Connect with us

INTERVIEW

Το Ολυμπιακό όνειρο των αδελφών Κυρίδου

Published

on

Η ελληνική κωπηλασία είναι ένα από τα αθλήματα που έχει σταθερά καλές παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια. Το νέο αίμα για τα ελληνικά χρώματα περιλαμβάνει δύο αδερφές από τη Θεσσαλονίκη, την Αννέτα και τη Μαρία Κυρίδου, που ξεχωριστά η κάθε μία έχουν δείξει το ταλέντο τους με διακρίσεις στις ηλικιακές κατηγορίες.

συνέντευξη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Η 21χρονη Αννέτα και η 18χρονη Μαρία μαζί με τη Χριστίνα Μπούρμπου, τη Δήμητρα Τσαμοπούλου, τη Σοφία Ασουμανάκη και την Κατερίνα Νικολαΐδου θα σχηματίσουν τα γυναικεία πληρώματα που θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με πρώτο βασικό στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αυγούστου. Στόχος της συνέντευξης που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, όπου μένουν, είναι να παρουσιάσουμε την κωπηλασία μέσα από τα δικά τους μάτια, για αυτό και δεν επικεντρωθήκαμε στο αγωνιστικό κομμάτι, στο οποίο και οι δύο έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το άθλημα;
Αννέτα – Η μητέρα μας μου έλεγε από μικρότερη ηλικία να ξεκινήσω γιατί στη Θεσσαλονίκη μένουμε δίπλα στη θάλασσα και βλέπαμε τις βάρκες, αλλά τότε δεν ήθελα. Στη συνέχεια όμως, το 2010, ήρθαν στο σχολείο οι προπονητές της κωπηλασίας και μας έδειξαν το εργόμετρο. Εμένα με είδαν λεπτή και ψηλή και μου είπαν να έρθω να δοκιμάσω. Ήμουν 11 όταν ξεκίνησα και η Μαρία 9.
Μαρία – Εγώ ακολουθούσα τη μεγάλη αδερφή (γέλια).

-Πώς είναι να είσαι επαγγελματίας αθλητής στην κωπηλασία; Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει;
Αννέτα – Αρχικά δεν είναι επαγγελματικό άθλημα, δεν παίρνουμε χρήματα από την ομοσπονδία. Παρόλα αυτά, το επίπεδο προπόνησης είναι καθαρά επαγγελματικό. Είναι πολύ δύσκολο άθλημα γιατί απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης: Ξεκινάμε στις 7:00 το πρωί, κάνουμε περίπου τέσσερις ώρες προπόνηση και μετά το απόγευμα πάλι, 16:00 με 19:30 με δύο απογευματινά ρεπό κάθε εβδομάδα. Δεν είναι απλά «μπαίνω σε μία βάρκα και τραβάω κουπί» όπως μου έχουν πει στην Αμερική, απαιτεί δύναμη, αντοχή στη δύναμη και πολύ καλή τεχνική. Πόσω μάλλον όταν ακολουθείς το προπονητικό πρόγραμμα της Ολυμπιακής ομάδας, όπως εμείς. Για τη Μαρία ειδικά, που είναι μόλις 18 ετών, είναι αρκετά σκληρό. Επίσης ζούμε και προπονούμαστε όλο το χρόνο μακριά από το σπίτι μας. Είμαστε όλο το χειμώνα στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχινιά και γυρίζουμε σπίτι μόνο για μία εβδομάδα μετά από κάθε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες προπόνησης. Το καλοκαίρι είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί μέσα Ιουνίου μεταφερόμαστε στην Καστοριά για το κοινόβιο και δε γυρίζουμε σπίτι μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ενδιάμεσα φεύγουμε και για αγώνες στο εξωτερικό. Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν υπάρχουν για εμάς.

Έχετε συνηθίσει όμως από μικρές σε αυτό.
Αννέτα – Όλα είναι μία συνήθεια, σίγουρα και η προπόνηση. Στην αρχή είσαι πολύ κουρασμένος και πονάς, μετά όμως το συνηθίζεις, ειδικά αν κάνεις με τον προπονητή της εθνικής (γέλια).

Πώς είναι διαμορφωμένη η αγωνιστική σας χρονιά;
Μαρία – Αρχίζει τώρα, τον Απρίλιο και τελειώνει στα μέσα Σεπτεμβρίου συνήθως. Στη χειμερινή προετοιμασία βγάζουμε το μεγάλο όγκο στην προπόνηση και όταν πλησιάζει η σεζόν ξεκινάμε τα μικρά κομμάτια με πιο μεγάλη ένταση.

Η ελληνική ομοσπονδία κωπηλασίας φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στους αθλητές.
Αννέτα – Ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι κοντά μας και μας στηρίζει πολύ σε σχέση με άλλα αθλήματα. Πέρα από τον αναγκαίο εξοπλισμό (κουπιά, βάρκες) καλύπτει όλα μας τα έξοδα στα κοινόβια της Εθνικής ομάδας, στους αγώνες κλπ. Σε άλλα αθλήματα έχουμε ακούσει και για αθλητές που πληρώνουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους.

Από την άλλη, έχει και αρκετές απαιτήσεις από εσάς. Για να μπει ένας αθλητής στην Εθνική ομάδα πρέπει να αφοσιωθεί σε αυτό. Σωστά;
Μαρία – Ναι, βέβαια δεν είμαστε και πάρα πολλοί. Η Ολυμπιακή ομάδα για παράδειγμα είναι μικρή, 10-12 άτομα. Ένα πρόβλημα είναι το εξής: έχουν μείνει λίγοι από τη μεγάλη κατηγορία οι οποίοι συνεχίζουν να ασχολούνται σοβαρά π.χ. στην Ολυμπιακή ομάδα μόνο δύο άνδρες είναι άνω των 25.
Αννέτα – Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην κωπηλασία και ξεκινάει από το ότι δεν αμείβεσαι. Επίσης, είναι ιδιαίτερο αγώνισμα ως προς το να τη διαφημίσεις γιατί είναι αρκετά περιορισμένοι οι τρόποι προβολής στη βάρκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγοι αθλητές με χορηγούς. Οι περισσότεροι αθλητές ξεκινούν το βαρύ πρόγραμμα προπόνησης από πολύ νωρίς, όπως η Μαρία, και όταν φτάνουν στα 22-23 σταματάνε την προπόνηση γιατί θέλουν να αρχίσουν να σπουδάζουν (μιας και μέχρι τότε έχουν παγώσει τις σπουδές τους) και να οργανώσουν τη ζωή τους για το μετά.
Μαρία – Δε γίνεται να είσαι αθλητής κωπηλασίας 30 χρονών και ακόμα να σε συντηρούν οι γονείς σου.


Μία διαφορετική ερώτηση: Υπάρχει μία παγκόσμια τάση αλλαγής στο αθλητισμό. Οι ίδιοι οι αθλητές έχουν αρχίσει να διεκδικούν περισσότερα (π.χ. κολύμβηση) και οι αγώνες αλλάζουν μορφή με βασικό κριτήριο την εμπορικότητα, μετατρέπονται σε τηλεοπτικό θέαμα. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην κωπηλασία;
Αννέτα – Έχουμε ακούσει πως μπορεί να μειωθεί το μήκος της διαδρομής για να γίνει το άθλημα πιο θεαματικό, κάτι που εγώ δε θα ήθελα να γίνει. Υπάρχουν και άλλες μορφές κωπηλασίας που δεν ανήκουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, όπως π.χ. η παράκτια κωπηλασία (στο κύμα), οι οποίες κινούν ίσως περισσότερο το ενδιαφέρον.
Ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης, υπάρχουν πριμ της ομοσπονδίας για τις διακρίσεις στην κατηγορία ανδρών-γυναικών αλλά δεν ξέρω και αν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό η ΕΚΟΦΝΣ. Γενικά το άθλημά μας δεν είναι δημοφιλές, δεν το παρακολουθεί πολύς κόσμος και υπάρχουν Ολυμπιονίκες με μετάλλια που δεν είναι καν γνωστοί. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να βοηθηθεί το άθλημά μας είναι να βρεθεί κάποιος χορηγός. Ακόμα και η ίδια η ομοσπονδία δεν έχει χορηγό. Εμείς ευτυχώς έχουμε την ProGame και τη Stoiximan που μας στηρίζουν πάρα πολύ. Η υπόλοιπη ομάδα όμως δεν έχει κάποιο χορηγό να τη στηρίζει. Η ομοσπονδία φροντίζει μεν για τα κοινόβια, το φαγητό μας και τον εξοπλισμό, αλλά για να συνεχίσεις δε τον πρωταθλητισμό στη μεγάλη κατηγορία χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από αυτό. Για αυτό σταματάνε πολλοί αθλητές στην Ελλάδα μετά τα 23. Μάλιστα, στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ, πολλοί μαθαίνουν την κωπηλασία και ασχολούνται σοβαρά σε μεγάλη ηλικία, όταν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι πολύ καλή στην κατηγορία των εφήβων/νεανίδων, όλοι κάνουν προπόνηση από πολύ μικρή ηλικία, φτάνουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αλλά στη συνέχεια σταματούν.

Εσείς τι σκέφτεστε για το μέλλον;
Αννέτα Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, έχετε λόγο στη διαμόρφωση των πληρωμάτων ή είναι αποκλειστικά απόφαση του προπονητή;
Αννέτα – Όχι, γίνονται δύο αξιολογήσεις, μία το Φλεβάρη και μία τον Απρίλιο. Εκεί βλέπει ο Εθνικός προπονητής, Τζιάνι Ποστιλιόνε, σε τι κατάσταση είμαστε ατομικά και διαμορφώνει ανάλογα τα πληρώματα. Επίσης, και ο πρόσφατος αγώνας μας στο Πιεντιλούκο της Ιταλίας ήταν καθοριστικός για να καταλήξει στα κατάλληλα πληρώματα.

Παίζει ρόλο η χημεία, η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών ενός πληρώματος;
Αννέτα – Ναι, αλλά όχι και αναγκαστικά. Υπάρχουν και πληρώματα που μπορεί να μην τα πάνε τόσο καλά αλλά να ταιριάζουν πάρα πολύ τεχνικά.
Μαρία – Για παράδειγμα, στην αρχή της συνεργασίας μου με τη Χριστίνα (Μπούρμπου) πέρυσι τσακωνόμασταν συνέχεια. Από το καλοκαίρι και μετά όμως ήμασταν πολύ καλύτερα, βρήκαμε ένα τρόπο να συνεννοούμαστε και τώρα είμαστε πολύ καλά. Σε όλα αυτά παίζει ρόλο πάντα μέσα στη χρονιά και η πίεση της προπόνησης και η μεγάλη τριβή.

Τώρα στο Ιταλία δοκιμαστήκατε για πρώτη φορά μαζί, στη δίκωπο, όπου κατακτήσατε την 4η θέση. Βοηθάει το γεγονός ότι είστε αδερφές, έχετε καλύτερη επικοινωνία;
Αννέτα – Σίγουρα σε όποια βάρκα και να μπούμε, ο στόχος είναι να τα πάμε καλά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν μπαίνουμε μαζί από τη μία μαλώνουμε, αλλά από την άλλη υπάρχει περισσότερο θάρρος και οικειότητα. Μετά θα πιάσουμε η μία την άλλη και θα το συζητήσουμε, θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε.

Πιστεύω ότι έχετε μπει σε μία διαδικασία η οποία από μόνη της σας υποχρεώνει να ωριμάσετε νωρίς και να επιλύετε τις όποιες διαφορές.
Μαρία – Η αλήθεια είναι ότι η Αννέτα ακόμα δεν έχει ωριμάσει, αλλά σιγά σιγά θα μάθει (ξανά γέλια).
Αννέτα – Όπως είπαμε και πιο πριν, παίζει ρόλο και η πίεση μαζί με την συνεχή τριβή. Φτάνεις σε σημείο να σε ενοχλούν πολύ μικρά πράγματα στην καθημερινότητα, και, ναι, καλείσαι να το διαχειριστείς όλο αυτό από αρκετά νωρίς

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!
Κι εμείς!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/