Connect with us

TOP

Το τέλος της δυναστείας με πτώση!

Published

on

Έχει κερδίσει 5 χρυσά μετάλλια παγκοσμίου πρωταθλήματος στο ατομικό και πηγαίνει για το 6ο. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον ζωντανό θρύλο της ενόργανης γυμναστικής, Κόχεϊ Ουτσιμούρα. Ο Ιάπωνας ήθελε και το ομαδικό. Να βάλει τέλος στη δυναστεία των Κινέζων. Και τα κατάφερε με… πτώση!

Μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, η Ιαπωνία είνα και πάλι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο ομαδικό. Έβαλε τέλος στη δυναστεία της Κίνας η οποία τα τελευταία 20 χρόνια είχε ηττήθεί μόλις μία φορά, ενώ μετρούσε έξι συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους.
Όλα κρίθηκαν στην τελευταία εκτέλεση προγράμματος, από ποιον άλλο…, τον μυθικό πλέον Κόχει Ουτσιμούρα. Ο Ιάπωνας, με το πρόγραμμα του στο μονόζυγο, ολοκλήρωνε την προσπάθεια της ομάδας του. «Ήμουν ο τελευταίος που αγωνιζόταν και ήθελα το πρόγραμμα μου να είναι τέλειο» δήλωσε μετά τον αγώνα ο Ουτσιμούρα ο οποίος αρκούσε να είνα απλά καλός για να δώσει τη νίκη στην Ιαπωνία.
Ο Ουτσιμούρα ανέβηκε στο ταπί του SSE Hydro Arena, χαιρέτησε τους κριτές, πήρε μια βαθειά ανάσα και ξεκίνησε το πρόγραμμα του. Την ίδια στιγμή ο Βρετανός Μαξ Γουίτλοκ ολοκλήρωνε τη δική του προσπάθεια στις ασκήσεις εδάφους με τους συμπατριώτες του να τον αποθεώνει καθώς χάρισε με αυτό το πρώτο μετάλλιο (αργυρό) στη χώρα του, στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Εκείνη τη στιγμή ο… τέλειος Ουτσιμούρα είχε πτώση! Προσγειώθηκε με την πλάτη στο ταπί κόβοντας την ανάσα των εκατομμυρίων συμπατριωτών του που παρακολουθούσαν τον τελικό και περίμεναν, μετά το 1978 να κατακτήσουν και πάλι το χρυσό μετάλλιο.
Ο Ουτσιμούρα αρνήθηκε να τα παρατήσει. Σηκώθηκε για αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα του. Χρειαζόταν 13.994 βαθμούς για να δώσει το χρυσό στη χώρα τους. Παρά την πτώση μπορούσε να τα καταφέρει, όμως πλέον δεν είχε περιθώρια για άλλα λάθη. Συνέχισε λοιπόν από εκεί που τον σταμάτησε η πτώση. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και κατευθυνόμενος στον προπονητή του, χαμογέλασε. Ήξερε… αλλά έπρεπε να περιμένει τους κριτές. «Γνώριζα τί βαθμολογία χρειαζόμουν για να κερδίσουμε» δήλωσε ο Ουτσιμούρα, ο οποίος στα προκριματικά δίχως πτώση είχε βαθμολογηθεί με 15.366. Με την πρώτη, από το πρόγραμμα του αφαιρέθηκαν 1.500 βαθμοί. Η απόφαση των κριτών, έδωσε τη νίκη στους Ιάπωνες με διαφορά 0.473 βαθμών χάρη στο 14.466 που βαθμολογήθηκε ο Ουτσιμούρα.
Το όνειρο του κορυφαίου γυμναστη όλων των εποχών έγινε πραγματικότητα ωστόσο δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε. «Αισθάνομαι πολύ άσχημα. Δεν είχα κερδίσει ποτέ χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό και αν και δεν ήταν τέλειο το πρόγραμμα, αυτό που μετράει στο τέλος είναι το χρυσό. Την επόμενη φορά ωστόσο, θα είμαι και πάλι ο τελευταίος που θα αγωνιστεί και θα κάνω αυτό που όλοι περιμένουν από εμένα να κάνω» δήλωσε ο Ουτσιμούρα μην μπορώντας να χωνέψει την πτώση που λίγο έλλειψε να στοιχίσει στην Ιαπωνία ένα ιστορικό μετάλλιο.
Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία, από το 1960 μέχρι το 1978 είχε κερδίσει όλα τα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο τελευταίος μεγάλος τίτλος της, ήταν το 2004 στην Αθήνα, όταν κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Ακολούθησε η δυναστεία της Κίνας υποχρεώνοντας την Ιαπωνία μονίμως σε αργυρά μετάλλια.
Ιστορικό όμως ήταν και το μετάλλιο της Βρετανίας, η οποία εκτόπισε την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (της έλλειπαν τρεις βασικοί γυμναστές) από το βάθρο των νικητών καταλαμβάνοντας την δεύτρη θέση, πίσω από την Ιαπωνία.
Η τελική κατάταξη
1. Ιαπωνία 270.818
2. Βρετανία 270.345
3. Κίνα 269.959
4. Ρωσία 268.362
5. ΗΠΑ 267.853
6. Ελβετία 261.660
7. Νότια Κορέα 260.035
8. Bραζιλία 259.577

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/