Connect with us

OLYMPICS

Τόκιο, η ασφαλέστερη επιλογή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Published

on

Σε μία εποχή υπό το καθεστώς κοροναϊού, με την υγιεινή να είναι το πρώτο και κυριότερο μέτρο ασφαλείας για όλους, το Τόκιο μας δίνει μαθήματα σωστής υγειονομικής συμπεριφοράς και καθαριότητας, καθιστώντας την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, την ασφαλέστερη επιλογή για τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων σε εποχή πανδημίας.

της Σωτηρίας Στασινού

Παρά τη μεγάλη αστικοποίηση του Τόκιο με πληθυσμό περίπου 14 εκατομμύρια, έχει αναπτυχθεί στη συνείδηση των ανθρώπων θέματα σωστή προστασίας της υγείας τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται ριζωμένη στη κουλτούρα τους και τον τρόπο ζωής τους να συμπεριφέρονται με μεγάλη προσοχή απέναντι σε τέτοια ζητήματα. 
Εν μέσω πανδημίας αλλά και σε μία πιο γενικότερη εικόνα, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κάνει χρήση 3 τομέων για την διασφάλιση της υγιεινής και της δημόσιας υγείας: το σχολείο, την τεχνολογία και την ιατρική περίθαλψη.

Όλα ξεκινούν από το σχολείο

Οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία. Τους μαθαίνουν από το νηπιαγωγείο τη συνήθεια να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και να κάνουν γαργάρες μετά το παιχνίδι τους από εξωτερικό χώρο. Αυτές οι συνήθειες συνεχίζονται και εκτός σχολείου, με βασική πρακτική να βγάζουν έξω από το σπίτι τα παπούτσια τους, ενώ στα μαγαζιά (εστιατόρια, μπαρ) προσφέρονται υγρά μαντηλάκια για να καθαρίζουν με αυτά τις επιφάνειες των τραπεζιών. 
Η καθαριότητα όμως δεν υφίσταται μονάχα στους εσωτερικούς χώρους της Ιαπωνίας αλλά και στους εξωτερικούς. Οι κάτοικοι συνηθίζουν να καθαρίζουν αθλητικούς χώρους μετά τους αγώνες αλλά και τις γειτονιές τους τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ακόμα και στη περίοδο της πανδημίας η συνήθεια αυτή δεν σταμάτησε. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι η δραστηριότητά τους κοινοποιούνταν σε πλατφόρμες δικτύωσης για να πείσουν και άλλους να συνεχίσουν να κρατούν την πόλη καθαρή. Μία από τις εφαρμογές που προωθεί αυτή τη δραστηριότητα είναι η Ishintai UNESCO Club .

Χρήση ρομπότ όπου αυτό είναι εφικτό

Η Ιαπωνία ήταν πάντα γνωστή για την προηγμένη της τεχνολογία. Τα ρομποτ ήρθαν στην πανδημία για να μείνουν. Αυτόν την εποχή η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τα χρησιμοποιεί όπου είναι δυνατό για να αποφευχθεί η ανθρώπινη επαφή. 
Στα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, υπάρχουν ρομπότ στην είσοδο που τους εύχονται γρήγορη ανάρρωση, και άλλα τα οποία διατηρούν το μέρος καθαρό.
Σε σταθμούς τρένων χρησιμοποιούνται ρομπότ για να δίνουν πληροφορίες, να σκανάρουν ύποπτα αντικείμενα και να καθαρίζουν τον σταθμό. Υπάρχει ακόμα και εφαρμογή «Touch and Go» ώστε να γίνονται ανέπαφες αγορές.

Ιατρική περίθαλψη για όλους αι ενημέρωση

Ο Οσάμα Κούνι, ειδικός για την παγκόσμια υγεία και τις μεταδοτικές ασθένειες ανέφερε ότι στο Τόκιο ο ρόλος του προσωπικού των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής και ξέρουν πως να τις καλύψουν έγκαιρα. 

Τόνισε επίσης την σημαντικότητα που έχει η δημοσίευση πληροφοριών σε ανοιχτή μορφή για όλους και με διατύπωση τέτοια ώστε να γίνεται απολύτως κατανοητή και πως το Τόκιο έχει επενδύσει αρκετά στην επιτυχία του. Με άλλα λόγια η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο (Tokyo Metropolitan Government – TMG) έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα στην οποία μπορεί ο καθένας να βρει τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή και για κάθε χώρα (Updates on COVID-19 in Tokyo).
Επιπλέον σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί από τον ιό και χρειαστεί βοήθεια μπορεί να βρει μέσα από άλλη εφαρμογή ( Tokyo Coronavirus Support Center for Foreign Residents) όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία που βρίσκονται κοντά του και διατίθενται σε 14 γλώσσες καθώς πολλοί από τους ασθενείς είναι ξένοι.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες