Connect with us

INTERVIEW

Χειμερινή κολυμβήτρια

Published

on

Από τον Άρη στον Ολυμπιακό και από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Η Μάρθα Μάτσα δηλώνει σταθερή στην κολύμβηση αλλά με μία δόση γιόγκα. Μαθημένη στο ψύχος που επικρατεί στις ελληνικές πισίνες, φόρεσε το μαγιό και το μπουρνούζι της, φωτογραφήθηκε για το sportsfeed.gr και μας αποκάλυψε το γάμο στον οποίο προχώρησε, παντρεύοντας την κολύμβηση με τη γιόγκα.

συνέντευξη στον Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Δασκάλα δημοτικού σχολείου, προπονήτρια γιόγκα ή αθλήτρια κολυμβήσης; Ποια από τις τρεις ιδιότητες απολαμβάνεις περισσότερο;
Αναμφίβολα η ιδιότητα της αθλήτριας κολύμβησης είναι αυτή που παίρνει την πρώτη θέση στην καρδιά μου. Το κολύμπι το ξεκίνησα πολύ μικρή, με αυτό μεγάλωσα, το αγάπησα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα το σταματήσω. Ωστόσο η γιόγκα έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτεραιότητες μου. Ευτυχώς αυτά τα δυο συνδυάζονται τέλεια. Η γιόγκα με κάνει να νιώθω πολύ καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ και επαγγελματικά.

Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει έναν αθλητή της κολύμβησης;
Τα οφέλη της γιόγκα είναι αναρίθμητα. Όσον αφορά στους κολυμβητές, μπορεί να σου αλλάξει επίπεδο. Βοηθάει πολύ στην ελαστικότητα, την ενδυνάμωση, την ισορροπία, την αυτοσυγκέντρωση του αθλητή σε αγώνα και προπόνηση. Επίσης βοηθάει τον κολυμβητή να έχει καλύτερη αντίληψη του σώματός του, κάτι που του είναι απαραίτητο καθώς μέσα στο νερό είναι δύσκολο να καταλαβαίνεις κατά πόσο τα χέρια, τα πόδια και η λεκάνη κάνουν σωστή κίνηση. Το σημαντικότερο από όλα όμως, είναι η αναπνοή. Μέσα από τη γιόγκα έχω αντιληφθεί τη σημαντικότητα της και πόσο μπορεί να με ηρεμεί ή να με ενεργοποιεί. Μπορώ να την ελέγχω μέσα σε κάποιο δύσκολο σετ στην προπόνηση και με τον τρόπο αυτό να ξεκουράζω πιο γρήγορα το σώμα μου.

Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μου το έχει προκαλέσει η ενασχόληση μου με το κολύμπι. Σίγουρα έχω χάσει και πολλά, όμως όλα θα ήταν διαφορετικά αν δεν έμπαινα εκείνη την πρώτη μέρα στην πισίνα εκμάθησης του εθνικού κολυμβητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Παρούσα στην Αθήνα το 2004 σε ηλικία 17 ετών και το 2008 στο Πεκίνο. Πόσο σε πείραξε που δε συμμετείχες στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012;
Για τους Αγώνες του 2012 είχα προκριθεί με τον επίσημο χρόνο μου για τη σκυταλοδρομία των 4Χ100 στο ελεύθερο. Ταξίδεψα στο Λονδίνο και μέχρι δύο μέρες πριν από τον αγώνα ήξερα ότι θα συμμετάσχω στην ομάδα. Δυστυχώς όμως δεν επιλέχθηκα για την τετράδα (ενώ δεν είχα τον χειρότερο χρόνο από τις πέντε κοπέλες) καθώς δεν είχα αποτελέσει μέλος της ομάδας όταν αυτή είχε κερδίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Ένιωσα πολυ άσχημα. Έκανα μεγάλο αγώνα για να φτάσω εκεί και τελικά δεν αγωνίστηκα.

Τα αγωνίσματα σου (50μ. και 100μ. ελεύθερο) είναι από τα πιο ανταγωνιστικά παγκοσμίως με δεκάδες πολύ καλές αθλήτριες. Έχει σκεφτεί να αλλάξεις και να δοκιμάσεις στην αντοχή;
Με εξιτάρει αυτό! Μου αρέσει που είναι τόσο ανταγωνιστικό και συνήθως όταν κερδίζει κάνεις εθνικό ή ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο ρεκόρ. Γίνεσαι η ταχύτερη γυναίκα στην κολύμβηση. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσω αγωνίσματα αντοχής. Είμαι καθαρή σπρίντερ. Και να ήθελα πάντως να αλλάξω, τώρα είναι πολυ αργά!

