Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Σεβαστής: «Υποκρύπτει σκοπιμότητες και θυμίζει σκοτεινές εποχές»

Published

on

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ συνεχίζει την ενημέρωση μέσω επιστολών στέλνοντας σήμερα άλλη μία (η έκτη την περίοδο του κορονοϊού) στην οποία αναφέρει ότι στο υφυπουργείο αθλητισμού ψεύδονται έχοντας συμπεριφορά, «απαξιωτική, προσβλητική, υποτιμητική που υποκρύπτει σκοπιμότητες και θυμίζει σκοτεινές εποχές…».

Ακολουθεί η επιστολή του γενικού γραμματέα Βασίλη Σεβαστή.

«Απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε για αρκετό διάστημα ακόμη, με τον τρόπο αυτό που αρχίσαμε και συνεχίσαμε όλο το διάστημα της απομόνωσης. Εδώ  ισχύει αυτό που λέει ο λαός ‘Θέλω να αγιάσω, αλλά δεν με αφήνει’…

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πράγματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει ή να παραβλέψει οποιοσδήποτε σοβαρός και αξιοπρεπής άνθρωπος, ιδιαίτερα όταν έχει ευθύνες εκπροσώπησης και υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων συλλογικών και μαζικών φορέων. 

Ο ΣΕΓΑΣ είναι η αρχαιότερη και ιστορικότερη αθλητική ομοσπονδία και τιμά την ιστορία των 123 χρόνων δράσης του, μετέχοντας διαχρονικά σε όλους τους αθλητικούς, κοινωνικούς και κάποτε και εθνικούς αγώνες. 

Ο ΣΕΓΑΣ παραδοσιακά τηρεί την νομιμότητα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί τα δικαιώματα των μελών του (αθλητών, προπονητών, σωματείων, διοικητικών στελεχών, εργαζομένων).

Προσωπικά μάλιστα, από τα 123 χρόνια, τα 53 τελευταία είχα την τιμή να υπηρετήσω, χωρίς διακοπή και με διάφορες ιδιότητες τον Στίβο και τον ΣΕΓΑΣ.

Δεν μπορώ λοιπόν να δεχθώ και πιστεύω όλοι μας στο σημερινό Δ.Σ.  της Ομοσπονδίας, αφενός να μας «κρεμάει στα μανταλάκια» η υπερκείμενη κρατική αρχή, ως αρνητές της  δήθεν νομιμότητας και αφ’ ετέρου οι αθλητές, προπονητές και τα σωματεία του στίβου, να είναι τελευταία προτεραιότητα των υπευθύνων των σταδίων, της επανεκκίνησης του αθλητισμού.

Και εξηγούμαι:

Η ΓΓΑ εξέδωσε προ ημερών ένα δελτίο Τύπου  όπου μεταξύ των άλλων κατέταξε τον ΣΕΓΑΣ μεταξύ των αθλητικών ομοσπονδιών που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να στείλουν τα στοιχεία επικοινωνίας των σωματείων του, που ζητήθηκαν από τις 13 Απριλίου!

Η ενέργεια αυτή εκτός από ΨΕΥΔΗΣ είναι και απαξιωτική, προσβλητική, υποτιμητική, υποκρύπτει σκοπιμότητες και θυμίζει σκοτεινές εποχές.

Η υπόθεση αυτή παίρνει διαστάσεις ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ γιατί ξεκίνησε και εξελίχθηκε ως εξής:

Όλα ξεκίνησαν από την προσπάθεια που επιχειρήθηκε να δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας των σωματείων του ΣΕΓΑΣ στο γραφείο του Υπουργού με 2 τηλεφωνικές επικοινωνίες στο ανώτερο επίπεδο υπουργείου – ΣΕΓΑΣ, πράγμα που δεν έγινε φυσικά αποδεκτό. 

Την 1η Απριλίου υποβλήθηκε γραπτό αίτημα από το γραφείο του υπουργού με πρόσχημα την αποστολή στα σωματεία υλικού για την καμπάνια αιμοδοσίας  κλπ.

