή δικαιολογία για να πεις αργότερα στον προπονητή σου. Ωστόσο μία-δύο λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν το πρωινό ξύπνημα λιγότερο δύσκολο (γιατί εύκολο δε θα γίνει ποτέ). Χρησιμοποίησε για ήχο στο ξυπνητήρι του κινητού σου ένα αγαπημένο σου τραγούδι. Να είναι ευχάριστο, μελωδικό, να έχει ρυθμό και να είναι και λίγο… motivational. Σαν το σάουντρακ του Rocky που βάζεις όταν κάνεις γυμναστική σπίτι σου. Επίσης καλή ιδέα θα ήταν το πρωινό σου να περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες σου (υγιεινές εννοείται) τροφές. Αυτές που θα ήθελες να φας και που τις σκεφτόσουν από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης τι θα έλεγες αν την ώρα που έτρωγες το πρωινό σου έβλεπες στον υπολογιστή την αγαπημένη σου σειρά; Δε θα ήταν πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα; Δε θα ήθελες να σηκωθείς από το κρεβάτι για να δεις τα πρώτα επεισόδια από τον έκτο κύκλο του Game of Thrones ή ακόμα καλύτερα το σποτάκι του Μάικλ Φέλπς; Σαφώς ο χρόνος για το πρωινό γεύμα είναι ελάχιστος. Αλλά σκέψου πως έτσι μπορεί να έχεις τη διάθεση να ξυπνάς πέντε λεπτά πιο νωρίς και να μην τα κάνεις όλα μέσα στο άγχος.

02
Φτιάξτα έτσι από το βράδυ ώστε το πρωί να σου φαίνονται όλα εύκολα. Όταν το ξυπνητήρι χτυπάει στις έξι το πρωί η δύναμη της θέλησής μας εκείνη τη στιγμή ισοδυναμεί με τη θέληση που έχει ένα σκύλος αρχές Αυγούστου στις δώδεκα το μεσημέρι με τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς κελσίου. Καλό θα ήταν να έχεις ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα, τα παπούτσια, το σάκο σου… Τα πάντα. Γιατί το μυαλό σου τη στιγμή που το σώμα χουζουρεύει στο κρεβάτι, θα ψάξει να βρει την πιο απίθανη δικαιολογία για να μην σου δώσει εντολή να σηκωθείς. Οπότε όσα λιγότερα εμπόδια βάζεις τόσο πιο εύκολο θα γίνει και το πρωινό ξύπνημα.

03
Μην κάνεις το λάθος με το snooze του ξυπνητηριού! Έχει απολύσει πολλή κόσμο αυτή η αναθεματισμένη λειτουργία, ενώ στους αθλητές έχει κοστίσει ακριβά. Είναι εκείνη η λειτουργία που στα ελληνικά μεταφράζεται «πέντε λεπτά ακόμα». Πατάς το συγκεκριμένο κουμπί όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι και αυτό θα ενεργοποιηθεί μετά από λίγο για να σου υπενθυμίσει για άλλη μία φορά πως πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι. Σύμφωνα με έρευνες αυτό το snooze μας κάνει να νυστάζουμε ακόμα περισσότερο. Άσε που τελικά επειδή τις περισσότερες φορές έτσι και αλλιώς θα σηκωθείς σε κάνει να σπαταλάς τον ενδιάμεσο χρόνο και μετά να τα κάνεις όλα μέσα στο άγχος για να προλάβεις να πας στην προπόνηση έγκαιρα.

04
Κοιμήσου μακριά από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Βασικά γνωρίζουμε όλοι πως η ενασχόληση με τον υπολογιστή πριν πέσουμε για ύπνο, μας προκαλεί αϋπνία. Και αυτό γιατί η φωτεινότητα της οθόνης και η προσήλωση έχει αντίκτυπο στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κινητά που εδώ και κάποια χρόνια είναι ένας μικρός υπολογιστής. Παράλληλα με τα κινητά υπάρχει και το άλλο πρόβλημα. Αν το έχεις δίπλα στο κρεβάτι όλο και κάποιες ματιές θα ρίχνεις μέχρι να σε πάρει ο ύπνος για να δεις αν έχεις κάποιο μήνυμα στο facebook, ποιος σου έκανε like ή αν έλαβες εκείνο το mail που περίμενες. Οπότε όσον αφορά στο κινητό καλύτερα να το έχεις κάπου μακριά. Ιδιαίτερα δε αν το χρησιμοποιείς ως ξυπνητήρι τοποθέτησέ το κάπου που θα σε κάνει να πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι και να περπατήσεις για να το απενεργοποιήσεις.

05
Ξύπνα πάντα την ίδια ώρα και πήγαινε για ύπνο όταν νιώθεις κουρασμένος. Προφανώς υπάρχει ένας μέσος όρος 8 ωρών που είναι αναγκαίος μετά από μία ημέρα σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν μέρες που αυτόν τον μέσο όρο να τον ξεπεράσουμε γιατί η ημέρα μας παραήταν γεμάτη. Πρωινή προπόνηση, σχολείο, απογευματινή προπόνηση, φροντιστήριο, διάβασμα κτλ… Οπότε είναι λογικό τα μάτια να κλείνουν πριν καν το ρολόι δείξει οκτώ το βράδυ και ναι εκεί επιβάλλεται ένας καλός ύπνος 9+ ωρών για να γεμίσουμε τις μπαταρίες. Από την άλλη ίσως υπάρξουν και μέρες με λίγο πιο εύκολο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μη μας οδηγήσει στο κρεβάτι από νωρίς αλλά να πέσουμε για ύπνο λίγο πιο αργά. Αντί λοιπόν να ζοριζόμαστε για να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα είτε νυστάζουμε είτε όχι, θα ήταν προτιμότερο να ξυπνάμε πάντα την ίδια ώρα. Έτσι σιγά σιγά ο οργανισμός θα ρυθμίσει μόνος του το βιολογικό του ρολόι και θα μας «δείχνει» εκείνο πότε πρέπει να ξεκουραστούμε.

06
Πολλές φορές κάποιος δεν ξυπνάει εύκολα το πρωί γιατί κοιμήθηκε αργά το προηγούμενο βράδυ. Και αυτό όχι γιατί διασκέδαζε αλλά γιατί δεν τον έπαιρνε ο ύπνος όσο κουρασμένος και αν ήταν από την προπόνηση. Μία λίστα από 4-5 πράγματα τα οποία θα τηρούμε με ευλάβεια πριν πέσουμε στο κρεβάτι θα μας βάλουν πιο εύκολα σε mode ύπνου. Π.χ. προετοιμασία του αθλητικού εξοπλισμού μας για την επόμενη ημέρα, διάβασμα ενός βιβλίου για 15 λεπτά ή ακρόαση μουσικής βοηθούν το σώμα μας να καταλάβει πως ήρθε η ώρα για ύπνο. Δηλαδή πρέπει να δίνουμε στον εαυτό σου επαναλαμβανόμενα ερεθίσματα και μέσα από συνειρμική διαδικασία να κατανοήσει τι θα ακολουθήσει.

07
Εφάρμοσε τον κανόνα των δύο λεπτών. Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι και σκεφτόμαστε κάθε πιθανή ή απίθανη δικαιολογία για να μην βγούμε από τα σκεπάσματα, ας πούμε στον εαυτό σου πως θα σηκωθούμε μόνο για δύο λεπτά και μετά θα ξανακοιμηθούμε. Αυτά τα 120 δευτερόλεπτα λοιπόν περπάτα λίγο, πήγαινε μέχρι την κουζίνα, βάλε κάτι στο στόμα σου και μετά θα δεις πως εκείνη η φωνή που σου έλεγε «μείνε στο κρεβάτι, μείνε στο κρεβάτι» θα έχει υποχωρήσει για τα καλά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/