Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας αποκλειστικά για τον Άγιο Κοσμά

Published

on

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψε σήμερα μνημόνιο «συνεργασίας και συναντίληψης» με τον επικεφαλής της Lamda Development για τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων από τον Άγιο Κοσμά στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.

Θυμίζουμε ότι η τροποποιητική σύμβαση (ν.4422/2016, ΦΕΚ Α’ 181/27.09.2016) προέβλεπε εξαρχής ότι δεν θα μπει μπουλντόζα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται εντός του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού. Σκοπός του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Αυγενάκη και του Οδυσσέα Αθανασίου, επικεφαλής της Lamda, είναι η εξειδίκευση των διαδικασιών στη μεταφορά των εγκαταστάσεων. Τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν από το μνημόνιο είναι τα εξής:

  • Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.
  • Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» εντός μηνός από τη σχετική έγγραφη ειδοποίηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  • Η θέση σε λειτουργία κάθε αθλητικής εγκατάστασης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου λαμβάνει χώρα αυτοτελώς για κάθε εγκατάσταση της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται και της οποίας η λειτουργία είναι τεχνικά και αδειοδοτικά δυνατή.
  • Προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της σταδιακής αντικατάστασης των υφιστάμενων σήμερα αθλητικών εγκαταστάσεων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά και να συνδυαστεί με την εν γένει προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου για διασπορά των αθλητικών δράσεων σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, η οποία θα συνδράμει και στην ελάφρυνση της χρήσης των εγκαταστάσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι συμβαλλόμενοι προτίθενται να εξετάσουν προτάσεις του αρμόδιου Υπουργείου με στόχο τον σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης κάποιων Ολυμπιακών και εν γένει Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Αττικής.
  • Προς διασφάλιση της συνεργασίας και κατ’ επέκταση εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των παραχωρούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, συστήνεται Ειδική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από επτά μέλη, τρία εκ των οποίων θα διορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το προτελευταίο σημείο είναι ίσως και το πιο σημαντικό γιατί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετάβασης αθλημάτων σε τρίτη εγκατάσταση και όχι στο μητροπολιτικό πάρκο. Οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να συζητηθούν και με αρμόδιους φορείς μέσα από τα ίδια τα αθλήματα για τη συνδιαμόρφωση του σχεδιασμού. Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο πλευρών:

Οδυσσέας Αθανασίου – Διευθύνων σύμβουλος Lamda Development
«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σε συνέχεια της εξαιρετικής δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί, σε άριστο πάντα κλίμα, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, με το οποίο ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του κοινού μας στόχου: τη δημιουργία πρότυπων αθλητικών χώρων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης, για τους επαγγελματίες αθλητές και το ευρύ κοινό, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και σε όλη την Αττική. Το όραμά μας για το Ελληνικό είναι να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας και ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί για εμάς ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα»

Λευτέρης Αυγενάκης – υφυπουργός αθλητισμού
«Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υλοποίηση μιας ακόμη κεντρικής δέσμευσης του υπουργείου μας, που αφορά στις αθλητικές υποδομές της χώρας μας. Η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός της χώρας, ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένοι να βρεθεί μια τομή στο ζήτημα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά. Σήμερα μπαίνει στις ράγες ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο που μας απασχολούσε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, καθώς ανησυχούσε ένα ιδιαίτερα ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής οικογένειας και ειδικότερα Ομοσπονδίες, Σωματεία, αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους, αλλά και αθλούμενους που χρησιμοποιούν καθημερινά και ζουν στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά. Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου είναι προϊόν μιας πολύμηνης, στενής συνεργασίας με στελέχη της εταιρείας Lamda Development και Ελληνικό Α.Ε., η οποία ξεκίνησε και καλλιεργήθηκε συστηματικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτόν τον νέο τεράστιο πνεύμονα πρασίνου που πρόκειται να δημιουργηθεί, ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας τίθενται οι βάσεις, αλλά και τα σαφή όρια στο ελπιδοφόρο αυτό εγχείρημα. Ξεκάθαρα λοιπόν, δίνουμε προτεραιότητα στους αθλητές, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση των υφισταμένων γερασμένων εγκαταστάσεων και ξενώνων του Αγίου Κοσμά. Ο αθλητισμός στέκεται αρωγός στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά αποτελεί και μέρος της νέας Ελλάδας που ανατέλλει. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι επιβεβλημένη και για την αξιοποίηση συνολικά των παραμελημένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της χώρας μας».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες