Connect with us

EDITORIAL

Το «στήσιμο» στον Αυγενάκη και η πρεμούρα της ΕΙΟ για fake news

Published

on

Λέει ο λαός ότι η εκδιδόμενη θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει. Και γι’ αυτό προδίδεται. Για να μην τρελαθεί ο κόσμος με την απορία: «καλά, Κυριακή μεσημέρι εσύ ασχολείσαι με εκδιδόμενες;», ο υπογράφων μπαίνει στο παρασύνθημα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Κάποιοι στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχουν απωθημένα με το Sportsfeed, αλλά και με μένα προσωπικά. Αλλιώς λέγονται και συμπλέγματα. Αποφεύγω την πιο λαϊκή λέξη για να μην υποβιβάσω τον εαυτό μου. Για να μην κατέβω επίπεδο, αν και σε κάθε «μάχη» πρέπει να μπαίνεις και στο γήπεδο του αντιπάλου.
Στην ΕΙΟ, λοιπόν, περιμένουν στη γωνία να βρουν ένα πάτημα για να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ρεπορτάζ μας. Για να πλήξουν την αξιοπιστία μας. Και τι ανακάλυψαν; Ότι στις 22 Ιουνίου εντάξαμε τον Αντώνη Δημητρακόπουλο στους ομοσπονδιάρχες που πολιτικά ανήκαν στον χώρο του λεγόμενου «παλαιού ΠΑΣΟΚ». 
Ο τίτλος σε εκείνο το ρεπορτάζ αναφέραμε ότι «Τα… ρέστα της παίζει η παλαιά φρουρά των αθλητικών ομοσπονδιών» και στο κείμενο γράψαμε: «Οι προερχόμενοι από το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχουν αυτή τη στιγμή συνάντηση ενόψει των εκλογών στις ομοσπονδίες τους. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (ΕΟΚ – μπάσκετ) μαζί με τον Αντώνη Δημητρακόπουλο (ΕΙΟ – ιστιοπλοΐα) πήγαν από τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ για να συναντήσουν τον Βασίλη Σεβαστή (στίβος) και από εκεί έφυγαν για τα γραφεία της ΚΟΕ (λίγο πιο κάτω στην αρχή της Συγγρού) για να συναντήσουν τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο (υγρός στίβος). Πρόκειται για τέσσερις παράγοντες – ομοσπονδιάρχες που τους αφήνει εκτός εκλογικής διαδικασίας ο νόμος του Λευτέρη Αυγενάκη, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω θητειών. Κοινός παρονομαστής και το παλιό (πανίσχυρο στον αθλητισμό επί Φούρα και όχι μόνο) ΠΑΣΟΚ».

Πάμε στο δια ταύτα. Οι τρεις από τους τέσσερις της συνάντησης προέρχονταν από τα σπλάχνα της Χαριλάου Τρικούπη. Γεγονός αδιαμφισβήτητο! Κάνουμε λάθος; Όχι, προφανώς. Πάμε και στο επόμενο. Η διοίκηση της ΕΙΟ υπό τον Αντώνη Δημητρακόπουλο είχε άριστες σχέσεις με τον Ανδρέα Φούρα; Είχε! Κι αυτό αδιαμφισβήτητο. Είχαν πρόσβαση οι άνθρωποι της ιστιοπλοΐας στο γραφείο του υφυπουργού αθλητισμού από το 1996 έως το 2000. Λάθος; Όχι, βέβαια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Κάποια είχαν φόντο ακόμα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Πόσοι παράγοντες που κινούνταν πολιτικά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας είχαν τέτοια σχέση με τον Φούρα; Πόσοι; Μάλλον, ένας! Άρα, τα περί fake news ας τα κρατήσουν στην άκρη. Συγγνώμη προφανώς και δεν περιμένω, αλλά από την άλλη πλευρά υπογραμμίζω ότι η αθλητική πιάτσα της χώρας είναι μικρή.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ψάχθηκαν πολλοί από το πρωτοφανές άδειασμα που επιφύλαξε στον Λευτέρη Αυγενάκη η εφημερίδα «Παρασκήνιο». Ο εκδότης Νίκος Καραμανλής είναι φίλος μου. Όχι επειδή συνεργάστηκα με το έντυπό του σε δύο διαφορετικές περιόδους, αλλά επειδή απέναντί μου υπήρξε κύριος! Έστω και αν εγώ φρόντιζα να τον ιντριγκάρω, όπως πάντα έπραττα με κάθε εργοδότη μου. 
Στο φύλλο του Σαββάτου, λοιπόν, το «Παρασκήνιο» είχε θέμα για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Και με πρωτοσέλιδο χτύπημα. «Τα… αυτογκόλ του Λευτέρη Αυγενάκη που οδεύει ολοταχώς και με “κόκκινη κάρτα” στην εξέδρα του αθλητισμού», έγραψε η εφημερίδα στην 1η σελίδα της. «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την εξέδρα», ήταν ο τίτλος στο δισέλιδο 14-15. «Λ. Αυγενάκης: ο υφυπουργός αθλητισμού που έφερε τα πάνω κάτω και δημιούργησε με την παρουσία του περισσότερα προβλήματα από τις λύσεις», ήταν ο υπέρτιτλος.
«Έχω ένα πρόβλημα για κάθε λύση σου», που έλεγε και ένας φίλος, με έντονη τηλεοπτική παρουσία. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η σκληρή κριτική στον υφυπουργό αθλητισμού και η προαναγγελία ανασχηματισμού του. Εκεί που το «Παρασκήνιο» έσπασε κάθε ρεκόρ ίντριγκας ήταν ότι στο ίδιο δισέλιδο φιλοξένησε άρθρο του Γιώργου Μαυρωτά. Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού έβαλε τίτλο «Αθλητισμός και αξιολόγηση». Σε απλά ελληνικά, η ίδια εφημερίδα σε δύο σελίδες έδειξε την προτίμησή της και την εκτίμησή της στον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο και αποδόμησε τον πολιτικό προϊστάμενό του. Εν γνώσει του Μαυρωτά; Προφανώς, όχι. Αλλά άντε μετά να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας…

Η σπορά διχόνοιας μεταξύ των δύο συνεργατών είναι πρόδηλη από τον τρόπο χειρισμού του θέματος. Μού θυμίζει την αφεντιά μου που κάποτε έβαλα την υπογραφή ενός ατόμου σε ένα κείμενο για λόγους… ρουσφετιού, αλλά από κεκτημένη ταχύτητα παρέβλεψα ότι η σελίδα ασκούσε έντονη κριτική στον πατέρα εκείνου του υπογράφοντα… Καλό υπόλοιπο Κυριακής!  

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/