Connect with us

TOP

Βάθος αναζητείται

Published

on

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι αθλήτριας παγκόσμιας κλάσης, όπως και η Νικόλ Κυριακοπούλου, αλλά και ο Κώστας Μπανιώτης, έστω κι αν χθες δεν πλησίασε τα γνωστά του στάνταρ. Από εκεί και πέρα τι; Το 102ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και 82ο γυναικών στην Πάτρα, δεν έχει καμιά σχέση με τις ένδοξες διοργανώσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Πάτρα Βασίλης Γεωργιώτης

Από μόνο του το γεγονός ότι μια αθλήτρια έβαλε τον πήχη στα 5.00μ. στο επί κοντώ, αποτελεί τίτλο τιμής για ένα πρωτάθλημα, αλλά πίσω από τη βιτρίνα των αγώνων, στα ράφια η ποιότητα και ποικιλία αναζητούνται. Ακόμα κι όπου υπάρχει ένα τουλάχιστον αθλητής διεθνούς επιπέδου, που έχει πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς ή το ευρωπαϊκό, η διαφορά του από τον δεύτερο της κατάταξης και κάτω είναι πολλές φορές μεγάλη. Είδαμε ακόμα αθλητές ημι-ενεργούς να πλασάρονται στην πρώτη τριάδα και εξάδα, γεγονός που μόνο ως ενθαρρυντικό δεν κρίνεται.
Πάμε να δούμε τα πεπραγμένα της πρώτης μέρας αναλυτικά.

Σε τέσσερα αγωνίσματα ο-η πανελληνιονίκης προερχόταν από άλλο αγώνισμα.

Στα 100μ ανδρών και γυναικών ένας 200άρης, ο Λυκούργος Τσάκωνας (10.40, αλλά και κόντρα άνεμο 1.20) και μια αθλήτρια των 400μ με εμπόδια η Κατερίνα Δαλάκα (11.70, άνεμος -1.10 και 11.52 στον προκριματικό) κέρδισαν τους σπεσιαλίστες. Κι αν ο Τσάκωνας ως 200άρης κλάσης, είναι λογικό να είναι δυνατός και στο 100άρι, στις γυναίκες ή έκπληξη ήταν μεγάλη, όπως και ο προβληματισμός για την ποιότητα των σπριντ.

Στο μήκος επικράτησε η τριπλουνίστρια Βούλα Παπαχρήστου με 6.56μ., ενώ η Χάιδω Αλεξούλη με 6.49μ. και η Ευθυμία Κολοκυθά με 6.40μ. έμειναν μακριά από τα φετινά τους ρεκόρ και σίγουρα καμία από αυτές τις επιδόσεις δεν είναι ανταγωνιστική διεθνώς.

Στον ακοντισμό η νίκη κατέληξε για άλλη μια φορά στην επταθλήτρια Σοφία Υφαντίδου με 56.02μ., γεγονός διόλου ευχάριστο (no offence για την συμπαθέστατη Βεροιώτισσα) για ένα αγώνισμα που τα χρώματα της χώρας έχουν τιμήσει τεράστια ονόματα στο παρελθόν.

Στο ύψος μετά τον Κώστα Μπανιώτη, που έμεινε αρκετά χαμηλά στα 2.13μ., το χάος, έστω κι αν έλειπε ο τραυματίας Αντώνης Μάστορας.

Στα 1500άρια το γνωστό σενάριο. Ο Ανδρέας Δημητράκης τερμάτισε σε 3:43.06 και οι υπόλοιποι μετά τα 3:50. Η Αναστασία Μαρινάκου κάλυψε την απόσταση σε 4:24.11, με τη δεύτερη έξι δευτερόλεπτα πίσω στα 4:30. Βέβαια, ανέκαθεν αυτές οι αποστάσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα δεν έβγαζαν χρόνους, με τους αθλητές να κυνηγούν πρωτίστως το πλασάρισμα και τους βαθμούς. Η ημι-αντοχή και αντοχή παραμένουν, δυστυχώς, σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα και μια-δυο φωτοβολίες δεν επηρεάζουν τη λιμνάζουσα κατάσταση.
Στα στιπλ το 10:09.02 της Μαρίας Παρδαλού και το 9:06.47 του Γιώργου Μίνο είναι επιδόσεις για εγχώρια κατανάλωση.

Πρόβλημα και στα 400μ των ανδρών. Ενας μόνο αθλητής κάτω από τα 47.50, ο Κυριακίδης με 47.32 και οι υπόλοιποι από 48 δευτερόλεπτα και πάνω.

Στα αξιοπρεπή της στάνταρ η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στο δίσκο με 58.56. Το ότι η δεύτερη του πανελληνίου πρωταθλήματος είναι σφαιροβόλος, η Βαγγελιώ Σοφάνη, που έριξε 50.98μ., δείχνει έλλειψη βάθους και σε αυτό το αγώνισμα.

Πολύ χαμηλά και η σφαίρα (δεν μετείχε ο Σκαρβέλης) με τον νικητή Φράντσι Λατιφλάρι να ρίχνει 17.72μ.

Πάμε και στα ευχάριστα με τυχαία σειρά αναφοράς.

Οσο κι αν απέχει από τα διεθνή στάνταρ, το 16.64μ. του Δημήτρη Μπαλαταδούρου στο τριπλούν είναι όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δικαίωση για έναν… επίμονο αθλητή, αλλά κι αυτός, μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη Τσιάμη, ήταν απελπιστικά μόνος.

Αξιόλογη η προσπάθεια του Μιχάλη Αναστασάκη στη σφύρα, που έχει το Ολυμπιακό όριο και έριξε σήμερα 75 μέτρα (74.98) επίδοση που μετράει και διεθνώς. Αλλωστε βολές από 80.00μ. και άνω στη σφύρα είναι πια προνόμιο (πολύ) λίγων.

Για την Στεφανίδη (4.80μ.) και την Κυριακοπούλου (4.65μ.) τα λόγια περιττεύουν. Είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για δύο αθλήτριες ικανές για μετάλλιο σε μεγάλες διοργανώσεις.

Στα 400μ. των γυναικών οι δίδυμες αδερφές Βασιλείου έκλεψαν την παράσταση με όριο για Ολυμπιακούς η μικρότερη για ελάχιστα λεπτά Ρένα και πρόκριση στο ευρωπαϊκό η Αννα. Οι (πρωινές) επιδόσεις τους 52.12 και 52.50 είναι αξιομνημόνευτες περισσότερο για την τρομερή βελτίωση των δύο κοριτσιών και όχι τόσο επειδή τις επιτρέπει να αισιοδοξούν για διεθνή διάκριση.

Ο Κώστας Δουβαλίδης έτρεξε στα 110μ. με εμπόδια για άλλη μια φορά χωρίς ίχνος συναγωνισμού και πάλι καλά που έκανε 13.42, μια επίδοση διεθνούς επιπέδου.

Για το τέλος αφήσαμε την Ελισάβετ Πεσιρίδου, που έκλεψε πραγματικά την παράσταση συντρίβοντας με 12.93 το ατομικό της ρεκόρ και κερδίζοντας άξια ένα Ολυμπιακό εισιτήριο. Μεγάλη η πρόοδος για την αθλήτρια της Κηφισιάς που κι αυτή δεν είχε δίπλα της μια αθλήτρια να την πιέσει ακόμα περισσότερο, σε ένα απαιτητικό αγώνισμα όπου οι επιδόσεις διεθνώς έχουν ξεφύγει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/