Connect with us

TOP

Το νέο σύστημα πρόκρισης της IAAF αλλάζει τους αγώνες στην Ελλάδα

Published

on

Η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου να αλλάξει τον τρόπο πρόκρισης σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες έχει φέρει αρκετές ανατροπές στο παγκόσμιο σκηνικό και φυσικά οι αλλαγές επηρεάζουν και την Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο οι αθλητές που θα επηρεαστούν, αλλά και οι εγχώριοι αγώνες.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Ένας από τους λόγους που η IAAF προχώρησε στην αλλαγή καταργώντας την επίτευξη ορίου ήταν το γεγονός πως αρκετά από τα όρια ήταν αμφιλεγόμενα. Δε λειτουργούν παντού με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι και φυσικά η IAAF δεν μπορεί να ξέρει αν όντως οι επιδόσεις που δηλώνονται είναι πραγματικές και έγιναν κάτω από τα δικά της κριτήρια. Έτσι λοιπόν υπάρχει στις ετήσιες λίστες της IAAF και η κατηγορία των αμφισβητούμενων επιδόσεων, όπως το 9.88 του Σίντνι Σιάμε από τη Ζάμπια που έκανε αυτήν την επίδοση στη χώρα του και μετά δεν ξανακατέβηκε ποτέ τα 10.18.
Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο υφίσταται και στην Ελλάδα και στην κοινονία του στίβου αυτά είναι όλα γνωστά. Σε ποιον αγώνα το σκάμμα είναι λίγο… κατηφορικό, που δεν τεντώνει η μεζούρα, σε ποια μίτινγκ τα ανεμόμετρα γράφουν λάθος τον αέρα και οι κριτές τον διορθώνουν εμπειρικά κτλ. Όλα αυτά, τουλάχιστον σε επίπεδο ανδρών τελειώνουν.
Η IAAF πέρασε την πρόκριση μέσω ranking που θα προκύπτει από επιδόσεις σε πιστοποιημένους από την ίδια αγώνες και τα εθνικά πρωταθλήματα και αυτό θα ισχύει από το 2018. Πολύ σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανακοίνωση και από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία που και αυτή υιοθετεί το σύστημα της κατάταξης απορρίπτοντας την επίτευξη των ορίων.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο μοναδικός αγώνας πλην του πανελλήνιου πρωταθλήματος του οποίου επιδόσεις θα υπολογίζονται στο ranking, ενδεχομένως να είναι το Athens Street Pole Vault που είναι διοργάνωση πιστοποιημένη από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Όλοι οι υπόλοιποι αγώνες για την IAAF είναι απλά τοπικές εκδηλώσεις, οι οποίες όμως κατ’ επιλογή του ΣΕΓΑΣ κάποιες αποτελούσαν αγώνες κριτήριο και αποκτούσαν ειδική βαρύτητα αφού οι ελίτ Έλληνες αθλητές ήταν υποχρεωμενοι να αγωνιστούν. Πλέον αυτό δεν υφίσταται αφού κανένας αγώνας στην Ελλάδα (πλην αυτών που αναφέρθηκαν) δεν υπολογίζονται στο ranking system.
Tί πρέπει να γίνει; Να διοργανωθεί επιτέλους ένα αξιόλογο διεθνές μίτινγκ. Διεθνές κατ’ ουσία και όχι να το βαφτίζουμε διεθνές επειδή αγωνίζονται Κύπριοι αθλητές και μερικοί σκόρπιοι βαλκάνιοι.
Στάδια για να διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας υπάρχουν (Ηράκλειο, Πάτρα) όπως υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα. Όπως ακριβώς ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τα πανελλήνια πρωταθλήματα παίρνοντας χρήματα από τους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες, έτσι μπορεί να διοργανώσει και ένα μεγάλο διεθνές μίτινγκ. Μπορεί βέβαια να το χρηματοδοτήσει και από τον Μαραθώνιο.
Το γεγονός ότι οι Τσέχοι διοργανώνουν στην Οστράβα ένα μίτινγκ που για πολλά χρόνια φέρνει ονόματα όπως ο Γιουσέιν Μπολτ, ο Γουέιντ Βαν Νίκερκ και άλλοι πολλοί, αποτελεί μάλλον υποτιμητικό για μια ομοσπονδία όπως ο ΣΕΓΑΣ.
Αν λοιπόν κάποια πράγματα δεν αλλάξουν, ο ελληνικός στίβος θα εκπροσωπείται σε παγκόσμια και Ολυμπιακούς από τους αθλητές που ήδη κάνουν διεθνή καριέρα και από κάποιους που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή βοήθεια να συμμετάσχουν σε αγώνες εκτός Ελλάδας.

ΥΓ. Προκαλεί εντύπωση (αρνητική) το γεγονός πως ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει κάνει καμία απολύτως αναφορά σε αυτήν την πολύ μεγάλη αλλαγή. Ένα θέμα που αποτελεί πρώτη είδηση παγκοσμίως στην κοινότητα του στίβου και έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος άπαντες.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες