Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Το «μη μου αγγίζετε την ΕΙΟ» του Βασιλειάδη, οι δηλώσεις υποταγής και οι απαράδεκτες ανακοινώσεις

Published

on

Οι σταθεροί αναγνώστες του Sportsfeed γνωρίζουν. Από το 2018 αποκαλύπτουμε τις πρακτικές που ακολουθεί η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Οι υπόλοιποι, κυρίως όσοι δεν παρακολουθούν στενά τον αθλητισμό, διαπίστωσαν και αυτοί πλέον πως λειτουργεί μια ελληνική ομοσπονδία.

Μην τα βάζετε με Ολυμπιονίκες. Ένας άνθρωπος που έχει θυσιάσει τα πάντα για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου και να γίνει ένας από τους λίγους που καταγράφει η ιστορία ως κορυφαίους όλων των εποχών, έχει κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι συνηθισμένος άνθρωπος.
Όσον αφορά τους ιστιοπλόους, εκτός από τη σωματική και ψυχική μάχη που δίνουν στο αγώνισμα τους, έχουν να δαμάσουν και τη θάλασσα που είναι απρόβλεπτη. Πως λοιπόν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να κάμψει έναν Κακλαμανάκη και μια Μπεκατώρου που μπορεί να χάσουν μερικές ιστιοδρομίες, όμως στη medal race θα περάσουν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού; Και οι δύο ιστιοπλόοι, παγκόσμιες προσωπικότητες του αθλητισμού υπέμεναν πολλά για πολλά χρόνια.

Είμαι πολύ περίεργος να μάθω τι σκεφτόταν η Σοφία όταν κρατώντας την ελληνική σημαία εισήλθε πρώτη στο Μαρακανά, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Ήταν Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, ώρα 21:20 (τοπική) και ήμουν ένας από τους 70.000 τυχερούς εντός του Μαρακανά (να ‘ναι καλά το Sportsfeed). Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών συνέβη κάτι που θα μείνει το παντοτινό σημείο αναφοράς. Για πρώτη φορά, είναι γυναίκα αυτή που μπαίνει πρώτη στο στάδιο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Η Σοφία κέρδισε την αθανασία και 3.000.000.000 ζευγάρια μάτια σε όλον τον πλανήτη την παρακολούθησαν για ένα λεπτό συνεχόμενο (καμία άλλη χώρα δεν είχε τόση προβολή στην τελετή έναρξης) στη μεγαλύτερη σκηνή του πλανήτη. Αυτή η γυναίκα, στο ξεκίνημα της Ολυμπιακής της καριέρας είχε υποστεί βιασμό και ο φερόμενος ως δράστης παρέμενε στην ΕΙΟ και την ΕΟΕ. Πόση δύναμη είχε η Σοφία εκείνη τη βραδιά και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλους όσοι τη χαρακτήριζαν απόμακρη και κλειστό χαρακτήρα, πλέον έχουν λάβει την απάντηση στο «γιατί».

«Μη μου αγγίζετε την ΕΙΟ»

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο Νικόλας Κακλαμανάκης ήταν αυτός που είπε το «ως εδώ» στις πρακτικές της διοίκησης της ΕΙΟ. Έφτασε το θέμα μέχρι τον τότε υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Συνοδευόμενος από τους Στέλιο Μηγιάκη και Πέτρο Γαλακτόπουλο, ο Κακλαμανάκης άκουσε το περίφημο «μη μου αγγίζετε την ΕΙΟ» από τον τότε υφυπουργό αθλητισμού. Ήταν η απάντηση στις τότε καταγγελίες για τις πρακτικές της διοίκησης της ΕΙΟ.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το θέμα που προέκυψε τότε με τη Βασιλεία Καραχάλιου που αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση υποταγής βγαλμένη από τα manual της Βόρειας Κορέας. Τι ακολούθησε;

