Connect with us

TOKYO 2020

Τόκιο 2020: Νέες τεχνολογίες στη μετάδοση σε συνεργασία με την Intel

Published

on

Η εταιρεία Intel σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 θέλει να εισάγει πρωτοποριακή 3D τεχνολογία που θα επιτρέπει την κινηματική ανάλυση και οπτικοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα 3D μοντέλα ακριβείας είναι δύο από τα πιο «καυτά» τεχνολογικά θέματα της εποχής μας και η Intel θα τα συνδυάσει για να βελτιστοποιήσει τη μετάδοση. Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιήσει κινούμενες κάμερες, οι οποίες θα καταγράφουν σε βίντεο από διαφορετικές γωνίες -με επικάλυψη- την αθλητική προσπάθεια και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τα δεδομένα και θα δίνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, αυτά θα μπορούν να οπτικοποιηθούν ακόμα και στην απευθείας μετάδοση με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) για να έχουν οι θεατές την εικόνα βασικών παραμέτρων, όπως π.χ. η ταχύτητα. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται 3DAT (3D Athlete Tracking), και όπως λέει και το όνομά της αφορά στον εντοπισμό αθλητών σε τρεις διαστάσεις. Απευθείας ψηφιακές μεταδόσεις θα γίνουν για τα αθλήματα του στίβου, του μπιτς βόλεϊ και της πυγμαχίας, όπως και για τις τελετές έναρξης και λήξης.

Ο κολοσσός στο χώρο της τεχνολογίας βλέπει τους Ολυμπιακούς ως μία ευκαιρία να κάνει ένα νέο άνοιγμα μιας και τα τελευταία χρόνια το μερίδιο της στην αγορά των μικροκυκλωμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται. «Είναι πολύ καλή ευκαιρία για εμάς ώστε να παρουσιάσουμε τις τεχνολογίες μικροεπεξεργαστών, τα προγράμματα και τους αλγορίθμους που αναπτύσσουμε εδώ και πολλά χρόνια με στόχο να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία της μετάδοσης» είπε ο Ρικ Ετσεβαρία, ο επικεφαλής του Ολυμπιακού προγράμματος της Intel, σε συνάντηση που είχε με μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020.

Η εταιρεία επίσης πρότεινε να αξιοποιήσει την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα για να φτιάξει τα 3D ψηφιακά μοντέλα των εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση του προσωπικού. Τα τσιπάκια της τέλος θα μπορούν μέσα από συστήματα αναγνώρισης προσώπων να βοηθήσουν στον τομέα της ασφάλειας, έχοντας τη δυνατότητα να διακρίνουν μέχρι και 300000 ανθρώπους, αθλητές, εθελοντές, δημοσιογράφους και προσωπικό, κατά την είσοδο και έξοδο από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ αλλά και αθλητικές ομοσπονδίες όπως η IAAF επενδύουν τα τελευταία χρόνια στο διεπιστημονικό επιστημονικό κλάδο της εμβιομηχανικής (και πιο συγκεκριμένα στη αθλητική εμβιομηχανική), ο οποίος στηρίζεται στην κινητική (kinetics), την κινηματική (kinematics) και τις επικουρικές επιστήμες που παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία όπως οι βιοϊατρικές επιστήμες, η επιστήμη των υπολογιστών και η φωτογραμμετρία. Αποτελεί ουσιαστικά την περιγραφή και την επεξήγηση της αθλητικής κίνησης με βάση τους νόμους της φυσικής.

Ακολουθεί ενδεικτικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, στην οποία ο Έλληνας επικεφαλής του Ολυμπιακού καναλιού, Γιάννης Έξαρχος, εξηγεί το τι θα δούμε στους δέκτες μας τον ερχόμενο Αύγουστο. Μέσα στο βίντεο μπορείτε να δείτε και ένα παράδειγμα από την οπτικοποίηση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια μίας κούρσας 100μ.:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/