Connect with us

ΝΤΟΧΑ 2015

Το χάντμπολ κέρδισε πολλά

Published

on

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα ολοκληρώθηκε και το Sportsfeed κάνει τον απολογισμό της διοργάνωσης και μετρά τα κέρδη του χάντμπολ.

Untitled-2

• Επί 18 μέρες, στο Κατάρ χτυπούσε η καρδιά του παγκοσμίου χάντμπολ, στην πιο άρτια διοργάνωση που έχει γίνει ποτέ για το άθλημα, όπως παραδέχονται όσοι την έζησαν.

• Είδαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα να ανεβαίνει επίπεδο οργανωτικά, με τους διοργανωτές να ξοδεύουν χρήμα, που άλλωστε είχαν άφθονο, για να τα καταφέρουν. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε τελετή έναρξης και λήξης με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κορυφαία συμμετοχή αυτή της Κάιλι Μινόγκ. Για πρώτη φορά οι περισσότεροι από 1.700 εκπρόσωποι των media (δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, τεχνικοί) είχαν πρόσβαση σε ένα άρτιο σύστημα πληροφοριών (info system) επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, που τους τροφοδοτούσε με πλειάδα πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. H τηλεοπτική κάλυψη του BeIn ήταν υποδειγματικά, με 17 κάμερες να είναι στημένες στο Luseil και να καταγράφουν τα πάντα, βγάζοντας στον πλανήτη την πιο όμορφη εικόνα του αθλήματος.

• Τα γήπεδα ήταν ολοκαίνουρια και τεράστια, κατά μέσο όρο υπήρχαν 3.000 και πλέον θεατές ανά αγώνα. Τα ξενοδοχεία ήταν υπερπολυτελή και τα ευχαριστήθηκαν όλες οι αποστολές, ενώ η διεθνής ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την ευκαιρία σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων να φιλοξενηθούν στη Ντόχα και να προβάλλουν τους αγώνες. Εξίσου σημαντικό ήταν ότι οι αγώνες έγιναν σε μία πόλη και δεν ταλαιπωρήθηκαν αθλητές και θεατές με μετακινήσεις. Οι Καταριανοί θέλησαν να διαφημιστούν σε όλο τον πλανήτη γι’ αυτά που δίνουν στις αθλητικές διοργανώσεις και το κατάφεραν. Ο πήχης για το Παρίσι, που θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση σε δύο χρόνια, μπαίνει ψηλά.

• Είδαμε την Γαλλία να παίζει ολοκληρωτικό χάντμπολ και απολύτως δίκαια να σκαρφαλώνει στην κορυφή. Αυτή η ομάδα αποπνέει μία σιγουριά, που καταπλήσσει. Έχει και από έναν στα σε κάθε θέση. Είναι μεγάλο προσόν να ξέρεις πώς να κερδίζεις και να έχεις χίλιους τρόπους για να το καταφέρεις αυτό. Είδαμε τον Βαλέρο Ριβέρα να φτιάχνει μία ομάδα με ξένους και ντόπιους παίκτες, που οδήγησαν το Κατάρ στην δεύτερη θέση απέναντι σε οποιοδήποτε προγνωστικό. Είδαμε την Πολωνία να κάνει κατάθεση ψυχής μέσα στον αγωνιστικό χώρο κερδίζοντας Σουηδούς, Κροάτες και Ισπανούς. Απόλυτα δίκαια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε την ομάδα του Μπίγκλερ, απέναντι στους Γάλλους. Η Ισπανία, που έχασε το στέμμα της ήταν ασταμάτητη μέχρι και τους ημιτελικούς. Η Δανία και η Κροατία δεν εντυπωσίασαν αυτή τη φορά.

• Είδαμε κάποιες ομάδες να αδικούνται από τη θέση τους στην κατάταξη. Η Αυστρία άξιζε κάτι παραπάνω από τη 13η θέση, αλλά ας όψονται οι Κροάτες διαιτητές του νοκ άουτ αγώνα με το Κατάρ, οι οποίοι και έφυγαν κακήν κακώς από τη διοργάνωση μετά την άδικη διαιτησία τους. Η Σουηδία, που παρουσίασε ένα πολύ δυνατό σύνολο και έπαιξε όμορφο χάντμπολ, αδικήθηκε από τον εαυτό της καθώς στα ντέρμπι με Γαλλία και Πολωνία έχασε στις λεπτομέρειες, αφού δεν είχε χαρακτήρα «must win».

• Είδαμε να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Η Βραζιλία και η Αργεντινή ήταν πολύ ανταγωνιστικές και θα γίνουν ακόμη περισσότερο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όπου οι Βραζιλιάνοι έχουν σίγουρη τη συμμετοχή τους. Το παγκόσμιο χάντμπολ χρειάζεται δυνατή τη λατινική Αμερική, όπως φυσικά χρειάζεται και την Αφρική να είναι πιο δυνατή απ’ ότι ήταν σε αυτό το παγκόσμιο.

• Είδαμε την αγωνιστική φιλοσοφία των περισσότερων ομάδων να είναι στραμμένη στην άμυνα. Την πιο ενδιαφέρουσα άμυνα έπαιξε η Βραζιλία, πολύ επιθετική, που προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση και που δυσκολεύει οποιονδήποτε αντίπαλο.

• Είδαμε καινούρια αστέρια. Ο πλέι μέικερ της Αυστρίας, Νίκολα Μπίλικ, στα 18 του δείχνει ότι θα αφήσει εποχή στο άθλημα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, Γκονθάλο Πέρεθ ντε Βάργκας, στα 24 του είχε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο 22χρονος Ντέγιαν Μανάσκοφ, γιος του σπουδαίου Πέπε, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξτρέμ της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Ο 19χρονος Γερμανός περιφερειακός Πολ Ντρουξ της Φούχτσε πήρε πολύτιμες εμπειρίες και πολύ χρόνο συμμετοχής για να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/