Connect with us

OLYMPICS

Το σκάνδαλο του «βρώμικου» τελικού της Σεούλ ξανά στο προσκήνιο

Published

on

Αποκαλύψεις ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια για το πολύκροτο σκάνδαλο ντόπινγκ του Καναδού αθλητή Μπεν Τζόνσον στον τελικό 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, την κούρσα που έχει μείνει στην ιστορία του στίβου ως η πιο βρώμικη.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η αφορμή ήταν η αναφορά του Oλυμπιακού εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ που έμεινε αδημοσίευτη για 30 χρόνια, η οποία αποδεικνύει ότι μερικοί αθλητές, ανάμεσά τους και δύο μεταλλιούχοι, απέφυγαν την ποινή για παράνομη χρήση ουσιών, ενώ άλλοι, όπως ο Τζόνσον, τιμωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ιστορία
Στις 24 Σεπτέμβρη του 1988 στη Σεούλ, ο τότε 26χρονος Τζόνσον κέρδισε τον μεγάλο τελικό των 100 μέτρων με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφήνοντας πίσω τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Αμερικάνο Καρλ Λιούις. Η Ολυμπιακή επιτροπή αντιντόπινγκ βρήκε ότι το δείγμα ούρων που έδωσε αμέσως μετά τον αγώνα περιείχε στανοζολόλη, μία απαγορευμένη ουσία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί 3 μέρες μετά χάνοντας τόσο το μετάλλιο όσο και το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η πλευρά του Τζόνσον
Ο Καναδός ισχυρίζεται από τότε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 έπεσε θύμα σκευωρίας, καθώς πήγε στη Ν. Κορέα καθαρός και γύρισε ντοπαρισμένος και ντροπιασμένος. Θέτει το ερώτημα του γιατί να ντοπαριστεί ενόψει των Ο.Α. ενώ ήξερε ότι ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού και ήξερε ότι θα διεξαχθεί έλεγχος. Ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι είχε κάνει χρόνια παράνομη χρήση στεροειδών στην προπόνηση, η υπόθεση παραμένει έντονα αμφιλεγόμενη μέχρι και σήμερα, λόγω της αντιμετώπισης προς τον Τζόνσον αλλά και λόγω πιθανών αλλαγών και ασυνεπειών στην αναφορά της επιτροπής αντι-ντόπινγκ.
Από την αναφορά 134 σελίδων προκύπτει ότι δεν θεωρήθηκε ποτέ αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, αλλά καταδικάστηκε απευθείας. Αντιθέτως, άλλοι αθλητές που κρίθηκαν ύποπτοι στους Αγώνες αντιμετωπίστηκαν με επιείκεια, ανάμεσά τους 8 Αμερικάνοι και Βρετανοί. Ένα μέλος της επιτροπής είχε χαρακτηρίσει την περίπτωση του Λίνφορντ Κρίστι, του Βρετανού Ολυμπιονίκη στα 100 και 200, ως μία ξεκάθαρη υπόθεση ντόπινγκ, μετά την εξέταση του δείγματος του από τον τελικό των 200 μέτρων. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν καταδικάστηκε λόγω διχογνωμίας της επιτροπής και μάλιστα στα 100 μ. αναβαθμίστηκε από το χάλκινο στο αργυρό μετάλλιο. Συνολικά, 6 στους 8 φιναλίστ βρέθηκαν μπλεγμένοι σε υποθέσεις ντόπινγκ στη ζωή τους, όπως βέβαια και ο έντονα αμφιλεγόμενος Καρλ Λιούις που κατέληξε με το χρυσό.
Ένα μεγάλο επιχείρημα του Τζόνσον ήταν ότι υπήρχε φανερή έλλειψη ασφάλειας στην αίθουσα του ελέγχου, αφού υπήρχαν άτομα μέσα που δεν είχαν καμία δουλειά, όπως ένας φίλος του Λιούις, ο Αντρέ Τζάκσον. Ο Καναδός πιθανολογεί ότι ήταν αυτός που μπορεί να έριξε κάτι στη μπίρα που του δόθηκε πριν δώσει το δείγμα ενώ ο πρόεδρος τη επιτροπής τον χαρακτήρισε σε δηλώσεις του «ακίνδυνο».
Παράξενο είναι επίσης το γεγονός ότι η αναφορά του εργαστηρίου γράφει την ουσία οξανδρολόνη, η οποία όμως έχει σβηστεί και έχει γραφτεί χειρόγραφα η στανοζολόλη, μία ουσία που μεταβολίζεται γρήγορα άρα είναι ιδανική για στήσιμο παγίδας. Μετά της παραδοχή του για τη χρήση στεροειδών από το 1981, ο προπονητής του, Τσάρλι Φράνσις, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να βρέθηκε αυτή η ουσία στο σώμα του Καναδού, καθώς προτιμούσε μία τρίτη ουσία, τη φουραζαμπόλη, μιας και η στανοζολόλη τον έκανε να νιώθει τους μύες του σφιγμένους.
Ο Καναδός Ρίτσαρντ Πάουντ, τότε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, προσπάθησε μαζί με τον πρόεδρο της Καναδικής Oλυμπιακής επιτροπής να υποστηρίξει τον ομοεθνή του στην ακρόαση που ακολούθησε, στις 26 Σεπτέμβρη 1988. Ανέφερε τα επιχειρήματα για την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο, την έλλειψη λογικής στην επιλογή του Τζόνσον να ντοπαριστεί σε εκείνη τη συγκυρία αλλά και τη συνολική αμφισβήτηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μετά τον αγώνα, που στο σύνολο καθιστούν τα ευρήματα του εργαστηρίου αμφιλεγόμενα.

Η πλευρά της επιτροπής
Η επιτροπή πέρα από την εύρεση της ουσίας στην εξέταση, χρησιμοποίησε ως τεκμήριο ενοχής του μία ανεπίσημη τότε επιστημονική μέθοδο, ανεπτυγμένη από το μέλος της Μάνφρεντ Ντονίκε, η οποία αποδείκνυε μέσα από το ενδοκρινικό προφίλ του αθλητή τη χρόνια χρήση στεροειδών (πράγμα που είναι αλήθεια). Η ίδια μέθοδος όμως δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ στους άλλους αθλητές. Ο ίδιος ο Ντονίκε μάλιστα ήταν αυτός που πρότεινε να μην επιτραπούν μελλοντικές εξετάσεις του μπουκαλιού αγώνα και των συμπληρωμάτων του Τζόνσον, ώστε να μην ενισχυθεί η υπεράσπισή του και να μην υποβαθμιστούν τα ευρήματα της αναφοράς.
Μετά την αποχώρηση των Καναδών παραγόντων από την ακρόαση της 26ης Σεπτέμβρη, δήλωσε κεκλεισμένων των θυρών ότι η μεμονωμένη χρήση ακριβώς πριν την εξέταση είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποκλειστεί. Στη συνέχεια, ομόφωνα η επιτροπή ψήφισε κατά του Μπεν Τζόνσον και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη ΔΟΕ προκειμένου να ασκηθεί ο αποκλεισμός του αθλητή.
Η υπόθεση, 30 χρόνια μετά, δεν έχει να δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Καναδό Μπεν Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε θετικός άλλες δύο φορές και του επιβλήθηκε επ’ αόριστον αποκλεισμός από την IAAF. Έχει όμως σημασία η διαλεύκανση της υπόθεσης γιατί μπορεί να πλήξει την ακεραιότητα των τότε φορέων της ΔΟΕ, αφού από τα στοιχεία είναι έντονη η υποψία ότι λειτουργούσαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/