Για ποιο λόγο έφυγες από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκες στην Αθήνα;
Ήθελα μία αλλαγή και τελικά μου βγήκε σε καλό. Παρακολούθησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της γιόγκα και από φέτος κολυμπάω με προπονητή τον Αλέκο Χατζηγιαννάκη. Μου έχει ταιριάξει πολύ η προπόνηση του και είμαι παρά πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κολύμβηση;
Τα προβλήματα είναι πολλά και τα επισημαίνουμε όλοι συνέχεια, οπότε θα πω ποιο είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό. Τα κολυμβητήρια πού κλείνουν. Τα υπόλοιπα με κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να τα αντιμετωπίζουμε, όμως όταν δεν υπάρχει πισίνα δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Είμαστε μία χώρα που διαθέτει από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στην Ευρώπη και όμως σα λαός δεν είμαστε οι καλύτεροι κολυμβητές. Πόσο σημαντικό είναι τα μικρά παιδάκια να ξεκινούν τον αθλητισμό από την κολύμβηση;
Αν δεν έχουμε κολυμβητήρια και δεν αλλάξουμε νοοτροπία στο πως πρέπει να προπονούνται τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, όσα χιλιόμετρα και αν είναι η ακτογραμμή μας θα παραμείνουμε σε αυτήν την κατάσταση και ίσως γίνει και χειρότερη. Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά παιδιά να γνωρίζουν κολύμπι γιατί εκτός ότι από φοβερός τρόπος άθλησης και εκτόνωσης, καθιστά και πιο ασφαλές το παιχνίδι στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν όμως ο γονιός βλέπει σε τί κατάσταση βρίσκονται οι πισίνες μας που είναι βρώμικες και παγωμένες, είναι λογικό να μη θέλει το παιδί του εκεί μέσα.

Τί είναι αυτό που κάθε πρωί σε ωθεί να βουτήξεις στην παγωμένη πισίνα για να προπονηθείς;
Πραγματικά ΔΕΝ ΞΕΡΩ!! Όσα χρόνια και να περάσουν το κρύο νερό και το ξύπνημα στις έξι το πρωί δε θα το συνηθίσω ποτέ.

Τί έχεις κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με την κολύμβηση;
Τα πάντα. Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μου το έχει προκαλέσει η ενασχόληση μου με το κολύμπι. Σίγουρα έχω χάσει και πολλά, όμως όλα θα ήταν διαφορετικά αν δεν έμπαινα εκείνη την πρώτη μέρα στην πισίνα εκμάθησης του εθνικού κολυμβητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Η οικογένεια της κολύμβησης νιώθει υπερήφανη που ένας εκπρόσωπος της, ο Σπύρος Γιαννιώτης, είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής τα τελευταία τρία χρόνια.
Τί να πω γι’ αυτόν τον αθλητή; Ο Σπύρος έχει δώσει ελπίδα σε όλους όσοι ασχολούνται με την κολύμβηση. Είναι πολυ σημαντικά για όλους μας τα επιτεύγματα του. Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι πως όταν υπάρχουν αθλητές σαν τον Σπύρο που προβάλλουν με τόσο σπουδαίο τρόπο το άθλημα μας, οφελούμαστε όλοι από αυτό.

Η Ντάρα Τόρες με την οποία έχεις 20 χρόνια διαφορά, απέτυχε σε ηλικία 45 ετών να συμμετάσχει στους 6ους Ολυμπιακούς της καριέρας της (το 2012 στο Λονδίνο), ωστόσο όμως δεν εγκαταλείπει την αγωνιστική κολύμβηση. Εσύ μέχρι ποια ηλικία λες να φτάσεις;
Η Τόρες είναι κορυφαία αθλήτρια. Την έχω γνωρίσει και μπορώ να πω ότι πρόκειται για πολύ ωραίο άνθρωπο και είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει όλους. Πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο που διαθέτει, υπάρχουν και διαφορετικά δεδομένα. Όταν τα οικονομικά σου προβλήματα σου είναι λυμένα και σου αρέσει τόσο πολυ μπορείς να συνεχίζεις για όσο αντέχει το κορμί σου. Όταν όμως πρέπει να δουλεύεις ταυτόχρονα για να συντηρηθείς, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι λατρεύω την κολύμβηση και θα φτάσω (ηλικιακά) μέχρι εκεί…πάει. Και λίγο παραπέρα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/