Connect with us

INTERVIEW

Το όραμα του Αλεξόπουλου για τον Πανελλήνιο

Published

on

Στη συνέχεια του αφιερώματος στο σύλλογο των Ολυμπιονικών, ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Πσνελλήνιου ΓΣ απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το Πεδίο του Άρεως, το κλειστό προπονητήριο στίβου, το Φιλιππίδη αλλά και την ευρύτερη φιλοσοφία και το όραμα του συλλόγου μέσα από τα μάτια της νέας διοίκησης.

συνέντευξη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Από τους κορυφαίους Έλληνες σπρίντερ, ο Αλέξης Αλεξόπουλος έχει στην κατοχή του ουκ ολίγες διακρίσεις με κορυφαία αυτή του δευτεραθλητή Ευρώπης στον κλειστό στίβο (200μ.). Από το στίβο δεν απομακρύνθηκε ποτέ και συνεχίζει σε ακόμα πιο δύσκολα αγώνα έχοντας αναλάβει με άλλους παλαιούς αθλητές του Πανελληνίου ΓΣ, να ζωντανέψουν και πάλι τον ιστορικότερο σύλλογο της Ελλάδας.

Αρχικά, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος δημόσιος διάλογος για την τύχη του Πεδίου του Άρεως, κυρίως από ομάδες πολιτών και κατοίκων της περιοχής, με τις οποίες κι εσείς ως διοίκηση του ΠΓΣ έχετε βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα;
Εδώ οφείλω με την αίσθηση της ευθύνης αλλά και όλη την ειλικρίνεια να πω ότι υπήρξε μία τεράστια απόσταση μεταξύ των κατοίκων και των ανθρώπων του Πανελληνίου τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήραμε ως νέα διοίκηση ήταν να καλέσουμε αυτές τις ομάδες κατοίκων και να τους ενημερώσουμε τι ακριβώς είναι ο Πανελλήνιος. Υπήρχε λοιπόν η αίσθηση μέχρι πολύ πρόσφατα -δηλαδή πέρυσι- ότι ο Πανελλήνιος ήταν αποκλειστικό απόκτημα του Κυριακού. Όταν λοιπόν ήρθαν για να συζητήσουμε, τους εξηγήσαμε την πορεία και την ιστορία του συλλόγου, το αληθινό και μοναδικό μας αφήγημα. Προς τιμήν όλων των εκπροσώπων των ομάδων των κατοίκων όχι μόνο το συνειδητοποίησαν, όχι μόνο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, όχι μόνο κατανόησαν τη διαφορά ανάμεσα στις παλιές συμπεριφορές και στις νέες αλλά θα έλεγα επίσης ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία της ανοιχτής πόρτας και του διαλόγου, αμφότερες οι πλευρές πειστήκαμε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί οποιαδήποτε διαφορά είναι η ουσιαστική και ειλικρινής επικοινωνία. Θεωρώ ότι οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος έχουν διευκρινιστεί και ότι κινούμαστε όλοι μαζί ως μία ομάδα (ο ΠΓΣ, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις) με μοναδικό γνώμονα το καλό του πάρκου και της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρείτε ότι ο Πανελλήνιος είναι οργανικά ενταγμένος μέσα στο πάρκο;
Ο ΠΓΣ έχει μία αυτονομία μεν αλλά χωροταξικά είναι ενταγμένος στο πάρκο. Άλλωστε η έννοια και η λειτουργία ενός πάρκου συμβαδίζουν απόλυτα με το στόχο και τη λειτουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Οπότε θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο χωροταξικά, αλλά είναι και ουσιαστικά κομμάτι του πάρκου. Με το Πεδίο του Άρεως είμαστε ένα. Πρώτος μας στόχος είναι η βοήθεια στη νεολαία της ευρύτερης περιοχής, μιας περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες τις Ευρώπης και στην οποία την τελευταία δεκαετία έχει πέσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο. Επίσης, δεν υπάρχουν άλλοι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά, παρά μόνο ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος. Οφείλουμε να προσφέρουμε τη διέξοδο του αθλητισμού και να ανεβάσουμε των βιοτικό επίπεδο των παιδιών.

Άλλωστε, στο πρώτο καταστατικό του συλλόγου σας αναφέρεται ρητά ότι στόχος είναι η προσφορά άθλησης σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Σωστά. Σε τελική ανάλυση η ουσία και η σωστή έννοια του αθλητισμού είναι ακριβώς αυτή: η έννοια της απόλυτης ισότητας και της επίδειξης των ικανοτήτων και της δουλειάς που έχεις καταθέσει. Εφόσον τηρούνται οι καθορισμένοι κοινοί κανόνες και δεν υπάρχουν συμφέροντα, ο αθλητισμός είναι μία απόλυτα ισορροπημένη κοινωνία. Και αυτή αν θέλεις είναι και η δική μας ιδεολογία: θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι μέσα από μία τέτοια διαδικασία προσπάθειας και ίσως και λίγης τύχης πετυχαίνεις ό,τι πετυχαίνεις και έξω στη ζωή. Είμαστε ένα κύτταρο από έναν οργανισμό. Ως θετικό κύτταρο, όχι τόσο ως σύλλογος αλλά ως φορέας πολιτισμού θέλουμε να επηρεάσουμε θετικά πρώτα τα παιδιά και στη συνέχεια άλλους συλλόγους, την ομοσπονδία, τη ΔΟΕ, την κυβέρνηση και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.
Εδώ να αναφέρω ότι στο σύλλογο σας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχετε πολλά παιδιά με ρίζες από άλλη χώρα.
Εμείς βλέπουμε παιδιά, βλέπουμε αθλητές. Ο μόνος λόγος για να ρωτήσουμε την καταγωγή είναι για να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε δελτίο. Αυτά τα παιδιά είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε όχι, είτε οι γονείς τους είναι Έλληνες είτε όχι, είναι οι πολίτες του αύριο. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τα ερεθίσματα ώστε ο πολίτης αυτός που πέρασε κάποια χρόνια από τον Πανελλήνιο, να έχει θετική συνεισφορά στην κοινωνία.

Επαναφέρω τη συζήτηση στις εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στο στίβο. Έχετε κλειστό προπονητήριο στίβου, ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα δεδομένου ότι σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής τέτοια προπονητήρια είναι μετρημένα στα δάκτυλα. Τα τελευταία χρόνια όμως το μεγαλύτερο μέρος του προπονητηρίου σας είναι παρατημένο και σε αχρησία.
Λόγω κάποιων κατασκευαστικών λαθών παρουσίασε κάποιες φθορές που το καταστήσανε μη ασφαλές και μη λειτουργικό. Στη μετά Κυριακού περίοδο, ο σύλλογος αδυνατεί οικονομικά να το επισκευάσει. Πατώντας στα λόγια σου σχετικά με το πόσο δύσκολο και σπάνιο είναι να υπάρχει ένα κλειστό προπονητήριο στο κέντρο της Αθήνας, νομίζω ότι όφειλε και ο δήμος και η περιφέρεια αλλά και το υπουργείο να κάνουν ό,τι μπορούν για να λειτουργήσει ξανά. Δε ζούμε σε άλλη κοινωνία ούτε θεωρούμε ως διοίκηση ότι το κέντρο του κόσμου είναι ο Πανελλήνιος, όμως θεωρώ ότι μέσα σε αυτή την οκταετία σταδιακά θα μπορούσαν να είχουν βρεθεί τα κεφάλαια και να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία του. Το κόστος είναι μεγάλο για έναν αυτοχρηματοδοτούμενο σύλλογο αλλά αρκετά μικρό για την πολιτεία συγκρίνοντας με άλλα έργα που έχει υλοποιήσει. Η ανταποδοτικότητα της λειτουργίας του κλειστού προπονητηρίου θα ήταν τεράστια όχι μόνο προς το όφελος της νεολαίας της περιοχής αλλά και όλου του στίβου της Αθήνας γενικότερα. Προφανώς ένας σύλλογος της περιφέρειας που έχει μερικούς καλούς αθλητές μπορεί να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας για την φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις μας.

Την τελευταία οκταετία του συλλόγου φαντάζομαι ότι μεγάλο στήριγμα σας ήταν ο Κώστας Φιλιππίδης.
Ο Κώστας έχει ξεκινήσει από παιδάκι εδώ. Αθλητικά είναι το μεγαλύτερο στήριγμα του συλλόγου, ό,τι καλύτερο είχαμε να επιδείξουμε. Και ειδικά στο ηθικό κομμάτι, διότι προσπέρασε κακές συμπεριφορές από το σύλλογο προς το πρόσωπό του. Είναι προς τιμήν του που θέλει να φοράει μέχρι και σήμερα τα χρώματα του συλλόγου.

Ποιο είναι το όραμα για τον Πανελλήνιο;
Αυτό που ανέφερα πριν για το κύτταρο ενός οργανισμού, το οποίο επηρεάζει θετικά τα διπλανά κύτταρα. Αυτό είναι το όραμα. Στη βραχυπρόθεσμη στόχευση, δεν είναι σίγουρα στις άμεσες προτεραιότητες μας η αθλητική διάκριση, μιας και προϋποθέτει μία χρονοβόρα διαδικασία επανάκαμψης. Η βασική προτεραιότητα είναι σίγουρα να ανταπεξέλθει ο σύλλογος στα οικονομικά προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν, δυσκολεύουν το παρόν και ενεχυριάζουν και το μέλλον. Το σύνολο των προπονητών καταθέτει ψυχή και σιγά σιγά εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια. Για παράδειγμα, στο στίβο από τη 17η θέση του 2017 φτάσαμε στην 8η το 2018.

Ο σύλλογος πέρασε στα χέρια των αθλητών του. Είναι καλή αυτή η αλλαγή;
Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι ό,τι κάνει αυτή η διοίκηση δεν το κάνει αποσκοπώντας σε κάτι και με μοναδική κατεύθυνση το όφελος του συλλόγου. Από εκεί και πέρα το αν είναι καλή αυτή η αλλαγή ή όχι, αυτό θα το κρίνει η ιστορία. Μπροστά στην ιστορία και τη σημαντικότητα του συλλόγου δεν είμαστε μόνο μικροί, είμαστε τίποτα.

Μία έκκληση προς την πολιτεία;
Συνήθως οι εκκλήσεις προς την πολιτεία αφορούν το οικονομικό κομμάτι. Εγώ θα ήθελα να κάνω έκκληση προς τον οποιονδήποτε ασχολείται με τον αθλητικό χώρο: να προσπαθήσει να δεχτεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε βλέπουν τον αθλητισμό ως ευκαιρία. Τους καλώ να μπουν στην διαδικασία των επιχειρημάτων και του διαλόγου για να αλλάξει όλη η νοοτροπία του αθλητισμού. Ας δημιουργηθεί ένα κομμάτι υγιές σε αυτή την κοινωνία και από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/