Στο πλευρό της Καραχάλιου τάχθηκε μετά τον Κακλαμανάκη και η Σοφία Μπεκατώρου που έβλεπε στο πρόσωπο της 19χρονης τότε Βασιλείας, την έφηβη Σοφία και θέλησε να αποτρέψει την επανάληψη της ιστορίας ενός βιασμού που αυτή τη φορά δεν ήταν σωματικός, αλλά ψυχολογικός. Τι ακολούθησε;

Οι απαράδεκτες ανακοινώσεις της διοίκησης της ΕΙΟ

Η ελληνική κοινωνία ξεσηκώθηκε με την ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΙΟ που αναφέρει το βιασμό ως «δυσάρεστο περιστατικό». Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΕΙΟ χρησιμοποιεί αυτού του είδους τη φρασεολογία σε επίσημα δελτία Τύπου. Το βίντεο των μελών της Εθνικής με τις καταγγελίες προ τεσσάρων μηνών είχε χαρακτηριστεί… ταξιδιωτικό από τη διοίκηση τη ΕΙΟ.

Τότε τα είχαν πει όλα οι ιστιοπλόοι, λίγοι τους άκουσαν… Το ίδιο συνέβη και με τον Νικόλα Κακλαμανάκη. Εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα είπε όλα και η διοίκηση της ΕΙΟ, του κατέθεσε αγωγή ζητώντας 200.000 ευρώ!

Εκ των υστέρων και αφού η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, εμφανίστηκαν καλοθελητές για να πείσουν τον Κακλαμανάκη να… «τα βρει» με τη διοίκηση της ΕΙΟ για να αποσύρει την αγωγή καθώς ο χρυσός Ολυμπιονίκης είχε το δίκιο με το μέρος του. Ο καλοθελητής που και ο ίδιος έχει υπάρξει πολυ-συμμετέχων στους Ολυμπιακούς θα έπρεπε να παραμερίσει την πολιτική του ιδιότητα πριν προχωρήσει σε αυτό το φάουλ.
Η αλαζονική συμπεριφορά της διοίκησης της ΕΙΟ που είχε σφυρηλατηθεί με το «μη μου την αγγίζεται» του Βασιλειάδη συνεχίστηκε και ξεχείλησε εντελώς το ποτήρι με την πρώτη της ανακοίνωση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Μια ανακοίνωση που ακόμα και σήμερα παραμένει στο site της ομοσπονδίας.

Η απαράδεκτη στάση του Λενού

Χθες η ΕΟΕ ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει την υπόθεση της Μπεκατώρου στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας, στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Λενός που είναι αυτός που έκανε ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ όταν κατήγγειλε τον φερόμενο ως βιαστή ο Κακλαμανάκης για υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο. Αυτόν τον κύριο (τον φερόμενο ως βιαστή) διατηρούσαν η ΕΙΟ αλλά και η ΕΟΕ μέχρι χθες στις τάξεις τους. Χθες θυμήθηκαν όλοι την άσκηση που φέρει το όνομα του Ιωάννη Μελισσανίδη και έκαναν εντυπωσιακή κυβίστηση. Στον Ιωάννη αυτή η άσκηση χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα. Σε ΕΙΟ και ΕΟΕ δε χρυσώνει κανένα χάπι. Ιδίως στην ΕΟΕ που θεωρείται και θεματοφύλακας…

Έρχονται εξελίξεις στην ΕΙΟ αλλά και σε όλο το αθλητικό μέτωπο

Η υπόθεση Μπεκατώρου και ΕΙΟ δε θα τελειώσει αναίμακτα. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα όρια του αθλητισμού και είναι θέμα χρόνου να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Πολύ υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν ζητήσει μηδενική ανοχή. Η παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ θα πρέπει ήδη να θεωρείται παρελθόν και όσοι δε διαχωρίζουν τη θέση τους, θα τους αποβάλλει η κοινωνία του αθλητισμού. Είναι όλοι τους συνένοχοι. Είναι οι ίδιοι που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, όλοι μαζί εξέδιδαν ανακοινώσεις κατά νόμων, κυβέρνησης και Αυγενάκη. Τότε ένιωθαν Untouchables.
Από αύριο αναμένονται εξελίξεις.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/