Στις 8 Απριλίου ενημερώσαμε το γραφείο του υπουργού, ότι μετά από συνεννόηση και με τον νομικό μας σύμβουλο, στείλαμε μήνυμα στα σωματεία μέλη μας ενημερώνοντάς τα για το αίτημα του υπουργού και ζητώντας τη συναίνεσή τους. 

Στις 15 Απριλίου αποστείλαμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 58 σωματείων μελών μας, που μας απάντησαν θετικά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που στείλαμε στοιχεία!

Τις ίδιες ημέρες φθάνει στα γραφεία μας εγκύκλιος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού, που με το πρόσχημα της επικαιροποίησης των στοιχείων των σωματείων, για διάφορες αιτιολογίες,  μας καλούσε ΑΜΕΣΑ και μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου να στείλουμε (οι ομοσπονδίες) συμπληρωμένο ένα πίνακα βασικών στοιχείων των νομικών και φυσικών προσώπων της δύναμής μας. Η εγκύκλιος τελείωνε με την επισήμανση ότι η αποστολή των στοιχείων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ! (Να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται όταν σωματεία και ομοσπονδίες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!).

Σε απάντηση αυτής της εγκυκλίου στείλαμε την με αρ. πρωτ. 1643/15.4.20 επιστολή, στην οποία διατυπώνουμε τις απορίες και επιφυλάξεις μας, για τις σκοπιμότητες και την σπουδή που η ΓΓΑ επιδεικνύει εν μέσω πανδημίας και ενόψει των αρχαιρεσιών των Ομοσπονδιών του Φθινοπώρου. Παρόλα αυτά ενημερώνουμε την ΓΓΑ, ότι δεν θα τηρήσουμε την ίδια διαδικασία με το προηγούμενο αίτημα  λόγω μάλιστα των συνθηκών, αλλά θα κάναμε κάτι πιο γρήγορο και πιο πρακτικό. Διαβιβάσαμε στα Σωματεία μας την εγκύκλιο, την απάντησή μας στη ΓΓΑ και καλέσαμε τα σωματεία με το υπ. αρ. πρωτ. 1644/15.4.20 έγγραφό μας να αποστείλουν απ’ ευθείας στη ΓΓΑ τα αιτούμενα στοιχεία, εφ’ όσον συμφωνούν.

Επομένως και σ’ αυτή την περίπτωση για 2η φορά  είμασταν απόλυτα συνεπείς, τηρώντας μάλιστα τη νομιμότητα και τη δεοντολογία!

Στις 7 Μαΐου εκδίδεται από τη ΓΓΑ Δελτίο Τύπου όπου εξαγγέλλεται η  δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, στο περιεχόμενο του οποίου καταγράφονται οι ομοσπονδίες που έστειλαν στοιχεία, άλλες που ζήτησαν  παράταση και τέλος εκείνες ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ, μεταξύ των οποίων και Ο ΣΕΓΑΣ. Αυτές οι τελευταίες στα ΜΜΕ εμφανίστηκαν στην κατηγορία ‘ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ’.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο ΣΕΓΑΣ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι και για πρακτικούς λόγους,  θα έπρεπε η διαδικασία να γίνει απευθείας από τα σωματεία προς τη ΓΓΑ. Και ενημέρωσε γι’ αυτό εγγράφως, τόσο τα σωματεία όσο και την ΓΓΑ. Άρα και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν απόλυτα συνεπής!

Τέλος στις 19 Μαΐου ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η εφαρμογή πλατφόρμας για τη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, όπου τα ίδια επιτέλους, τα σωματεία θα πρέπει να καταχωρούν τα αιτούμενα στοιχεία η πληθώρα και η πολυπλοκότητα των οποίων αποτελεί την ΕΠΙΤΟΜΗ της γραφειοκρατίας.   

Ο ΣΕΓΑΣ κοινοποίησε την επιστολή και το σχετικό υλικό στις ενώσεις και τα σωματεία της δύναμής του στις 20/5/2020.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

α) Ο ΣΕΓΑΣ ήταν απόλυτα συνεπής σε τρεις διαδοχικές φάσεις απέναντι στη ΓΓΑ  και επομένως  η αναφορά της επωνυμίας του στις ασυνεπείς ομοσπονδίες ήταν ΑΔΙΚΗ και ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ!

β) Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή η ιστορία για αλλού ξεκίνησε και αλλού φαίνεται ότι καταλήγει, με μια πρωτοφανή προχειρότητα, επιπολαιότητα αλλά  και σκοπιμότητες που δεν συνάδουν με ένα σοβαρό κράτος.

γ) Είναι λογικά ακατόρθωτο για την μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων της Χώρας, να συγκεντρώσουν και να καταχωρήσουν την πληθώρα, των εν πολλοίς αχρείαστων δικαιολογητικών και στοιχείων και απομένει να δούμε πως θα τελειώσει αυτή η επιχείρηση, δεδομένου ότι ο κ. υφυπουργός συνεχίζει να δηλώνει ότι θα ανακοινώσει το πακέτο στήριξης για τον αθλητισμό  όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Στο μεταξύ εμείς συστήνουμε στα σωματεία να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν, παρότι φαίνεται πρακτικά δύσκολο και χρονοβόρο, να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα δικαιολογητικά.

θα ήθελα να κάνω μια πρόταση:

Δεν είναι ανάγκη να προσπαθεί ο κ. υφυπουργός να ενεργοποιήσει ένα ανενεργό εδώ και χρόνια νόμο, προκειμένου να μοιράσει όπως λέει τις παροχές των μέτρων στήριξης για τον αθλητισμό και τους φορείς του. 

Ας ανακοινώσει το ύψος των μέτρων στήριξης και μετά να ζητήσει από τις περιφέρειες να του γνωρίσουν τα σωματεία της δύναμής τους που τηρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας και σε συνδυασμό με τα αρχεία της ΓΓΑ που αφορούν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, να στηρίξει ουσιαστικά και σοβαρά τα αθλητικά σωματεία όπως έκανε το υπουργείο στον τομέα του πολιτισμού. Κατά τη γνώμη μου, τα αθλητικά σωματεία που είναι συνεπή στις νομιμοποιητικές διαδικασίες που τηρούνται στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, και ταυτόχρονα διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση πρέπει να τύχουν της στήριξης της πολιτείας.  

Όλη η διαδικασία όπως σταδιακά εξελίχθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα, μυρίζει φακέλωμα και όχι εκσυγχρονιστικές και ουσιαστικές προσπάθειες στήριξης του σθλητισμού!

Σε ότι αφορά την επανεκκίνηση του αθλητισμού, επικρατεί ένα χάος. Πιο συγκεκριμένα:

  • Κάποια στάδια δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
  • Κάποια άλλα δίνουν προτεραιότητα στους ελευθέρα ασκούμενους πολίτες ή ακόμη στους υποψήφιους των Σχολών που υποβάλλονται σε πρακτικές δοκιμασίες .
  • Οι αθλητές των σωματείων που προετοιμάζονται για τα επίσημα πρωταθλήματα και τις διεθνείς συναντήσεις είναι δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα για κάποιους υπεύθυνους των σταδίων.

Κατά κανόνα οι υπεύθυνοι, στη διαμαρτυρίες  των αθλητών, προπονητών κ.λπ, επικαλούνται οδηγίες του κ. Αυγενάκη. Δεν γνωρίζω αν είναι έτσι. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι ο κ. Αυγενάκης έχει κάνει δημόσιες αναφορές στους υποψήφιους για τις πρακτικές δοκιμασίες, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού, ενώ ‘ξέχασε’  τελείως την αναφορά στη λέξη στίβος.

Νομίζω ότι πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να παρέμβει η αθλητική ηγεσία και να αποκαταστήσει την ιεράρχηση και τις  προτεραιότητες  που πρέπει να τεθούν καθαρά.  Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Εμείς θα παραθέσουμε μια πρόσφατη επιστολή του συνδέσμου προπονητών  Β. Ελλάδος που είναι ενδεικτική των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν Αθλητές και Προπονητές του Στίβου καθημερινά, μέσα στα Στάδια!».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες